Postoje namirnice koje su dobre za zdravlje pluća. One mogu poboljšati rad pluća ako se redovno konzumiraju kao dio zdrave prehrane.

Briga za pluća nikada nije bila važnija. Prehrana bogata nezdravim namirnicama, dimom cigareta i otrovima iz okoliša može oštetiti vaša pluća.

Za osobe koje pate od bilo kakvih bolesti dišnog sustava od iznimne je važnosti paziti na zdravlje pluća. Nekoliko namirnica može pomoći poboljšati rad pluća ako se redovno konzumiraju kao dio zdrave svakodnevne prehrane.

Donosimo 9 namirnice koje su dobre za zdravlje pluća: 

Jabuke: Redovno jedenje jabuka može poboljšati funkcioniranje pluća. Za to su odgovorno antioksidanti, flavonoidi i vitamin C. 

Kurkuma: Kurkuma je snažan antioksidant te ima protuupalna svojstva koja mogu koristiti plućima. 

Biljni čajevi: đumbir, kurkuma, limun, med i cimet u obliku čaja mogu biti jako dobri za pluća. Ujedno, zeleni čaj sadrži katehine koji su antioksidanti te imaju protuupalna svojstva koja koriste plućima. 

Crveni kupus: pigment koji kupusu daje crvenu boju može pomoći smanjiti opadanje funkcije pluća. 

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje sadrži antioksidante, polifenole te vitamin E koji je odličan za zaštitu od bolesti kao što je astma. 

Brazilski oraščići: Ovi oraščići bogati su selenijem koji smanjuje rizik od raka pluća te poboljšava respiratorne funkcije kod osoba koje pate od astme. 

Leća: Leća je bogata magnezijem, željezom, bakrom i kalijem koji jačaju pluća. 

Borovnice: Borovnice su jako zdrave te mogu zaštiti pluća od infekcije. Sadrže pigmente koji štite pluća od oksidativne štete. 

Rajčice: Rajčice sadrže likopen, antioksidant koji poboljšava zdravlje pluća. Istraživanja su pokazala da rajčice mogu smanjiti upale kod osoba koje pate od astme te poboljšavaju rad pluća. 

Uravnotežena prehrana može biti jako dobra za pluća. Najbolje je u nju uključiti mnogo svježeg voća i povrća uključujući lisnato, zeleno povrće. 

PROČITAJTE JOŠ: