Poslanica Filemonu: Što nas Bog po njoj uči?

Poslanica Filemonu najkraća je Pavlova poslanica, ali bez obzira na to ima bogat sadržaj. Filemon je bio imućan čovjek iz Kolosa. Kao što je tada bilo uobičajeno, posjedovao je i robove. Nakon Pavlova propovijedanja se obratio.

Jedan od njegovih robova, Onezim, pobjegao je u Rim. Takav je čin rezultirao smrtnom kaznom u Rimskom carstvu. Ali u Rimu je, zahvaljujući Božjem vodstvu, Onezim upoznao Pavla, što je rezultiralo njegovim obraćenjem na kršćanstvo.

Onezim je vrlo dobro služio Pavlu u Rimu, ali Pavao je znao da Filemon još uvijek ima pravo na svog roba. Stoga je Pavao poslao Onezima natrag u Kolos s poslanicom i tako je nastala poslanica Filemonu, koju i danas možemo pročitati u Bibliji. 

Poslanica Filemonu – sadržaj

Prije svega, Pavao pozdravlja Filemona s crkvom u njegovoj kući (Filemon 1, 2-3) i zahvaljuje Bogu na Filemonovoj ljubavi i vjeri. (Filemon 1, 4-7) U nastavku, Pavao govori u ime Onezima.

Pavao traži od Filemona neka ponovno primi Onezima, ali ne kao odbjeglog roba koji zaslužuje kaznu, nego kao brata u Gospodinu: „Možda baš zato bi za čas odijeljen da ga dobiješ zauvijek, ne kao roba, nego više od roba, kao brata ljubljenoga, osobito meni, a koliko više tebi, i po tijelu i po Gospodinu.“ (Filemonu 1, 15-16) 

Na primjeru Onezima vidimo snagu i moć evanđelja u mijenjanju ljudskog života. Pavao svoju molbu završava pozivom na Filemonovu poslušnost i spremnost: „Uzdajući se u tvoju poslušnost, napisah ti uvjeren da ćeš još više učiniti, nego te molim.“ (Filemonu 1, 21) Poslanica završava s uobičajenim pozdravima i blagoslovima. (Filemonu 1 23-25) 

Utjecaj poslanice Filemonu

U poslanici Filemonu, Pavao ne traži da Filemon Onezimu podari slobodu. Iznenadno ukidanje ropstva narušilo bi tadašnji društveni sklop. Međutim, očito je da bi novi odnos kršćanskog bratstva između robova i gospodara učinio ropstvo nemogućim.

Uistinu, svi ste sinovi Božji, po vjeri u Kristu Isusu. Doista, koji ste god u Krista kršteni, Kristom se zaodjenuste. Nema više: Židov – Grk! Nema više: rob – slobodnjak! Nema više: muško – žensko! Svi ste vi Jedan u Kristu Isusu! Ako li ste Kristovi, onda ste Abrahamovo potomstvo, baštinici po obećanju.“ (Galaćanima 3, 26-28) 

Lekcije iz poslanice Filemonu za nas danas

  • Oprosti onome tko ti je nanio zlo
  • Ne vršite diskriminaciju na temelju društvenog položaja
  • Svi su vjernici braća i sestre, jedno u Gospodinu Isusu Kristu

Autor: Hildert Bronkhorst; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Biblword.net

PROČITAJTE JOŠ: