Poriluk za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

Poriluk je odličan za zdravlje vašeg organizma. Osim što je niskokalorična namirnica, bogat je antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Poriluk pripada istoj obitelji kao i crveni luk, ljutika, vlasac i češnjak. Iako izgleda poput divovskog zelenog luka, ima blaži, pomalo slatkast okus i kremastiju teksturu kada se kuha.

Poriluk ima malo kalorija, ali puno vitamina i minerala. Jedna porcija kuhanog poriluka od 100 grama sadrži samo 31 kaloriju, piše FoodData Central.

Posebno je bogat karotenoidima vitamina A, uključujući beta karoten. Vaše tijelo pretvara ove karotenoide u vitamin A, koji je važan za vid, imunološku funkciju, reprodukciju i staničnu komunikaciju. Također je dobar izvor vitamina K1 koji je neophodan za zgrušavanje krvi i zdravlje srca.

Također je dobar izvor mangana, koji može pomoći u smanjenju simptoma predmenstrualnog sindroma (PMS) i čuvati zdravlje štitnjače. Štoviše, ima male količine bakra, vitamina B6, željeza i folata.

Poriluk za zdravlje: Zašto ga trebate uvrstiti u svoju prehranu?

Poriluk je bogat antioksidansima i sumpornim spojevima, posebno kempferolom i alicinom. Smatra se da oni štite vaše tijelo od bolesti.

1. Poriluk čuva zdravlje srca i smanjuje upale

Poriluk pripada obitelji povrća koja uključuje crveni luk i češnjak. Nekoliko studija povezuju luk i češnjak s manjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara.

Iako je većina studija testirala luk ili češnjak, poriluk sadrži nekoliko korisnih spojeva za koje se misli da su smanjuju upalu i štite zdravlje srca. Na primjer, kempferol u poriluku ima protuupalna svojstva. Hrana bogata kempferolom povezana je s manjim rizikom od srčanog udara ili smrti zbog srčanih bolesti.

Također, poriluk je dobar izvor alicina i drugih tiosulfinata, koji su sumporni spojevi koji mogu koristiti zdravlju srca smanjenjem kolesterola, krvnog tlaka i sprečavanjem stvaranja krvnih ugrušaka.

2. Poriluk štiti od određenih karcinoma

Poriluk se može pohvaliti nizom spojeva za borbu protiv raka. Na primjer, kempferol u poriluku povezan je s manjim rizikom od kroničnih bolesti, posebno karcinoma. Neka istraživanja pokazuju da se kempferol može boriti protiv raka smanjenjem upale, ubijanjem stanica raka i sprječavanjem širenja tih stanica.

Štoviše, istraživanja pokazuju da oni koji redovito jedu luk, češnjak i poriluk, mogu imati i do 46% manji rizik od raka želuca od onih koji ih rijetko jedu.

3. Poriluk poboljšava probavu

To je dijelom i zato što je izvor topivih vlakana, uključujući prebiotike, koji održavaju crijeva zdravima. Te bakterije tada proizvode masne kiseline kratkog lanca (SCFA), poput acetata, propionata i butirata. SCFA mogu smanjiti upalu i pridonijeti zdravlju crijeva.

Istraživanja sugeriraju da prehrana bogata prebioticima može pomoći vašem tijelu da apsorbira važne hranjive sastojke, što može poboljšati vaše cjelokupno zdravlje.

4. Poriluk za mršavljenje

Kao i većina povrća, i poriluk može pospješiti gubitak kilograma. Uz 31 kaloriju po 100 grama kuhanog poriluka, ovo povrće ima vrlo malo kalorija po obroku.

Poriluk je dobar izvor vode i vlakana, koji mogu spriječiti glad, potaknuti osjećaj sitosti i pomoći vam da prirodno manje jedete. On također pruža topiva vlakna koja tvore gel u vašim crijevima, a posebno su učinkovita u smanjenju gladi i apetita.

Poriluk za zdravlje
Foto: Pixabay

5. Ostale potencijalne zdravstvene koristi poriluka

Iako se poriluk ne proučava tako intenzivno kao luk i češnjak, nova istraživanja sugeriraju da bi mogao ponuditi dodatne koristi.

  • Može smanjiti razinu šećera u krvi. Pokazalo se da spojevi sumpora u poriluku učinkovito snižavaju razinu šećera u krvi.
  • Može pospješiti rad mozga. Sumporni spojevi mogu također zaštititi vaš mozak od mentalnog propadanja i bolesti povezanih sa starenjem.
  • Može se boriti protiv infekcija. Istraživanja na životinjama pokazuju da kempferol može zaštititi od bakterijskih, virusnih i kvasnih infekcija.

Uvrštavanje poriluka u svakodnevnu prehranu

Poriluk je ukusan, hranjiv i svestran dodatak bilo kojoj prehrani. Da biste ga pripremili, odrežite korijenje i tamnozelene krajeve, zadržavajući samo bijele i svijetlo zelene dijelove.

Zatim ga isperite pod mlazom vode i narežite. Poriluk se može jesti sirov, ali možete ga i poširati, pržiti, peći, pirjati, kuhati ili kiseliti.

Izvrstan je dodatak juhama, umacima, varivima, salatama i jelima od krumpira.

Sirovi poriluk možete stajati u hladnjaku oko tjedan dana, a kuhani samo dva dana.

PROČITAJTE JOŠ: