Gdje se zapravo nalazi planina Sinaj?

Gdje se nalazi planina Sinaj? Nitko to ne zna sigurno. Stoljećima, učenjaci, istraživači, hodočasnici tražili su gdje se nalazi prava planina Sinaj, planina gdje je Bog dao Zakon Mojsiju i Izraelcima.

Do danas postoji nekoliko možebitnih lokacija, no niti jednu nisu potvrdili arheolozi kako je to mjesto gdje se Bog susreo s Mojsijem. 

Lokacija planine Sinaj u Bibliji?

Biblija nam daje neke općenite tragove o tome gdje se nalazi planina Sinaj. Znamo da je izvan Egipta, jer su Izraelci došli do planine Sinaj nakon što su otišli iz Egipta. (Izlazak 19, 1)

Biblija također daje naznake da Sinaj nije bio u Midijanu, što saznajemo zbog Mojsijevih rođaka Midijanaca, koji su napustili Sinaj kako bi se vratili u svoju zemlju. (Izlazak 18, 27; Brojevi 10, 29-31) 

Tradicionalno mjesto planine Sinaj jest južni, središnji dio sinajskog poluotoka. Planina, koja se danas zove ”Jebel Musa” (”Mojsijeva planina”) uzdignuta je 2.285 metara iznad razine mora.

530. godine, samostan svete Katarine izgrađen je na sjevernom podnožju planine Sinaj. Na vrhu se nalaze kršćanska kapelica i islamska džamija. Drevna knjižnica na Jebel Musi bio je izvor ”Codex Sinaiticus”, jednog od glavnih grčkih tekstova, koji su se koristili kao pomoć u prijevodima Biblije. 

Planina Sinaj – što kažu drugi izvori?

Drugi izvori kažu da se planina Sinaj možda nalazi na zapadnom, središnjem ili sjevernom dijelu poluotoka Sinaj. Jedna teorija govori da je planina Sinaj današnja planina Jeroham, koja se nalazi na sjeveru pustinje Negev.

Drugi smatraju da se Sinaj nalazi u južnom Edomu ili Siru (Ponovljeni zakon 33, 2) Treći pak smatraju da se planina Sinaj nalazi na sjeverozapadnom dijelu Saudijske Arabije, čime povezuju planinu Sinaj s planinom koja se zove ”Jabal Maqla” ili ”Jebel el-Lawz”. 

U Galaćanima 4, 25, Pavao spominje planinu Sinaj u Arabiji. Dobro je imati na umu da ”Arabija” u drevnome svijetu nije isto ono što je danas Saudijska Arabija. Biblijski izraz ”Arabija” znači puno šire područje i uključuje ono što je danas poznato kao Saudijska Arabija i sinajski poluotok. 

Stoga, gdje se nalazi planina Sinaj? Nitko to ne zna sigurno. Znanstvenici govore o različitim mjestima kao potencijalnim lokacijama. Ono što se dogodilo na Sinaju promijenilo je svijet; gdje se to točno dogodilo od malene je važnosti. 

Prijevod: Ivan H.; Izvor: Gotquestions.org

Ovaj izvrsni dokumentarni film nudi neke odgovore o lokaciji planine Sinaj.

NAJNOVIJE!