Vino je jedno od najpopularnijih vrsta alkoholnih pića te su ga ljudi pili od drevnih vremena. Naravno, s dobrim razlogom – vino je prilično dobro za zdravlje, ali samo ako je riječ o jednoj čaši dnevno. 

Nekoliko je razloga zašto je dobro piti po čašu vina dnevno. 

Vino je bogato antioksidantima

Antioksidanti su spojevi koji sprječavaju oštećenje stanica koje uzrokuju slobodni radikali. Grožđe ima mnogo polifenola, antioksidanata koji smanjuju upale i oksidativni stres čiji su uzročnici slobodni radikali. 

Crveno vino je tako bogatije antioksidantima te će više povisiti antioksidante u tijelu nego bijelo vino. 

Što više antioksidanata ima u tijelu, manji je rizik od bolesti, a kada je riječ o vinu tu se ubraja smanjen rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. 

Vino pomaže u borbi protiv upala
Foto: Pexels

Vino pomaže u borbi protiv upala

Vino sadrži spojeve koji smanjuju upale u tijelo. Upale su vrlo opasne jer mogu dovesti do pojave ozbiljnih bolesti srca, raka i raznih autoimunih bolesti. 

Upala se može smanjiti pravilnom prehranom, smanjenjem stresa i vježbom. 

Kada je riječ o prehrani, mnoge namirnice sadrže spojeve koji smanjuju upale u tijelu, a vino je jedna od njih. Istraživanja su pokazala da vino može smanjiti upale i tako spriječiti pojavu ozbiljnih bolesti. 

U istraživanju nad 4461 odraslom osobom pokazano je da su osobe, koje su pile oko 40 grama alkohola dnevno imali manje upale u tijelu od osoba koje nisu pile. Isto je pokazano i kod žena koje su pile čašu vina dnevno. 

VIDI OVO: Stavila je češnjak u vino i dobila nevjerojatno zdrav napitak

Vino je dobro za zdravlje srca
Foto: Pexels

Vino je dobro za zdravlje srca

Vino pomaže zdravlju srca i krvožilnog sustava. Istraživanja su pokazala da osobe koje konzumiraju smanjenu količinu vina imaju smanjen rizik od razvitka srčanih bolesti, a uzrok su antioksidanti. 

Ujedno, pijenje čaše vina na dan može smanjiti krvni tlak i tako smanjiti rizik od srčanih bolesti. No, pretjerana konzumacija alkohola jako šteti srcu i može dovesti do srčanih bolesti. 

Vino pozitivno utječe na bakterije u želucu

Pijenje vina ujedno može smanjiti rizik od depresije (ako se pije u umjerenim količinama, inače vino ima suprotan učinak), produžiti život (zbog antioksidanata koji štite tijelo od bolesti) te poboljšati probavu budući da vino pozitivno utječe na bakterije u želucu. 

Vino negativne strane
Foto: Pexels

Negativne strane pijenja vina

Naravno, najveća negativna strana konzumiranja vina jest pretjerano konzumiranje koje ima mnogo loših posljedica po zdravlje uključujući rak, dijabetes, bolesti jetre i gušterače te bolesti srca, piše Healthline

Preporuča se konzumiranje jedne čaše dnevno (150ml) za žene i dvije čaše dnevno za muškarce. Sve više od toga je previše. 

Također, djeca, maloljetnici, trudnice i osobe koje piju lijekove uopće ne bi trebale piti nikakav oblik alkohola. 

Vino doista jest dobro za zdravlje, ali je za zdravlje dobra i uravnotežena te zdrava prehrana. To znači da ako prije niste pili vino, ne morate ni početi. Ako ste ga prije i pili, pijte ga i dalje u navedenim količinama kako bi vaše tijelo bilo još zdravije. 

VIDI OVO: Ovo je glavni razlog zašto svaki dan trebate popiti čašu crvenog vina

Zaključak

Vino, napose crveno, je prilično dobro za zdravlje, ako se pije u umjerenim količinama. Ono sadrži mnoge antioksidante, može pomoći da dulje živite te vas može zaštititi od pojave raznih bolesti. 

No, vino nije dobro u prevelikim količinama te ga ne smiju biti djeca, maloljetnici, trudnice i osobe koje piju lijekove.