4 načina kako pomoći osobi s poremećajem u prehrani

Možda poznajete prijatelja ili voljenu osobu koja treba biti spašena od laži u koje vjeruje, a tiču se poremećaja u prehrani.

Bila sam druga godina srednje škole. Sjedila sam sa timom kolega iz različitih zemalja i slušala starije djevojke kako uspoređuju količinu masnoće u vrstama peciva. Malo sam znala koliko će taj razgovor biti utjecajan za moj život.

Dodajmo tomu i reklamne panoe, časopise i ostale medije koji su prikazivali mršave žene svagdje oko mene. Povjerovala sam laži da moram izgledati poput nje kako bih bila prekrasna.

U isto vrijeme sam igrala košarku. Trener nas je teškim riječima i postupcima pokušavao motivirati da igramo bolje. Tada sam povjerovala u drugu laž: „Moja vrijednost je zasnovana na vanjskim postignućima“.

PROČITAJTE: 10 prehrambenih navika kojima ćete sačuvati zdravlje bez dijete

Ovo je dovelo do toga da se sama kažnjavam: ako ne bih ispunila očekivanja trenera, ne zaslužujem jesti. Ove bliske teme izgleda i postignuća su u srži potrage mnogih žena za ljepotom i vrijednošću.

Oslobađajuća istina

Hvala Bogu, evanđelje nas uči da naša vrijednost nije zasnovana na vanjskom izgledu, već na osobi i djelu Isusa Krista. Naša vrijednost se ne zasniva na vanjskim postignućima, već na temelju onoga što je Krist učinio za nas.

Za mene je poznavanje ovih istina bilo iznimno oslobađajuće. Nisam morala biti mršava i vitka kako bih bila voljena. Nisam morala imati savršena postignuća kako bih bila prihvaćena. U Kristu sam prekrasna sam, voljena i prihvaćena.

No ovo nisam naučila sama. Drugi su stali pored mene i pomogli mi da se izvučem iz rupe ovisnosti o mršavosti i vitkosti. Moj nutricionist mi je rekao koliko kilograma trebam dobiti kako bih imala zdravu tjelesnu masu i dao mi je savjete za normalnu prehranu.

Moj mentor je pažljivo prošao sa mnom oko proučavanja idola srca. Moji kršćanski prijatelji su se molili za mene i poticali me na borbu s lažima u koja sam bila sklona vjerovati.

Možda poznajete prijatelja ili voljenu osobu koja treba biti spašena od laži u koje vjeruje, a koja su doprinjela do poremećaja u prehrani. U nekim slučajevima, ona je možda shvatila svoju borbu. U drugim slučajevima, možda još uvijek nije shvatila da je utamničena zbog tih laži, a vi možete biti osoba koju Gospodin koristi kako bi otvorio njezine oči za istinu.

Evo četiri načina kako možete pomoći.

1. Molite za nju

Trebali bismo provesti više vremena u molitvi Gospodinu kako bismo spasili naše prijatelje, nego što provodimo vremena odvraćajući ih od tih destruktivnih ponašanja. Naša nada ne leži u sposobnosti osobi da se promijeni, već u Kristu koji mijenja osobu.

2. Proklamirajte joj često evanđelje

Vaša prijateljica ne treba ohrabrujući govor ili članak o deset koraka do slobode od poremećaja u prehrani niti to da joj neprestano govorite kako je prekrasna. Umjesto toga, ona treba biti okružena Kristovim evanđeljem.

Ona u ljubavi treba biti suočena s činjenicom da ona najprije ima poremećaj u štovanju, da je grešnica i da očajnički treba Spasitelja. Ona treba biti nježno izazvana da voli Krista više od svojih postignuća i izgleda. Ona treba biti potaknuta na to da te želje makne s prijestolja i da na prijestolje njezinog srca stavi samo Krista.

PROČITAJTE: Trebaju li kršćani voditi računa o vanjskom izgledu?

Iznad svega, njoj treba utjeha istinom da je Isus postao savršen za nju i da je on preuzeo na sebe Božji gnjev umjesto nje. Nema osude za one koji su u Kristu Isusu. (Rimljanima 8, 1) Bez obzira na to kao su neuredne vaše okolnosti, vaš/a prijatelj/ica trebaju često podsjećanje na to kako ih Isus voli i kako ih želi osloboditi od ovisnosti.

Dobar način kako ovo možete učiniti jest povesti ih u crkvu s vama. Uložite u njihov život, pozovite ih neka čuju istinu i nakon toga razgovarajte s njima o tome, primjenjujući istinu na njezine izazove. Promjena dolazi kroz zajednicu. Vaši prijatelji će se pokušati izolirati. Vi ih trebate usmjeravati u ljubavi.

3. Vježbajte kvalitetno slušanje

Dok razgovarate sa svojim prijateljima, pažljivo slušajte ono s čime se bore. Zapišite to i onda im se suprotstavite istinom Božje Riječi. Isto tako, pokušajte točno odrediti količinu patnje, koju su vaši prijatelji podnijeli, a koja je bila uzrokovana poremećajem u prehrani. Bol koju su oni iskusili slušajte sa suosjećanjem i ohrabrujte ih na upražnjavanje te boli na zdrav način.

4. Vježbajte s njima dobre navike prehrane i vježbanja

Vaš prijatelj je zaboravio što to znači jesti i vježbati normalno. Osmislite za njega normalan program prehrane i vježbanja i pozovite ga da u tome sudjeluje s vama. Ovo može zahtijevati veliko strpljenje s vaše strane i vaš poziv može nailaziti na otpor dugo vremena, ali nemojte odustati od njega.

Prijateljstvo koje je usredotočeno na evanđelje ukorijenjeno je u Božju ljubav, a ljubav je strpljiva i ljubazna. Za vrijeme ručka ili tijekom hoda parkom, možete razgovarati i jedno drugo ukazivati prema Kristu.

PROČITAJTE: 4 biblijska pravila dobrog zdravlja

Ovo zahtijeva od vas sposobnost prepoznavanja toga da imate prilike učiti od svog prijatelja, čak i onda kada imaju problema. Zamolite tog prijatelja da se moli za vas i razgovarajte o vašim bitkama s grijehom. Čineći tako, potičete neovisan odnos, koji je utemeljen na nadu evanđelja.

Iako više nisam ovisna o mršavosti i vitkosti, znam da je moje tijelo slabo. Znam da sam još uvijek sklona vjerovati u laži o izgledu i postignućima. Po moći Duha Svetoga, koji djeluje u meni, imam manje problema nego što sam imala kao tinejdžerka ili u ranim dvadesetima, ali još ih uvijek imam. Zato nastavljam biti zahvalna za crkvu, gdje nisam izolirana i sama, već poznata i voljena.

Budite takva zajednica ispunjena ljubavlju za svoje prijatelje, koji imaju poremećaj u prehrani. Posvećivanjem za njih, proklamiranjem evanđelja, pozivanjem da oni isto čine za vas, vi stvarate siguran odnos za njih, koji će rasti u bogobojaznosti, po moći Duha Božjega, kroz djela unutar njih.

Autorica: Sarah Ivill; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Obavljeno uz dopuštenje stranice Thegospelcoalition.org