Plućni edem: Uzroci, simptomi, prevencija i liječenje

Plućni edem se javlja kada se tekućina nakuplja u zračnim vrećicama u plućima koje se nazivaju alveole. Zbog toga dolazi do problema s disanjem. 

Plućni edem se dijeli na akutni i kronični. Akutni se edem većinom javlja iznenadno te zahtjeva hitnu intervenciju, dok se kronični edem javlja postepeno. 

Ovaj će članak razraditi sve o plućnom edemu, od uzroka, simptoma, dijagnoza, liječenja pa do prevencije i mogućnih dilema. 

Plućni edem – uzroci

Kada osoba normalno diše, malene vrećice zraka u plućima se ispune zrakom. U pluća ulazi kisik, a izlazi ugljikov dioksid. 

Plućni edem se javlja kada su alveole, vrećice, prepune. Tada su moguća dva problema. Krv ne može dobiti dovoljno kisika, a tijelo se ne može pravilno riješiti ugljikovog dioksida. 

Najčešći uzroci plućnog edema su: 

 • Upala pluća
 • Sepsa
 • Izlaganje određenim kemikalijama
 • Zatajenje organa koje rezultira nakupljanjem tekućine u tijelu
 • Utapanje
 • Upala
 • Trauma
 • Reakcija na neke lijekove
 • Predoziranje
 • Ozljeda mozga, glave, tumor, napadaj, krvarenje u mozgu i moždani udar
 • Velika nadmorska visina
 • Transfuzija krvi

Postoji i kardiogenički plućni edem koji je povezan s problemima sa srcem. Uzrokuje ga zatajenje srca pri čemu lijeva klijetka ne pumpa dovoljno krvi za potrebe tijela. 

Zbog toga se javlja pritisak u drugim dijelovima krvožilnog sustava, a tekućine prelaze u pluća i druge dijelove tijela. 

Drugi srčani problemi koji mogu dovesti do plućnog edema su: 

 1. Pretjerano nakupljanje tekućine zbog zatajenja bubrega ili određene terapije 
 2. Hipertenzivna kriza u kojoj pati srce zbog iznenadnog porasta krvnog tlaka
 3. Perikardijalna efuzija u kojoj se tekućina nakuplja oko srca i smanjuje njegovu mogućnost pumpanja krvi
 4. Teška aritmija u kojoj srce kuca jako sporo ili jako brzo
 5. Teški srčani udar koji može oštetiti mišiće srca
 6. Abnormalni srčani zalistak koji utječe na protok krvi iz srca

Plućni edem koji ne nastaje zbog problema sa srcem većinom uzrokuje teška upala pluća. 

Plućni edem simptomi
Foto: Wikipedia

Plućni edem – simptomi

Simptomi se razlikuju kada je riječ o akutnom i kroničnom plućnom edemu. 

Akutni plućni edem se može pojaviti bez upozorenja i zahtjeva hitnu liječničku intervenciju. Bez intervencije i liječenja, akutni plućni edem može biti smrtonosan. 

Osim problema s disanjem javlja se i kašalj, pretjerano znojenje, nervoza i nemir, osjećaj gušenja, blijeda koža, šuštanje pluća, ubrzan i nepravilan rad srca te bolovi u prsima. 

Kronični plućni edem ima puno lakše simptome. Oni uključuju probleme s disanjem kada osoba leži, otečene noge i stopala, naglo debljanje zbog previše tekućine u tijelu, gubitak daha po noći, umor te povećan gubitak daha prilikom fizičkih aktivnosti, piše Medical News Today.

Plućni edem – dijagnoza

Prvi je fizički pregled u kojem liječnik sluša pluća, disanje i rad srca. 

Nakon toga slijedi test krvi kako bi se odredila količina kisika u krvi, a moguć je i test elektrolita, test za bubrege, za jetru kao i test za određivanje kvalitete krvi. 

Moguć je ultrazvuk srca i EKG. Za provjeru prisutnosti tekućine u plućima ili oko njih te veličine srca se može provesti snimanje prsa i CT. 

Plućni edem liječenje
Foto: Pixabay

Plućni edem – liječenje

Liječenje ovisi o vrsti edema. Tako se manjak kisika u krvi nadomješta davanjem kisika pacijentu, a problemi s krvožilnom sustavom se rješavaju lijekovima za kontrolu volumena krvi i krvnog tlaka. 

Prevencija

Osobe koje imaju visok rizik od razvitka plućnog edema trebaju jako dobro pratiti upute liječnika. Ako osoba ima problem sa srcem, važna je pravilna prehrana i održavanje zdrave tjelesne težine. 

Uz to, plućni edem je moguće spriječiti: 

 • Smanjenom konzumacijom soli budući da sol veže vodu. 
 • Smanjenjem kolesterola budući da on vodi do nakupljanja masti u arterijama i povećava rizik od srčanog udara
 • Prestankom pušenja budući da duhan povećava rizik od mnogih bolesti, uključujući i srčane bolesti. 

Plućni edem uzrokovan velikom nadmorskom visinom može se spriječiti polaganim spuštanjem, uzimanjem lijekova i smanjenjem napora prilikom penjanja. 

Potencijalne dileme

Plućni edem ili pluralna efuzija

Plućni edem nastaje nakupljanjem tekućine u alveolama zbog čega je disanje otežano. Pluralna efuzija isto uključuje nakupljanje tekućine u plućima, a često se naziva „voda na plućima“.

Kada je riječ o pluralnoj efuziji voda se skuplja na području izvan pluća, a posljedica je zatajenja srca, edem ili ciroza. Može se javiti i nakon operacije srca. 

Plućni edem ili upala pluća

Ove se dvije bolesti mogu preklopiti, ali su različite. Upala pluća je infekcija koja se javlja kao posljedica respiratorne infekcije. 

Budući da su ove dvije bolesti vrlo slične, jako je važno liječniku iznijeti detaljnu povijest bolesti u obitelji kako bi mogao odrediti o čemu je točno riječ. 

PROČITAJTE JOŠ: