Pohlepa – grijeh koji vam može uništiti život

Pohlepa je pretjerana želja za dobrima ili posjedovanjem. To je pomama koja stisne ljude i tjera ih da više i više grabe. To je grozničavost koja ih vodi da žude za stvarima koje zapravo ne trebaju.

Pohlepu možemo vidjeti u poslovnom čovjeku koji nikad nije zadovoljan. On kaže da će prestati kad sakupi određenu svotu, ali kad se to dogodi, on hlepi za još više.

Vidimo to u kućanici čiji je život jedna beskonačna šoping zabava. Ona prikuplja tone raznovrsnih stvari dok njen tavan, garaža i spremište ne nabubre od “plijena”.

To vidimo i u tradiciji božićnog i rođendanskog darivanja. Mladi i stari podjednako prosuđuju uspjeh tih slavljeničkih dana po količini akumuliranog “plijena”.

PROČITAJTE: Pohlepa za novcem je izvor svih zala: Što to znači voljeti novac?

Ona je vidljiva i u raspolaganju imetkom. Kad netko umre, njegovi rođaci i prijatelji proliju obrednu suzu, a onda se kao strvinari spuste dijeliti plijen i često tijekom toga započnu građanski rat.

Pohlepa je idolopoklonstvo (Efežanima 5,5; Kološanima 3,5).

Ona vlastitu volju postavlja na mjesto Božje volje. Ona iskazuje nezadovoljstvo onime što Bog daje i odlučna je dobiti više, bez obzira na cijenu.

Pohlepa je laž koja stvara dojam da se sreća krije u posjedovanju materijalnih stvari.

Postoji priča o čovjeku koji je mogao imati sve samo ako bi to poželio. Poželio je gospodsku kuću, poslugu, skupi automobil, jahtu i… hopla, sve je bilo tu istog trena.

POGLEDAJTE: POUČAN VIDEO: Evo kuda nas vodi naša pohlepa!

U početku ga je to razveseljavalo, ali kako mu je počelo nestajati ideja, postajao je nezadovoljan. Konačno je rekao: “Želim izaći odavde. Želim nešto stvoriti, nešto pretrpjeti. Radije bih bio u paklu, nego ovdje.” Na to mu je poslužitelj rekao: “A što mislite, gdje ste?”

Pohlepa napastuje ljude na kompromis, varanje, grijeh kako bi dobili ono što žele.

Ona čovjeka čini nepodobnim za crkveno vodstvo (1. Timoteju 3,3). Ronald Sider pita: “Ne bi li bilo biblijski ispravnije primijeniti crkvenu disciplinu na ljude koje je gramžljiva želja za stjecanjem dovela do ‘financijskog uspjeha’, nego ih izabrati u odbor starješina?”

Kad pohlepa dovede do pronevjere, iznuđivanja ili drugih javnih skandala, to zahtijeva izopćenje (1. Korinćanima 5,11).

A ako se pohlepa ne ispovijedi i odbaci, ona vodi do isključenja iz kraljevstva Božjeg (1. Korinćanima 6,10).

Autor: William MacDonald; Izvor: Biblija365.com

NAJNOVIJE!