post čini čuda

Gullenovi su bili briljantan, mladi, radostan par – radosni usprkos činjenici da je njihova kći rođena s golemom kvrgom na vratu. Djevojčica je bila lijepa, ali je ta kvrga odvlačila pozornost s njezine ljepote.

Naša je crkva ustrajno molila za njezino iscjeljenje. Ipak, njihove molitve kao i naše kao da nisu bile od pomoći. Onda me je jednoga dana nazvao taj par i rekli su: „Pastore, naša je kćerkica ozdravljena. Izraslina je nestala.“ Idućega su dana oni podijelili tu predivnu vijest s našom crkvom. Vlastitim sam se očima uvjerio u to iscjeljenje. Eto, dogodilo se – predivno iscjeljenje! Ono što me se dojmilo nije sâmo iscjeljenje nego način na koje ono dogodilo. Ovo je svjedočanstvo Guillenovih:

„Gospodin je stavio na naša srca potrebu da postimo za našu kćer. Nismo znali puno o postu ali smo svejedno postili. Naša se kćer počela žaliti na bol u vratu. Ubrzo nakon toga vrištala je u bolovima. Meka izraslina je otvrdnula. Zabrinuli smo se, ali smo znali da nas je Bog potaknuo u post za našu kćer i znali smo da će je iscijeliti. Jedno smo jutro opazili da je izraslina nešto manja nego prije. Iduće jutro je bila znatno manja. Naposljetku, ona je posve iščezla.“ Ono što me zapanjilo najviše u ovom svjedočanstvu je post Guillenovih. Uvjeren sam da je on donio iscjeljenje. Postoje neki problemi koji su preveliki da ih (samo) mala vjera nosi. Tada se pojavljuje potreba za postom. Post uvećava kapacitet vjere. Vjera ne dolazi od posta, ali post može otvoriti srce da primi više vjere. Vjera dolazi jedino od slušanja Božje Riječi, ali post te čini osjetljivim da čuješ Božju Riječ. Rezultat koji se pojavi je veća vjera. Post je nepoželjna riječ među američkim kršćanima. Mi ne želimo slušati propovijedi na temu posta, ali duboko u sebi znamo koliko je post važan. Malobrojni razumiju povezanost između sile i posta. Nakon neuspjeha da istjeraju zloduha iz dječaka, učenici su upitali Gospodina zašto to nisu mogli. Isus je odgovorio: „Ova se vrsta istjeruje samo postom i molitvom.“ Samo molitva nije mogla donijeti ozdravljenje dječaku; bio je potreban i post. Netko će možda upitati: „Tom, koja je svrha posta pošto on ne može promijeniti Božju nakanu?“ Točno je da post ne može prisiliti Boga na nešto, ali je isto i s molitvom. Bog je uvijek isti i prije i nakon naše molitve, no, ipak nitko ne predlaže da prestanemo moliti. Molitva, naposljetku, požuruje Boga da učini za nas ono što možda ne bi učinio bez molitve. Isto je i s postom. Molitva ujedinjena s postom dovršava puno više nego samo molitva.

Tri vrste posta

Prije nego razmotrimo zašto je post djelotvoran, trebali bismo najprije razumjeti vrste postova.

Prva je vrsta kompletan post. On se spominje u Knjizi o Esteri 4,16: „…Nemojte piti ni jesti ništa tri dana i tri noći…“ Kompletan post je suzdržavanje od vode i hrane. Pažljivo čitajući, vidimo da je Estera proglasila post tri dana i tri noći. Nije preporučljivo uzimati kompletan post duže od tri dana. Tri su dana granica za takav post jer se bez vode ne može dulje od tri ili četiri dana.

Druga vrsta je redovan post. On podrazumijeva suzdržavanje samo od hrane. Moguće je piti neograničeno, a nekima pomaže konzumiranje sokova. Na ovaj je način moguće prilično dugo postiti.

Treća je vrsta djelomičan post – katkad ga nazivamo Danielov post. Nalazimo ga u Danielu 10,2-3: „U te dane, ja, Danijel, žalovao sam tri sedmice: nisam jeo tečnih jela; meso ni vino nije ulazilo u moja usta i nisam se mazao uljem dok ne prođoše te tri sedmice“. Danijel je napisao kako nije jeo odabrana jela, to znači da je jeo, ali ne ukusna jela poput pašticade, pizze… i sve dobre hrane u kojoj uživamo. Iz toga je razloga Daniel mogao postiti tri tjedna – to nije kratak period.

Ne bismo trebali pokušavati dugo postiti bez neke hrane. Jedini postovi koji su bili duži su nadnaravni postovi. Mojsijev na Brdu Sinaj i Isusov u pustinji su najpoznatiji postovi na koje pomislimo. Ali to su nadnaravni postovi i ne bismo ih trebali upražnjavati sami od sebe. Zašto je post djelotvoran – odgovor nalazimo u razumijevanju načina na koji Bog odgovara na molitve.

Efežanima 3,20 nam daje ključ: „Bog je u stanju učiniti neograničeno više od onoga što možemo moliti ili misliti U SKLADU sa snagom što silu Svoju očituje u nama.“ Ovaj dio Biblije NIJE obećanje kako Bog odgovara na naše molitve neograničeno više od onoga što molimo, nego samo govori da je Bog U STANJU učiniti više nego što mi možemo moliti ili zamisliti. Ključna riječ koja pomaže da razumijemo ovaj stih je PREMA odnosno U SKLADU. Ona sugerira da je odgovor na molitvu razmjeran nečemu. To „nečemu“ je Božja sila koja djeluje u nama. Drugim riječima, Bog će odgovoriti na naše molitve u skladu s količinom sile koja teče i djeluje unutar našega duha. Bog upotrebljava silu koja djeluje u nama da odgovori na naše vlastite molitve.

Obavijest, objava

Ako je tvoj duh od male sile, onda Bog čini malo za tebe. Ako u tebi djeluje velika snaga onda Bog čini puno za tebe. Ključ za odgovor na molitve je sila koja je djelotvorna u tvom duhu. Kakve to veze ima s postom? Evo kako: jednostavno je. Tvoj duh i tvoje tijelo su u opoziciji jedno spram drugoga. Jedno nadjačava i zadobiva kontrolu, a drugo gubi i potpada pod kontrolu. Ili tvoje tijelo nadvladava ili tvoj duh nadvladava. Ako je duh taj koji nadvladava onda postaješ jači u duhu. To će pokrenuti više duhovne sile koja će djelovati u tebi. Rezultat je očit: tvoje molitve dobivaju odgovor. A kako tvoj duh jača? Na isti način kao i tvoje tijelo: kroz opskrbu. Tvoj novorođeni duh jača kada ga snabdijevaš onim što želi, a duh želi Riječ Božju, molitvu, svetost, kršćansko zajedništvo itd. Što više ovoga daješ svome duhu, to će više jačati. Isto je i s tijelom. Primarna je želja tijela hrana, voda, spavanje – da, i seks. Zadovoljenje ovih strasti će još više potencirati želje tijela. Tijelo zadobiva snagu kada dobije ono što želi. Rezultat toga nazivamo „navike“. Navike nastaju ustaljivanjem ponašanja. Dopustite malu ilustraciju. Ja sam razvio određene navike da odrijemam oko dva poslijepodne. Oko tog vremena uvijek mi se prispava. Ironija je da ako čak i ne odspavam u to vrijeme osjećam se osvježenim oko 3 sata kao da sam odspavao. Shvatio sam da je moje tijelo naviklo spavati u to vrijeme jer sam ga hranio snom. Tada sam slomio tu naviku jer sam imao puno toga za napraviti. Nakon nekoliko dana bez popodnevnog spavanja, moje se tijelo nije više umaralo oko dva sata. Moguće je da razvijemo neke navike kao što je jelo u određeno vrijeme, spavanje u određeno vrijeme, pušenje i tako redom. Obrnuto je također moguće. Tijelo gubi snagu ako ne dobije ono što želi. U tom trenutku post ti može nadodati u nadjačavanju sile tijela. Post oduzima, lišava tijelo njegovih želja i stoga osakaćuje njegovu snagu. Post čini da tijelo izgubi kile. Pridodavanje posta molitvi vrlo brzo daje rezultate: tijelo gubi teritorij dok istodobno tvoj duh zadobiva teritorij. Zamisli svoje tijelo i duh kako se natječu jedno protiv drugoga. Svaki put kada učiniš nešto za jedno od toga, ono se pomiče naprijed. Sad dolazimo do suštine: kada moliš, čitaš Riječ, ideš u crkvu – kao rezultat možeš prepoznati da se tvoj duh pokreće naprijed. Istodobno hraniš normalno i svoje tijelo. Tako tvoje tijelo trči naprijed, održavajući ritam s tvojim duhom. To je uobičajeno u većini ljudskih života. Ako se pritom upitamo zašto ne pravimo duhovni napredak – rastemo u vjeri, ljubavi, milosti i sili. Rješenje je POST. Post čini da tijelo zaustavi napredak dok molitva odapinje tvoj duh da ide naprijed i ostavi tijelo iza sebe.

Tvoj će želudac zarežati

Naposljetku, dopustite još jednu važnu stvar vezanu za post. OGLADNJET ĆEŠ! Ljudi se katkad iznenade kad shvate kako postanu gladni kada poste. Čak je i Isus ogladnio kada je postio. Tada te sotona kuša da odustaneš od posta. Govori: „pa, dobro, zašto postiš? Zar ne da usmjeriš svoje misli na Boga? A o čemu upravo razmišljaš: o H-R-A-N-I!!! Taj post ti ne donosi ništa dobro, jer ti razmišljaš o hrani. Reći ću ti. Pojedi jedan dobar Big Mac i dopustit ću ti da čitaš Bibliju i duplo više moliš.“ Uh, ovakvo razmišljanje je tako privlačno i zavodnički. Ali nemoj popustiti. Ta golema glad samo pokazuje kako je jako tvoje tijelo. Đavao će te spopadati prva tri dana. Toliko je potrebno da tijelo izgubi većinu potrebe za hranom, ogladnjivanjem. Kada se to dogodi, PAZI! Nema veće duhovne visine nego slomiti barijeru gladi. A slomit ćeš je ako postiš duže od tri dana. Tvoje tijelo postaje oslobođeno nakon trodnevnoga posta. Tvoj duh je slobodan da obožava i slavi Boga bez prepreke tijela. Tvoj je duh preobličen poput „Arnolda Schwarzeneggera“ spremnog da dokrajči djela pakla i dosegne u nebo bez napora te dovuče svaki blagoslov koji trebaš.

Autor: Tom Brown