Kako se riješiti podočnjaka? 5 savjeta koji vam mogu pomoći

Podočnjaci nas uglavnom podsjećaju na manjak sna. No, to je samo jedan od razloga zašto se javljaju. Moguće je da se sasvim dobro naspavate, a podočnjaci su i dalje tu. 

Zbog toga smo napravili popis uzroka tih groznih krugova oko očiju, ali i popis načina kako ih se riješiti. 

Uzroci podočnjaka

Uzrok podočnjaka nije jednak za svaku osobu. No, svima je zajednička pozadina pojave tih krugova. Naime, sjene ispod očiju nastaju kada u krvnim žilama nedostaje kisika te dolazi do hiperpigmentacije koju uzrokuje melanin – aminokiselina. 

Uzroci tako mogu biti: trljanje očiju, pretjerana izloženost suncu, nedovoljan san, genetika i starenje. Uzroci mogu biti i alergije, ekcem, dermatitis i anemija. 

Kako se riješiti podočnjaka?

Kada se ispod očiju nakupi previše melanina tada može doći do neugodnih krugova oko očiju. Sprječavanje nakupljanja melanina je moguće na slijedeće načine: 

1. Promijenite položaj spavanja

Spavanje u pozi u kojoj će glava biti na povišenijem jastuku može spriječiti nastanak podočnjaka. Ako spavate u potpunosti horizontalno, tekućine se nakupljaju ispod očiju. Kako biste to izbjegli, neka vam glava uvijek bude na višem položaju od razine srca. 

2. Dobro se naspavajte 

Kada našim tijelima nedostaje sna, koža postaje vrlo blijeda tako da se krugovi oko očiju ističu. Koža ispod očiju je iznimno tanka tako da ona najlakše potamni. Pokušajte spavati 7-9 sati kako biste izgledali mladoliko i svježe. 

3. Ne izlažite se suncu. 

Ovo već znamo. Izlaganje suncu po najvećoj vrućini ili bez ikakve zaštite nije dobro za kožu. UV zrake štete koži, postaraju ju i tako nastaju i podočnjaci. Ako ovo želite izbjeći, onda se svakako zaštitite kremom i naočalama ili šeširom ako planirate biti izloženi suncu. 

4. Prirodni lijekovi kao pomoć za podočnjake

U borbi protiv podočnjaka mogu pomoći mnogi sastojci koje sigurno imate kod kuće. U njih spadaju vrećice čaja i krastavci. Krastavci umiruju kožu te se bore protiv upala, a kofein i tanini u čaju pomažu zagladiti kožu i smanjiti upalu.

Vrećice čaja koristite hladne te ih držite ispod očiju oko 5 minuta prije ispiranja lica čistom vodom. Isto vrijedi i za krastavce. 

Pri smanjenju tamnih podočnjaka može pomoći i led, tj. hladni oblog koji će smanjiti nateklo područje oko očiju, ubrzati zacjeljivanje kože i dati joj svjež i prozračan izgled. 

5. Koristite sredstva za vlaženje kože

Vlaženje kože je ključno ako se želite zaštititi od bora. Važno je koristiti proizvode bogate antioksidantima koji jako dobro uklanjaju podočnjake. Možete lagano umasirati kremu ispod očiju i time aktivirati krvne žile. Odlične su kreme koje sadrže vitamine E i C, kokosovo i bademovo ulje, savjetuje Brightside

NAJNOVIJE!