Čak i bez govora, roditelji šalju poruke govorom tijela, pokazivanjem zanimanja, ljubaznošću, svojom neprisutnošću, tišinom. Što vi komunicirate svojoj djeci?

Tada Šaul planu gnjevom na Jonatana i reče mu: “Izrode i propalico! Misliš da ne znam da si u savezu s Jišajevim sinom, na sramotu svoju i na sramotu majčinu krilu! Jer dokle god bude živ na zemlji Jišajev sin, nećeš biti siguran ni ti ni tvoje kraljevstvo. Zato sad pošalji po njega i dovedi ga k meni jer je osuđen na smrt. A Jonatan odvrati svome ocu Šaulu i reče mu: “Zašto on mora umrijeti? Što je učinio? Tada Šaul izmetnu koplje na sina da ga probode. Jonatan vidje da je njegov otac odlučio da ubije Davida. Jonatan ustade od stola sav jadan i nije jeo ništa toga drugog dana u mjesecu jer se zabrinuo za Davida što ga je njegov otac nagrdio“. (1. Samuelova 20, 30-34)

Kada vas netko upita, ”Što radite?”, ono što vas ta osoba pita jest kakvim se poslom bavite. No svatko tko odgaja ili radi s djecom, ima ulogu koja je daleko važnija od uobičajenih poslova i karijera. 

Roditelji su komunikatori. No, za razliku od govornika na konferencijama, mame i tate nemaju vremena pripremiti cijeli govor. Sve što kažemo i činimo, pogotovo stvari koje se događaju spontano, uče nešto našu djecu. Sjetite se svojih dana djetinjstva. Što su vaši roditelji činili, a da je prikazivalo ono što su njihovi prioriteti, vjerovanja ili ono što vole?

VIDI OVO: Roditelji, zahtijevajte poslušnost od svoje djece 

Čak i bez govora, roditelji šalju poruke govorom tijela, pokazivanjem zanimanja, ljubaznošću, svojom neprisutnošću, tišinom. Dodajmo riječi na sve ovo i dobit ćemo recept za zapanjujući utjecaj, bio on pozitivan ili negativan. 

Neizbježno je da će naša djeca biti pod velikim utjecajem onoga što komuniciramo i kako to ona protumače. Trebamo biti svjesni toga kako mladi ljudi procesuiraju informacije; ponekad ono što želimo reći ne dopre do njih na način kako smo to željeli. Dobili smo ogromnu odgovornost. Nije neobično što se mudri roditelji oslanjaju na Božju pomoć. 

Samo bi roditelji koji imaju problema, poput bijesnog, ljubomornog kralja Šaula, željeli nauditi svojoj djeci. No zbog naše zaposlenosti ili zbog vlastitih rana iz prošlosti, možda našoj djeci šaljemo poruke koje im nanose štetu. 

Što vi komunicirate svojoj djeci? Zapitajte se: „Što moja djela pokazuju, kakvi su moji prioriteti u životu? Osjećaju li moja djeca glad u meni za Božjim usmjerenjem, savjetom ili potrebom? Iznad svega, bi li moja djeca, zbog promatranja mog života, željela imati uzbudljiv odnos s Isusom Kristom? 

Autor: Charles Stanley; Izvor: Crosswalk.com