Naslovnica Zdravlje 5 opasnih posljedica pretjeranog ispijanja vina

5 opasnih posljedica pretjeranog ispijanja vina

Pretjerano ispijanje vina nije zdravo budući da ostavlja opasne posljedice na zdravlje našeg organizma.

Prije dva dana bio je Međunarodni dan vina te su ga mnogi proslavili čašom ili dvije kakvog dobrog ili manje dobrog vina. No, taj dan nas može podsjetiti i na opasnosti koje pretjerano ispijanje vina donosi. 

Donosimo popis posljedica pretjeranog ispijanja vina, ali i bilo kojeg drugog alkoholnog pića. Većina posljedica javlja se tijekom vremena kada je riječ o učestalom konzumiranju alkohola u velikim količinama. 

1. Masna bolest

Masna jetra većinom nije popraćena simptomima. To je vrlo tiha bolest, a jedini simptomi mogu biti manji bolovi u gornjem dijelu abdomena i lagani umor. 

Većinom se razvija kod osoba koje dulje vrijeme mnogo piju. Ujedno, u rizičnu skupinu spadaju osobe koje mnogo piju, a ujedno imaju određene genetske mutacije ili su pretili. Ujedno, masna jetra javlja se češće kod žena nego kod muškaraca. 

Pokušajte piti najviše jednu čašu vina u danu, posebno ako spadate u navedene rizične skupine. 

2. Ciroza jetre

Ciroza jetre je kronična bolest koja dovodi do oštećenja jetre i stvaranja ožiljaka na tkivu jetre te može dovesti do zatajenja jetre ako se na vrijeme ne liječi. Žene imaju veću mogućnost od razvitka ciroze jetre nego muškarci.

Prema istraživanju iz 2018. godine, žene koje su svaki dan pile po čašu vina bile su pod većim rizikom od ciroze jetre nego one koje nisu pile vino. 

Ujedno, većinom je potrebno najmanje 10 godina teškog konzumiranja alkohola da bi osoba razvila bolest jetre. Nitko nije imun na bolesti jetre, bez obzira na dob i zdravlje.

VIDI OVO: Je li vino dobro za zdravlje? Da, ali samo u ovoj količini 

3. Povećan rizik od depresije 

Bez obzira na vrstu alkohola, istraživanja su pokazala da rutinsko pijenje dovodi do povećanog rizika od razvitka depresije. No, tu je riječ o povećanom konzumiranju alkohola. U drugu ruku, jedno istraživanje je pokazalo da je smanjen unos alkohola (5-15 grama na dan) povezan sa smanjenim rizikom od depresije. 

Razmotrite pijenje jedne čaše vina prije spavanja budući da je ono puno antioksidanata, ali pokušajte ne priječi tu dozu. 

4. Debljanje

Crveno vino je sasvim odličan napitak ako ga se pije umjereno. No, jedna čaša vina može imati čak 125 kalorija tako da možete vidjeti kako se kalorije zbrajaju ako često pijete. Zapravo, samo dvije čaše vina na dan znače povećanje od 1750 kalorija u tjednu. 

Koliko god vi željeli tu dodatnu čašu vina, pokušajte se kontrolirati ako se ne želite početi debljati.

5. Povećan rizik od bolesti i smrti

Nije važno koja je vrsta alkohola u pitanju, istraživanja su pokazala da prekomjerno pijenje alkohola može dovesti do preuranjene smrti od srčanih bolesti kao što je srčani udar. 

Najvažnije je zapamtiti da vino inače nije loše, ali ako ga se pije umjereno. Ono može biti vrlo zdravo te ima mnoge antioksidante, ali ne kada je riječ o više od jedne čaše na dan. 

NAJNOVIJI ČLANCI