Naslovnica Znanost i vjera Kako znamo da Bog postoji?

Kako znamo da Bog postoji?

Sve što ima početak zahtijeva uzrok

Svijet oko nas dio je niza efekata. Sve se događa po određenom slijedu. Sve ove posljedice imaju svoje uzroke koji počinju s prvim uzrokom. Kako znamo da Bog postoji??? Prema teoriji velikog praska svemir je imao početak. To je vidljivo po ekspanziji koja se vidi po zvijezdama. Svemir se i u ovom trenutku širi. Kad bismo mogli putovati natrag kroz vrijeme, vidjeli bismo kolaps unutar samog svemira.

Početak zahtijeva početnika. Prema teoriji velikog praska postojao je pravi početak za prostor, vrijeme i materiju. Prije tog početka imamo ono što se u znanosti zove singularnost. To je bila točka beskonačne gustoće. Od tog trenutka započeo je svemir kakvog poznajemo i sve što vidite oko sebe. Svi zakoni svemira nastali su kada se svemir počeo širiti.

Ti zakoni su neprestano na snazi i konstantno djeluju kako bi očuvali svemir od raspada. Četiri osnovna zakona, gravitacija, elektromagnetizam, te jaka i slaba nuklearna sila ukazuju na stvoritelja zakona. Znanost nam ne može reći tko je uspostavio te zakone. Logično, racionalno i razumski možemo zaključiti da ako zakon postoji netko ga je morao staviti u postojanje.

Nastaje li život iz ne-života?

Druga stvar koju treba razmotriti jest da ono što je nematerijalno ne može proizvesti život. Ne možemo stvoriti život u epruveti, pa čak i kad bismo to mogli, to ne objašnjava kako bi to mogla nasumice materija bez razuma. Jednostavno nije razumno pronaći računalo u pijesku i pretpostaviti da je evoluiralo od pijeska. Um zahtijeva um. Složenost i zamršenost koje nalazimo u najmanjem mikroorganizmu ne može se čak niti usporediti sa samom idejom svijesti i razlikovanja između dobra i zla.

Moralnost ukazuje na apsolutni zakon. Kao ljudska bića, razumijemo da savršen standard mora postojati dok istovremeno razumijemo da mi nismo to savršenstvo. Stvar je u tome da kad neki čin nazivamo zlim, pretpostavljamo da znamo što je dobro. Dobro i zlo može jedino postojati ako postoji objektivni moralni zakon. Čovječanstvo ne može za sebe tvrditi da je taj standard budući da je čovječanstvo nesavršeno. Bez stvarno onog što je ispravno i pogrešno nikada ne bismo opravdano neki čin mogli nazvati zlim, već bi to bila samo naša preferencija. Ipak, svi osjećamo nepravdu kada nam netko nešto nepravedno ukrade. Upravo nas ove ideje i percepcije upućuju na moralni zakon i moralni okvir koji ne može postojati bez pravog ishodišta.

Kako znamo da Bog postoji? To je pitanje koje se jednostavno može objasniti putem svijeta oko vas. Sama ideja da smo živi i svjesni, te sposobni razlikovati smrt i život ukazuje na Darovatelja života. Jednostavno možemo otpisati ideju o stvoritelju i nazvati ju neznanstvenom, ali stvar je u tome da se svjetonazor mora temeljiti na racionalnosti. Ako vjerujete da je neosobna, amoralna i neinteligentna sila stvorila osobna, moralna i inteligentna bića, onda imate više vjere od mene.

 Autor: Jose Moreno; Izvor: Bibija i znanost/Believe Rationally

NAJNOVIJI ČLANCI