5 načina na koje možda blokirate silu Duha Svetoga
Foto: Pexels

Blokirate li Duha Svetoga? Kada blokiramo Božjeg Duha, također blokiramo da Njegova sila djeluje u nama. Ovo su pet načina na koje možda blokirate silu Duha Svetoga u svom životu.

Žalošćenje Duha

Zapravo možete žalostiti Duha Svetoga nepriznavanjem grijeha (Ef 4,30). Baš kao što osoba tuguje zbog gubitka voljene osobe, žalostimo Duha kada sagriješimo (Ef 4,26-30). To ne samo da blokira silu Božjeg Duha, već žalosti treću osobu Trojstva, Boga Duha Svetoga. Nazvan je „Sveti“ upravo zato što jest svet i jest Bog. Isto tako stvara u nama svetost, dok nepriznati grijeh blokira taj rast.

Gašenje Duha

Apostol Pavao kaže da je moguće gasiti Božjeg Duha. To je upravo ono što je rekao crkvi u Solunjanima: „Duha ne gasite“ (1. Sol 5,19). Kada gasimo Duha, pokušavamo utišati ono što nam Bog pokušava reći ili nas motivirati da učinimo nešto na poticaj Duha Svetoga. Ponekad gasimo Božjeg Duha, a da toga nismo ni svjesni.

Ignoriranje Duha

To je ono što rade nevjernici. Ignoriraju svoju savjest i potiskuju spoznaju o Bogu, i premda zapravo znaju da Bog postoji, susprežu tu spoznaju u svojoj savjesti. Pavao piše o njima da „istinu sputavaju nepravednošću“ (Rim 1,18), i „premda upoznaše Boga, ne proslaviše ga kao Boga niti mu zahvališe, nego postadoše isprazni u svojim umovanjima te se pomrači nerazumno srce njihovo“ (Rim 1,21). Nakon što osoba dovoljno dugo ignorira svoju savjest, na kraju im Bog samo daje njihovu vlastitu izopačenost.

Opiranje Duhu

Kada su Stjepanu sudili zbog njegove vjere u Krista, otvoreno je židovskim religijskim vođama rekao: „Tvrdovrati i neobrezanih srca i ušiju! Vi se uvijek opirete Duhu Svetome — kako vaši oci, tako i vi“ (Djela 7,51), a sve što trebate učiniti jest pročitati o povijesti drevnog Izraela i vidjeti da je to istina.

Opirali su se Bogu na svakom koraku, stoga ih je Bog pustio da lutaju pustinjom četrdeset godina sve dok ta generacija nije nestala. Bog nas može staviti u „pustinju“ na neko vrijeme, sve dok se ne prestanemo opirati Duhu Svetome i Njegovoj sili.

Ne slijeđenje Duha

Kada je Pavao htio ići u Aziju propovijedati Evanđelje, Duh ga je spriječio od toga (Djela 16,6). To nije značilo da Pavao nije slijedio Duha, već je Duh pokušavao potaknuti Pavla da ide tamo gdje On želi, a ne gdje Pavao želi. Duh Sveti uvijek nastoji raditi na tome da vršimo Očevu volju, pa kad se opiremo Duhu Svetome, opiremo se samome Bogu.

Zaključak

Trebamo svu moguću pomoć od Božjeg Duha da ne žalostimo Duha, ne gasimo Duha, ne ignoriramo Duha, ne opiremo se Duhu i da slijedimo Duha. Kada blokiramo Božjeg Duha, također blokiramo da Njegova sila djeluje u nama. To je dovoljno važan razlog da ne žalostimo, ne gasimo, ne ignoriramo ili se opiremo Božjem Duhu, nego da slijedimo Duha.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Faithinthenews.com

PROČITAJTE JOŠ: