Mogu li vjernici bolovati od depresije?

Poput svake bolesti, vjernici mogu bolovati od depresije, jer nas teške životne okolnosti mogu pogoditi i uzrokovati kemijsku neravnotežu u mozgu.

U kršćanskim se krugovima različito gleda na depresiju. Neki ju izričito smatraju grijehom, jer depresija otkriva nedostatak vjere u Božja obećanja, Božji sud o grešnom ponašanju ili samo lijenost. Znamo da je Bog dobar i drag i da smo sigurni u Njemu, pa zašto se deprimirati?

Drugi odlučno drže da je depresija zdravstveni problem, odnosno rezultat kemijske neravnoteže u mozgu. Time depresija nije ništa gora od gripe.

Depresija se spominje u Bibliji?!

U Bibliji nećemo pronaći termin “klinička depresija”, ali postoji mnogo primjera ljudi koji pate od simptoma koji odgovaraju današnjoj definiciji kliničke depresije. I Mojsije (Brojevi 11, 15) i Ilija (1. Kraljevima 19, 3–5), tražili su od Boga da radije umru nego da žive. David je napisao: “Ti izbroji dane mog progonstva, sabrao si suze moje u mijehu svom. Nije li sve zapisano u knjizi tvojoj?” (Psalam 56, 8). David nije prikrivao svoju tugu. Izrazio ju je Bogu. Bog ni jednom od ovih “junaka vjere” nije zamjerio njihove osjećaje. Pružio im je svoju duboku ljubav.

Većina tih starozavjetnih likova doživjela je oporavak od svojih depresivnih stanja, pa čak i naknadu za njihovu patnju u nekim slučajevima (vidi Job 42, 10-17).

Međutim, u Novom zavjetu imamo primjer Pavla koji kaže: “dan mi je trn u tijelu, anđeo Sotonin, da me udara da se ne uzoholim” (2. Korinćanima 12, 7). Ne znamo točno što je mogao biti taj trn, ali možemo pretpostaviti da ga je, unatoč Pavlovim ponovljenim zahtjevima da ga Bog oslobodi trnja, nosio do kraja života. Ponekad bol koju doživljavamo predstavlja cjeloživotnu borbu. Mnogi su vjernici kroz crkvenu povijest konstantno patili od depresije, poput Martina Luthera i Charlesa Haddona Spurgeona.

Je li grijeh bolovati od depresije?

Nema ničeg grešnog u tome da čovjek bude tužan ili potišten ili opterećen (Rimljanima 8, 20-22). Život može biti težak, i u redu je biti uzrujan ili frustriran zbog toga. Nema ništa grešno u tome da se rodite s kemijskom neravnotežom u mozgu ili da se to dogodi kasnije u životu zbog ozljede ili traume ili bilo kojeg određenog faktora. Nema ničeg grešnog u tome da neki dijelovi vašeg tijela – poput vašeg mozga – ne funkcioniraju onako kako bi trebali.

Međutim, iako ne možemo kontrolirati vanjske čimbenike koji često pridonose depresiji, naš odgovor na njih i dalje je naša odgovornost. Kad shvatimo da imamo gripu, pijemo puno tekućine, pratimo tjelesnu temperaturu, uzimamo lijekove i odmaramo se. Isto je i s mentalnim, emocionalnim i duhovnim zdravljem. S depresijom, čim je prepoznamo, trebamo se pozabaviti i tražiti pomoć i podršku.

Kako vjernici mogu prevladati depresiju?

Bez obzira na uzrok depresije, na raspolaganju je pomoć. Dok Bog ne obećava da će nas izliječiti u našim borbama s depresijom, obećava da nas neće napustiti (Hebrejima 13, 5) i da će nas ojačati (Filipljanima 4, 13).

Uz to, kvalificirani liječnici su tu da pruže pomoć i utvrde dijagnozu. Ako se suočite s depresijom ili bilo kakvom drugom mentalnom bolešću, nije sramota tražiti liječničku pomoć. Ponekad, poput uzimanja antibiotika ili vitamina, osoba koja pati od depresije možda će trebati lijekove koji pomažu mozgu. U redu je obratiti se liječniku za mentalno zdravlje.

Ako patite od depresije, shvatite da vaša depresija NE znači automatski da imate slabu vjeru ili da ste učinili nešto pogrešno i Bog vas zato kažnjava. Ako smatrate da se vi ili voljena osoba bori s depresijom, odmah potražite pomoć. Razgovarajte s Bogom. Razgovarajte s njim/njom. Razgovarajte s njihovim roditeljima, pogotovo ako su spomenuli samoubojstvo. Potražite savjetovanje i mudrost liječnika. Uvijek postoji nada (Ivan 10, 10).

Bez obzira na borbe s kojima se susrećemo, bilo da su duhovne, fizičke, emocionalne ili bilo kakve kombinacije, Pavao nam u Filipljanima 4, 6 kaže: “… u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu.” Možda ćete određeno vrijeme ili do kraja života bolovati od depresije, ali Biblija nas više puta podsjeća da je Bog uz nas i da će nas dovesti do cilja.

PROČITAJTE JOŠ: