Postoji li Bog? Evo što kažu dokazi

Postoli li Bog? Ovo su dokazi koji odgovaraju na to pitanje. Nijedna druga religija, osim kršćanstva, ne može dokazati da postoji Bog.

Zar doista Bog postoji? Kako čovjek može biti siguran da takvo biće doista postoji? Vjerujemo da na takva pitanja, kao što su postojanje Boga, možemo razumno odgovoriti. Vrlo jednostavno, Bog nam je to sam rekao i objavio nam se. Jer ne bi nam mnogo pomoglo da je Bog nijem i neobjavljen.

Bog ne samo da postoji, nego nam je objavio i činjenice o sebi

Bog ne samo da postoji, nego je s nama uspostavio vezu i objavio nam činjenice o sebi. Rekao nam je o sebi sve, kakav je i što namjerava učiniti s planetom Zemljom. Čovječanstvu je to objavljeno u Bibliji. Svakome koji će pošteno razmotriti njezine tvrdnje, bit će jasno da ona nije samo knjiga, već uistinu Božja riječ.

Zbog valjanih tvrdnja koje Biblija iznosi o sebi, mnogi su je nastojali uništiti. Tako Martin Luther spominje:

”Moćni vlastodršci bjesnili su na tu knjigu, tražili načina kako je uništiti i iskorijeniti – Aleksandar Veliki, vladari Egipta i Babilona, kraljevi Perzije, Grčke i Rima, carevi Julije Cezar i August, nisu postigli ništa. Oni su nestali, a Knjiga je ostala. I ostat će zauvijek, savršena i potpuna, kakva je bila kad je nastala. Tko je nju tako održao zaštitivši je protiv moćnih sila? Nitko drugi do sam Bog, koji je Gospodar svega.” (Navod Fritza Ridenoura u knjizi ”Tko govori”)

VIDI OVO: 3 dokaza koja potvrđuju Božje postojanje

Mnogi su uočili u Bibliji nešto posebno

Čak je i Rousseau francuski filozof skeptik, uočio u Bibliji nešto posebno. ”Moram vam priznati kako me zapanjuje veličanstvenost Svetog pisma; svetost evanđelista govori mnoge srcu na poseban način ističući osobine istine. Štoviše, bez premca je, ne može se nikako oponašati, i da je rezultat samo ljudske umješnosti tada bi njeni začetnici bili veći od najvećih junaka.”

Biblija nam, prema tome, daje dovoljno razloga vjerovati da je ona doista Riječ živoga Boga koji postoji i objavio se svijetu.

Isus Krist potvrđuje da Bog postoji

Još jedna činjenica po kojoj znamo da Bog postoji jest što se objavio u ljudskom tijelu. Isus Krist je bio Svemogući Bog koji je postao čovjekom. Biblija kaže: ”I Riječ je tijelom postala i nastanila se među nama” (Ivan 1,14), što pojašnjava činjenicu da je Isus došao na zemlju kako bi objavio tko je Bog i što je o Njemu potrebno znati (Ivan 1,18).

Ako netko želi saznati tko je i kako izgleda Bog, neka pogleda Isusa Krista. Lord Byron je rekao: ”Ako je ikada čovjek bio Bog i Bog čovjek, tada je Isus bio oboje”.

Umjesto da čovjek poseže za Bogom, Bog je posegao za čovjekom kao što je to objasnio Casserley: ”Evanđelja iznose podatke pružajući spoznaju krajnje istine koju su ljudi filozofskim razmišljanjem uzaludno tražili. Nedvojbeno uzaludno, jer je suština same Božje naravi da se ne može otkriti običnim traženjima. Spoznati se, naime, može tek kad on prvi poduzme korake i objavi se čovjeku” (J. V. Langemead Caccerley, The Christian Philosophy)

VIDI OVO: Kako znamo da Bog postoji?

Nijedna druga religija, osim kršćanstva, ne može dokazati da postoji Bog

Isus je uskrsnućem iz mrtvih stekao vjerodajnice da je pravi Bog, i ta činjenica dokazuje nevjerničkom svijetu da je to istina. Machen je rekao: ”Moćno oružje kojim su Isusovi sljedbenici pošli osvojiti svijet nije bilo tek shvaćanje vječnih načela. Bila je to povijesna poruka, izvještaj istinitih događaja. A poruka je glasila: ”On je uskrsnuo!” (J. G. Machen, Christianity and Liberalism).

I tako, imamo Bibliju, osobu Isusa Krista kao dvije snažne koje odgovaraju na pitanje postoji li Bog. Ni jedna druga religija niti filozofija, ne mogu ni izbliza dokazati da Bog postoji.

Autori: Josh McDowell i Don Stewart; iz knjige ”Odgovori na teška pitanja”

NAJNOVIJE!