3 pitanja koja si trebate postaviti kada je Božji odgovor ”NE”

Ako ste se puno molili, ali se činilo kao da Bog ne sluša ili je Njegov odgovor na molitvu ”NE”, postavite si ova tri pitanja.

Ponekad je teško povjerovati da nakon naše molitve, posta i nakon što naše molbe obznanimo Bogu da nam on neće ostvariti želje našeg srca. Nakon svega, Njegova riječ kaže da je Bogu sve moguće. Ako je to tako zašto je Bogu toliko ”teško” da mi da novi automobil ili kuću iz mojih snova ili nekoga s kime ću moći ostariti i provesti ostatak moga života?

Zato vam kažem: U molitvi možete zaželjeti, bilo štogod. Vjerujte samo, da ćete primiti, i bit će vam“. (Marko 11, 24)

Nakon što sam pročitala ove stihove, godinama sam o njima razmišljala na način da oni znače kako mogu dobiti što god zaželim u svome životu. Mogu dobiti što poželim, kada poželim samo ako budem vjerovala.

Zvuči dosta jednostavno zar ne? E pa ljudi, jesam li bila u krivu? To baš ne funkcionira tako. Niti najmanje.

To što smo kršćani ne znači da smo posebni. Molitva otvara Bogu vrata za djelovanjem, ali ne jamči da ćemo uvijek dobiti ono što smo molili.

A vjera je već neko imanje onoga čemu se nadamo, uvjerenost u zbiljnosti kojih ne vidimo“. (Hebrejima 11, 1)

Ne znam kako je to kod vas, ali ja dođem bliže Bogu uvijek u težim vremenima i smatram da je to i poanta.

Da nam Bog daje sve što ga zamolimo kada god Ga zamolimo mi nikada ne bismo trebali vjerovati. Vjera nije vjera sve dokle god se ne oslonite na to.

PROČITAJTE: Molitva na koju Bog najviše voli odgovoriti

Možemo dobiti sada i zahvaliti Bogu kasnije ili možemo hodati u vjeri i zahvaliti Mu unaprijed. Idite i zahvaljujte Bogu baš sada usred vaših teških vremena. Ne čekajte da Bog kaže ”da” kako biste mu mogli zahvaljivati.

I ovo je pouzdanje, koje imamo prema njemu, da nas usliši, ako što molimo po volji njegovoj“. (1. Ivanova 5, 14)

Ovo znači da trebamo imati vjere čak i onda kada nam Bog ne daje ono za što smo se molili. I dalje će nam to biti prihvatljivo jer Mu vjerujemo.

Ponekad se molimo za stvari za koje Bog smatra da nisu u najboljem interesu za nas. U tom trenutku to ne znamo, ali to shvatimo kasnije.

Na primjer: niste dobili posao za koji ste se molili i postili, ali nekoliko mjeseci kasnije dobili ste posao sa tri puta višom plaćom od one koju biste dobivali u poslu za koji ste se molili. Ovo je moja priča. Bojala sam se prepustiti kontrolu Bogu i sumnjala sam jer sam bila gotovo beskućnica. Primijetite da sam rekla ”gotovo”. Bez obzira na to što nisam radila Bog se pobrinuo da imam krov nad glavom i da imam što za jesti.

PROČITAJTE: 4 razloga zašto nastaviti moliti kada nema odgovora

Razgovor za razgovorom odbijala sam poslove za koje sam znala da sam itekako kvalificirana. Kada na to sada gledam zahvaljujem Bogu na tome što sam ih odbijala.

S druge strane, mi ponekad možemo i blokirati blagoslove. Ako ste se puno molili, ali se činilo kao da Bog ne sluša postavite si ova tri pitanja.

1. Je li ono za što se molite u skladu s Božjom Riječju?

Primjer: Netko me je zamolio bih li se željela moliti za vezu jedne djevojke i dečka. Imali su problema u vezi i ona je željela da se netko moli za njih dvoje. Problem je bio u tome što je on bio….oženjen za drugu ženu.

Bili su odvojeni, ali je on itekako bio u braku. Molila sam se za nju, ali ne za ono za što je ona željela da se molim.

2. Hoće li to za što se molite proslaviti Boga?

Je li ovo vaše svjedočanstvo koje se treba dogoditi?

Puno puta se molimo za stvari iz vlastitih sebičnih razloga i želja. Provjerite svoje motive. Molite li se čistoga srca?

I sama sam bila kriva za ovo nekoliko puta. Molila sam da me Bog blagoslovi, ali kada napokon jest previše me je bilo sram da bih podijelila s drugima to kroz što me je Bog proveo.

3. Obavljate li i vi svoj dio?

Vjera bez djela je mrtva. Nije dovoljno vjerovati da Bog može. Trebate i pokazati svoju vjeru. Što to znači ako netko kaže da vjeruje, a to ne pokazuje?

Vjera je mrtva ako ona ne rezultira djelovanjem. Bog zna što je najbolje za nas. Ponekad možda ne razumijemo ono što On čini, ali ako imamo vjeru možemo se pouzdati u Njega znajući da je u kontroli.

Autorica: Maya L. Ralston; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Theprayingwoman.com