NaslovnicaDuhovnostŠto ako je ''poraz'' dio Božjeg plana za vaš život?

Što ako je ”poraz” dio Božjeg plana za vaš život?

“Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Rimljanima 8,28

Naizgled poraz

Nakon Isusovog raspeća i smrti, učenici su pomislili da su se njihovi snovi i nade srušili. Izgubili su svaku nadu jer je Gospodin Slave ubijen. Ono što se njima činilo kao ogromni poraz je u stvari bila najveća pobjeda ikada. Isus je pobijedio grob, jer ga grob nije mogao zadržati. S obzirom da je Isus pobijedio Sotonu na križu, mi možemo imati pobjedu nad smrću (Rimljanima 7,24). Posljednji neprijatelj koji je stajao između nas i vječnog Boga je uništen kroz Isusovo djelo na križu; to je bila poraz smrti (1. Korinćanima 15,26). Ono što je izgledalo kao poraz ljudima je bila najveća pobjeda ikada.

Božji plan za nas

Jeremija je bio toliko citiran da se može činiti da su uzete iz konteksta njegove riječi kako Bog ima plan za izraelske zatočenike da napreduju, a ne da propadnu (Jeremija 29,11). Nije izgledalo tako tada. Izrael je tek bio odveden u zatočeništvo, i živjeli su kao izbjeglice u Babilonu. Sva nada je naočigled nestala, pa je Jeremija poslao pismo zatvorenicima i rekao im da Bog ima plan za njih – to nije plan poraza, već plan kako da uspiju. Bog je iskoristio njihovo zarobljeništvo, koje im je sigurno izgledalo kao ogroman poraz, da ih pozove na pokajanje. Taj poraz je bio dio Božjeg plana da ih vrati u pravi odnos s njim, i uspio je!

Poraz kao dio plana

Sjećam se da sam prije mnogo godina bio dugo vremena bez posla. Regionalni federalni ured za koji sam radio se premjestio u drugu državu, i nije bilo moguće da se moja obitelj preseli. Mislio sam da je to veliki poraz. Pitao sam se što ću raditi. Pokazalo se da je to bio skriven blagoslov. Radio sam za vladu kao regionalni menadžer i bio sam stalno na putu. Ponekad bih bio odsutan više od tjedan dana, a to je bilo teško za sve nas. Strašno su mi nedostajali žena i djeca. Srce mi se slamalo svaki put kada sam morao ići, a svaki put kada sam zvao kući, plakao sam. Bog je vidio ovo i smislio drugi plan za mene: Ured će se zatvoriti i preseliti u drugu državu. Ono što je u početku djelovalo kao veliki poraz je u stvari bila najbolja moguća stvar koja nam se dogodila. Što ako je vaš nedavni poraz dio Božjeg plana za vaš život? Sigurno znamo da će Bog sve izvesti na dobro, bez obzira na trenutno stanje (Rimljanima 8,28).

Završna molitva

O Stvoritelju Bože, ne mogu vidjeti buduće planove koje imaš za mene, jer sam zaslijepljen porazom koji je preda mnom. Pomogni mi da Ti vjerujem bez obzira kako stvari izgledaju, u ime Kralja nad Kraljevima i Gospodara nad gospodarima, Isusa Krista, molim. Amen.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Rhetoricaljesus.com