Posebne kušnje kroz koje prolaze Božji miljenici

Posebnu kušnju prati poseban posjet. Možda Krist ne bi došao u Betaniju da Lazar nije umro, ali čim je u kući mrtvo tijelo, u toj kući je i Krist.

Isus Krist je držao jedno oko na dobru obitelji. Marija i Marta imale su vjeru, ali nije bila baš snažna, jer sumnjale su u Kristovu ljubav kad su rekle: “Da si bio ovdje, ne bi umro moj brat.”

Kao da se iza tih riječi čuo šapat: “Zašto nisi bio ovdje? Zar nas ne ljubiš? Zašto si se onda zadržao?” I pouzdano su sumnjale u njegovu snagu. Marta je mogla vjerovati u uskrsnuće, ali nije mogla vjerovati u tadašnje uskrsnuće svoga brata.

Kad je rekla: “Četiri je dana što je umro”, imala je vjeru, ali bila je vrlo slaba. Krist je poslao tu kušnju Mariji i Marti radi njih samih i bio je veseo što ju je poslao kako bi i one mogle vjerovati.

Morate znati, dragi prijatelji, da su to bili izabrani miljenici Gospodina Isusa Krista. On ljubi sve izabrane. Lazar, Marta i Marija bili su posebni miljenici za koje se posebno brinuo i zbog toga im je poslao posebnu kušnju.

Ako lapidarij uzme kamen i nađe da nije dragocjen, neće se mnogo truditi da bi ga obrađivao, ali kad dobije rijedak dijamant velike izvrsnosti, tada će ga pouzdano obrađivati, i obrađivati, i ponovno obrađivati.

Kad Gospodin nađe svetog čovjeka kojega ljubi – mnogo ljubi – druge ljude može poštedjeti kušnji i nevolja, ali pouzdano neće toga ljubljenog. Strašna je stvar biti miljenik neba.

PROČITAJTE: Ima li Bog posebne miljenike? Biblija kaže da ima!

To je nešto što se treba tražiti i u tome radovati; ali upamtite, biti od kraljeva vijeća, to je nešto što zahtijeva takav rad za vjeru da se tijelo i krv mogu zgrčiti od bolnog blagoslova.

Vrtlar dobiva stablo i ako je ono od neke jadne vrste, pustit će ga da raste kako hoće te uzeti plod koji prirodno dođe od njega, ali ako je ono od neke rijetke vrste, on voli da je svaka grana na svome mjestu tako da može dobro roditi te često uzima nož i reže ovdje i ondje jer, kaže: “Ovo mi je omiljeno stablo i od one je vrste koja donosi takav plod da ću imati mnogo koristi od njega te neću dopustiti ništa što bi mu naudilo.”

Vi koji ste Božji miljenici ne smijete se čuditi kušnjama, već naprotiv, držite za njih svoja vrata širom otvorena i kad kušnja dođe, kažite: “Živjela, glasnice kralja! Zvuk nogu tvoga Gospodara iza tebe je; ovdje si dobrodošla, jer poslao te je tvoj Gospodar.”

Posebnu kušnju prati poseban posjet. Možda Krist ne bi došao u Betaniju da Lazar nije umro, ali čim je u kući mrtvo tijelo, u toj kući je i Krist.

O kršćanine, za tvoju utjehu i ojačanje vjere bit će veliko ako Krist uđe u tvoje nevolje. Kažem ti, ako ne vidiš smiješak na njegovu licu u svom napredovanju, nećeš biti bez njega u svojoj nevolji. Gospodin Isus će skrenuti sa svoga puta da te vidi.

Autor: Charles H. Spurgeon

NAJNOVIJE!