5 načina kako podržati prijatelja u teškim vremenima

Podrška prijatelju jedan je od najvećih blagoslova, jer svi prolazimo kroz teška životna razdoblja. Otkrijte kako možete biti nekome na blagoslov.

Nisu nam svi ljudi prijatelji. To su samo rijetki koji su uz nas onda kada nam je najteže: kada smo bolesni, siromašni, kada patimo … Tko u takvim situacijama ima nekoga uz sebe, bogat je.

5 načina kako biti podrška prijatelju koji prolazi kroz poteškoće

Ovo su pet načina na koje možete podržati prijatelja u teškim vremenima.

1. Molite za njih

Jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za prijatelja koji prolazi kroz težak period jest da molite za njega. Činjenica je da nam je zapovjeđeno da molimo jedni za druge, a koliko onda više trebamo moliti za naše prijatelje i obitelj! Jakov piše: „Ispovijedajte jedni drugima svoje prijestupke i molite jedni za druge da budete iscijeljeni. Mnogo može djelotvorna molitva pravednika“ (Jakovljeva 5,16). Pokušajte s time da im kažete: „Ne prestajem zahvaljivati za tebe spominjući te se u svojim molitvama“ (Ef 1,15), i činite to često. Zahvaljujte za njih Bogu i neka to znaju.

PROČITAJTE: Molitva za prijatelja koji pati

2. Ohrabrite ih

Ne morate se previše truditi da nađete biblijski stih koji nam kaže da trebamo ohrabrivati jedni druge, i to je upravo ono što je apostol Pavao napisao: „Stoga se tješite međusobno i izgrađujte jedan drugoga, kao što i činite“ (1 Sol 5,11). Naši životi se trebaju usredotočiti na izgradnju drugih, jer ih svijet i njegovi problemi ruše, kao i nas s vremena na vrijeme. Ovo je ključno vrijeme za vas da budete tu za svog prijatelja. Nemojte mu reći: „Uh, stvarno si se uvalio u nevolju“, nego: „Kako ti mogu pomoći? Već molim za tebe.“ Suština definicije riječi „tješiti“ na grčkom (parakaleō) znači „pozvati na stranu“ ili biti „rame uz rame“, stoga budimo uz njih u vrijeme žalosti, kao i u vrijeme radosti.

3. Posvetite im vrijeme

Svi smo prilično zauzeti. Ako bih proveo ispitivanje, većina njih bi podigla svoju ruku da ih pitam: „Jeste li zauzeti?“ Dobro došli u moj svijet! Radi se o tome da nam je vrijeme dragocjeno, pa zašto onda ne pokloniti vrijeme svome prijatelju koji trenutno prolazi kroz teško razdoblje? Možete im donijeti juhu, možete im poslati poruku/cvijeće, pokositi njihov travnjak, pričuvati im djecu ili bilo što čega se možete sjetiti. Svi imamo ove tri stvari za dati: naše vrijeme, talente i dragocjenosti, ali postoji vrijeme kada sve što tvoj prijatelj treba jesi upravo ti!

4. Imajte razumijevanje za njih
Foto: Unsplash

4. Imajte razumijevanje za njih

Apostol Petar daje dobar primjer u vezi razumijevanja različitosti u drugima kada piše: „Tako i vi, muževi, živite sa svojim ženama po spoznaji, iskazujući ženi čast“ (1 Pt 3,7). Premda se ovaj stih odnosi na bračni odnos, možemo se zamisliti nad time kako je svatko od nas drugačiji i ima svoje slabosti i vjerojatno čini stvari koje iritiraju druge, a želimo da nas se razumije. Poanta je u tome da kada bolje razumijete ono što vaš supružnik, vaš prijatelj, vaš član obitelji ili suradnik prolazi, možete imati odnos koji se više temelji na razumijevanju njihovih okolnosti. Kada vaš prijatelj prolazi kroz neko teško razdoblje, on treba prijatelja koji će imati više razumijevanja za njega nego bilo tko drugi. To ste vi i ja, zar ne?

5. Poznata utjeha

Ako vidimo svog prijatelja na teškom mjestu, samo se trebamo sjetiti naše vlastite „duše u tamnoj noći“. Vjerojatno smo prošli neke iste stvari koje naš prijatelj prolazi, i tako treba biti. Bog je na djelu. On je suvereno stavio naše prijatelje u naš život. Oni nisu slučajnost! Bog ih je imenovao za nas i nas za njih. Što se utjehe tiče, Biblija kaže da je Bog taj „koji nas tješi u svakoj našoj nevolji da bismo mi mogli tješiti one koji su u bilo kakvoj nevolji utjehom kojom smo i sami od Boga utješeni“ (2 Kor 1,4).

PROČITAJTE: 4 stvari koje trebamo izbjegavati kada želimo utješiti osobu koja pati

Možemo li se sjetiti vremena kada nas je Bog utješio, možda koristeći prijatelja? To je prava utjeha, a budući da bismo je i sami trebali poznavati, istu utjehu možemo dati našem prijatelju. Kako je to divno!

Zaključak

Postoje i druge stvari kojih se vjerojatno možete sjetiti kako biste pomogli prijatelju koji prolazi kroz neko veoma teško razdoblje. Znam da je često teško znati što reći u takvim trenucima, ili poput Jobovih prijatelja, možda samo sjediti uz njega neko vrijeme. Ne znam odgovor; samo molite za njih i recite im da molite; ohrabrite ih najbolje što možete bez pretjerivanja; jako je važno davati „sebe“ i svoje vrijeme; upoznajte ih kako biste ih razumjeli bolje od drugih; i tješite ih na način na koji Bog tješi vas.

Autor: Jack Wellman; Izvor: Faithinthenews.com

NAJNOVIJE!