7 pokazatelja nedostatka vitamina B12 u organizmu

Vitamin B12 ima bitnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca.

Ovo su glavni pokazatelji nedostatka vitamina B12 u vašem organizmu koji mu je potreban kako bi normalno funkcionirao.

Vaše zdravlje ovisi o hrani koju svakodnevno unosite, sredine u kojoj se nalazite, od vaših gena i fizičke aktivnosti.

Dobivate većinu potrebnih nutrijenata iz hrane koju jedete, ali svaka promjena u vašoj prehrani utječe na to koje nutrijente vaše tijelo apsorbira iz hrane.

Ljudsko tijelo gubi svoju mogućnost apsorbiranja vitamina B12, i brzo se može stvoriti deficit ovog neophodnog vitamina.

Vašem organizmu je potrebna dovoljna količina vitamina B12 kako bi normalno funkcionirao. Ovaj vitamin ima bitnu ulogu u oblikovanju crvenih krvnih zrnaca i istovremeno održava vaše tijelo zdravim.

Postoji više pokazatelja nedostatka ovog vitamina, a ovo su neki od njih:

1. Nemogućnost da ostanete budni i vrtoglavica pri ustajanju

Ako se mučite da ostanete budni, možda imate manjak vitamina B12 u organizmu. Potrudite se da si noću osigurate makar 8 sati sna, a ako se i onda osjećate umorno, možda biste trebali razmisliti o unosu vitamina B12.

Ovaj vitamin ima bitnu ulogu u formiranju crvenih krvnih zrnaca, a nedostatak ovog vitamina dovodi do tog osjećaja umora zbog njihove smanjene proizvodnje.

Zbog nedostatka vitamina B12 možete osjećate vrtoglavicu. Ovo biste mogli primijetiti odmah nakon ustajanja. Možete je osjećati i prilikom spuštanja niz stepenice, također.

2. Slabost u mišićima

Nema ništa gore od osjećaja slabosti i sveopćeg umora u tijelu. Jaki mišići zahjtevaju dovoljnu količinu crvenih krvnih zrnaca, a kao što smo već rekli – nedostatak vitamin B12 utječe na njihovo stvaranje, dok druge stranice ne dobivaju dovoljno kisika, što utječe na slabost vaših mišića.

3. Loše pamćenje

Vašem mozgu je potreban kisik, također. Nedovoljna količina kisika rezultira u problemima s pamćenjem i drugim znacima loše memorijske funkcije.

Ako primijetite kod sebe probleme s pamćenjem, posavjetujte se s liječnikom i napravite analizu krvi da utvrdite nedostaje li vam ovaj vitamin.

4. Blijed izgled kože

Ako vam je koža bleda ili žućkasta, to je zato što su stanice krvi oštećene i ispuštaju bilirubin. Kada koža postaje žuta, to može biti i znak žutice pa bi najbolje bilo da se posavjetujete s liječnikom prije nego što nešto poduzmete na svoju ruku.

5. Promjene u izgledu jezika

Imate li blage izbočine na jeziku? Ako je to slučaj, to znači da ste zdravi. Ove blage “izbočine” se nazivaju papile. U slučaju da vam nedostaje vitamin B12, nećete imati papile na jeziku.

6. Gubitak osjeta okusa

Nedostatak ovog vitamina dovodi do blagog gubitka osjeta okusa, a čak i do bola u zadnjem dijelu jezika.

7. Problemi s vidom

Nedostatak vitamina B12 dovodi do oštećenja optičkog živca u očima, što dovodi do zamagljenog vida ili čak do gubitka vida.

Posavjetujte se kako biste odredili što je točno problem, i ne pokušavajte sami sebi uspostaviti dijagnozu.

NAJNOVIJE!