Polikarp – primjer istinske vjere koji trebamo slijediti

Polikarp je pokazao istinsku hrabrost dok se suočio s pravim progonom.

Progonstvo će na neki način razdvojiti stvarnih od lažnih, autentične od varalica. Ako ste pravi Isusov sljedbenik, onda se nećete pokolebati ako se susretnete s malo progona. Ako Bog dopušta progone u vašem životu, onda će vam On dati i snagu da se suočite s njime.

Ovo pronalazimo istinitim u primjeru Polikarpa, velikog junaka kršćanske vjere. Biskup crkve u Smirni, ubijen je mučeničkom smrću 23. veljače 155. godine. Toga dana odvijale su se javne igre i rulja je zaista poludjela. Netko je uzviknuo: „Potražimo Polikarpa“!

VIDI OVO: 3 razloga zašto ne biste trebali moliti za kraj progonstava kršćana

Noć ranije, Polikarp je sanjao san u kojem je jastuk ispod njegove glave bio zapaljen. Probudio se i rekao svojim drugovima vjernicima: „Moram biti spaljen živ“. Kada su Polikarpa uhitili, zamolio je za privilegiju da posljednji sat svog života provede u molitvi s Gospodinom.

Dok je Polikarp ulazio u rimsku arenu, Gospodin je progovorio u njegovo srce i rekao mu: „Budi snažan Polikarpe i budi nepokolebljiv“.

Na OVOM LINKU pogledajte film o Polikarpu!

Rimski prokonzul dao mu je izbor između toga da prokune ime Isusa i da napravi žrtvu Cezaru ili da umre. „Osamdeset i šest sam godina služio gospodinu. On mi je uvijek pomagao. Kako mogu prokuniti Kralja koji me je spasio“?

Nakon što mu je prokonzul zaprijetio da će gorjeti na lomači, Polikarp je odgovorio: „Ti mi prijetiš vatrom koja gori određeno vrijeme i koja se brzo gasi, ali ti ne znaš za vatru koja očekuje opake i za vječni sud koji dolazi. Što čekaš? Dođi i učini što ti je volja“.

VIDI OVO: Kako progoni pročišćuju Crkvu i pomažu u širenju evanđelja?

Rulja je pomahnitala, donijela je drvlje i drvo za potpalu iz svojih radionica. Polikarp je ondje stajao, nakon čega su oko njega zapalili vatru. Nevjerojatno, vatra mu nije naudila.

Došla je prema njemu, ali ga nije zapalila, a Polikarp je slavio Boga. Konačno, nisu više mogli čekati te su ga proboli kopljima. Polikarp je pokazao istinsku hrabrost dok se suočio s pravim progonom.

Autor: Greg Laurie; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Christianity.com