8 poučnih filmova koje možete pogledati ovog proljeća

Nalazi li se među njima nešto što bi moglo blagosloviti vaše voljene?

Iako je povremeno isprekidano visokobudžetnim blockbusterima poput Dine: Drugi dio, proljeće je obično nešto slabije što se tiče izlazaka filmova.

Ali ovo može biti i razdoblje kada novi dragulj, neopaženo dođe u kina ili na platforme za ”strujanje”. Takvi filmovi mogu biti oni koji će se svidjeti kršćanskim gledateljima, koji traže poučne filmove u odnosu na ono što se nudi.

Kao što sam učinio prošle jeseni i sada sam sastavio popis trenutačnih ili nadolazećih filmova, koje biste mogli pogledati u svome domu ili u kinima. Ovi filmovi ne spadaju pod glavnostrujaške; osim toga, nekim gledateljima bi se ovi filmovi mogli činiti previše umjetnički orijentiranima i sporima što se fabule tiče.

Ipak, sve su ovo promišljena, na kvalitetan način snimljena nova izdanja, koja gledatelja uče vrlinama koje se isplati slaviti. Tri od ovih filmova izričito ističu zalaganje za ranjivu djecu; što je svakako tema koju bi kršćani trebali prihvatiti u filmovima.

Pogledajmo popis filmova koji slijedi u nastavku i pogledajte nalazi li se među njima nešto što bi moglo blagosloviti vaše voljene!

Izazov života (Arthur The King)

Kada ne promovira aplikacije za molitvu u reklamama, izgleda kao da Mark Wahlberg promovira vlastitu nišu obiteljskog čovjeka. Nekoliko njegovih nedavnih filmova čak ima “obitelj” u naslovu; npr. prošlogodišnji Obiteljski plan ili Instant obitelj iz 2018. Otvoreni katolik i oženjeni otac četvero djece prepoznaje nedostatak za život afirmirajuće, zabave koja se ne dodvorava woke ideologiji u Hollywoodu i pokušava popuniti prazninu.

Njegov posljednji, Izazov života, na dramatičan način pripovijeda priču o pustolovnom trkaču ,koji sastavlja tim za pješačenje Dominikanskom Republikom; i psu lutalici po imenu Arthur kojeg usput pronađu. Temelji se na knjizi iz 2016., to je nadahnjujuća pustolovna priča o prijateljstvu, suosjećanju i ustrajnosti. Ocijenjen sa PG-13. Dostupan u kinima.

Majka Cabrini

Nakon prošlogodišnjeg iznenađujućeg hita Zvuk slobode, redatelj Alejandro Monteverde u svom najnovijem filmu Majka Cabrini, ponovno istražuje o hrabrosti zalaganja za djecu koja pate.

Film Angel Studija, smješten u 1880-ima u New Yorku, govori o Frances Xavier Cabrini, katoličkoj misionarki u četvrti Five Points u donjem Manhattanu; u to vrijeme jednoj od urbanih sirotinjskih četvrti s najviše kriminala i bolesti na svijetu. Izvrsne produkcijske vrijednosti tog vremena i glazbom koja evocira Wagnera, film djeluje poput staromodnog biografskog filma.

Iako se radnja filma ponekad oteže, Majka Cabrini je općenito uvjerljiv prikaz strasti jedne junačke žene, koja je odlučila voljeti i štititi ”najmanje od svih”; što su djeca siročad talijanskih imigranata zasigurno bila na Manhattanu u 19. stoljeću. Film nije savršen. Neke od rečenica koje služe ”osnaživanju žena” djeluju dodvoravajuće i anakrono, no ono što je mene impresioniralo bila je elegancija i odličan prikaz protagonistice,  posebno glavnom izvedbom talijanske glumice Cristiane Dell’Anne. Ocijenjen PG-13. Dostupan u kinima.

Irenin zavjet (Irena’s Vow)

Smješten u Drugi svjetski rat, ovaj kanadsko-poljski film pripovijeda nadahnjujuću i istinitu priču o Ireni Gut, poljskoj medicinskoj sestri i vjernoj katolkinji, čiji se život promijeni nakon što je svjedočila užasu nacističkog vojnika, koji ubija dijete. Posvećena suprotstavljanju nacističkoj kulturi smrti i orijentirana naporima za zaštitu Židova, ona riskira život kako bi sakrila 12 Židova u tajnom podrumu vile nacističkog časnika, gdje radi kao kućanica.

Film je potresna drama i na trenutke ga je teško gledati, pogotovo jer Irena jako puno pati zbog žrtava koje podnosi u ime svojih židovskih prijatelja. Ali to je snažan podsjetnik na ljepotu žrtvovanja vlastite udobnosti, čak i života, kako bismo služili drugima i zaštitili ih. Film na jako dobar način prikazuje svetost života. Nadalje, radi se o elegantnom prikazu preživljavanja holokausta i junaštva, koji me ponekad podsjetio na Pijanista. Ako spojite ovaj film s Jednim životom, imat ćete dosta materijala za raspravu o smjelosti o požrtvovnosti, vrlinama koje su prikazane u oba filma. Ocijenjen ocjenom R. Prikazuje se u kinima od 15. travnja.

Jedan život

Slično Ireninom zavjetu, Jedan život prikazuje istinitu priču o pojedincu, koji riskira vlastitu glavu kako bi spasio druge tijekom holokausta. U ovom slučaju, junak je Nicholas ”Nicky” Winton, mladi londonski broker koji pomaže u spašavanju stotine, većinom židovske djece iz Čehoslovačke, prije početka nacističke invazije. Film pokazuje naizmjenično priču o junaštvu mladog Nickyja, kojeg glumi John Flynn i sjećanja, kao i osjećaja krivnje zbog toga što nije mogao spasiti više, starijeg Nickyja,  50 godina kasnije, kojeg glumi Anthony Hopkins.

Priča, koja je svojevrsna britanska Schindlerova lista, osvježavajuće je iskrena i moralno jasna. Poput Ireninog zavjeta, prikazuje ostavštinu junaka, koji se bore za dostojanstvo života u svijetu gdje je dostojanstvo života često jeftino. Ocijenjen sa PG. Dostupan u kinima.

Savršeni dani

Kršćanska vjera dugo je oblikovala rad njemačkog redatelja Wima Wendersa, iako često ne na očite načine. Njegov posljednji film nije iznimka.

Smješten u suvremenom Tokiju, Savršeni dani pričaju priču o postarijeg Hirayame, glumi ga Kōji Yakusho, koji živi sam i zarađuje za život čisteći toalete. Film ga u osnovi prati po Tokiju dok čisti arhitektonski lijepe javne toalete, fotografira drveće i komunicira s obitelji, kolegama i strancima. Iako zvuči dosadno i depresivno, sve je samo nije to.

U Wendersovom kršćanskom svjetonazoru, ljepota i milosrđe mogu se vidjeti u svemu, čak i u običnim, svakodnevnim stvarima; za one koji imaju oči da to vide. Mukotrpni rad postaje prilika za odabir zahvalnosti i radosno služenje. Uobičajeni ili slučajni susreti s drugima prilika su kako se nekome može uljepšati dan. Savršeni dani ne prikazuju ružičastu sliku lažno “savršenog” svijeta; umjesto toga, film prikazuje percepciju svijeta koji pronalazi radost teškim, lakim i onim stvarima koje su između. Ocijenjen sa PG.

Okus ljubavi

Ovo je jedan od najboljih filmova o hrani koje sam gledao dosad, uz Babettenu gozbu i Ratatouillea. Gledati dugačke filmske prizore o gozbama koje se pripremaju s ljubavlju, u koreografski zamršenoj rustikalnoj francuskoj kuhinji, znači vidjeti nešto genijalnosti bogomdanog poziva, kako bi se iz kaosa stvorio red.

Napisan i režiran od strane francuskog redatelja vijetnamskog podrijetla Trầna Anha Hùnga, Okus ljubavi daleko se više usredotočuje na osjetilni susret nego na zaplet filma. Film s radnjom iz 1889. dovodi nas u kuhinju do te mjere da gotovo možemo namirisati vol-au-vent gljiva i gotovo da možemo okusiti Pečenu Aljasku, koja je toliko dobra da jednog od likova gotovo dovede do suza.

Ali osim raskošnog kulinarskog užitka, film pruža materijala za razmišljanje o tome kako ljubav pronalazi uzvišeni izraz u gostoprimstvu i služenju. Dok gledamo Eugénie (Juliette Binoche) i Dodina (Benoît Magimel) kako se izmjenjuju dok jedno drugom pripremaju obroke, nadmašujući jedno drugo u TLC-u francuske seoske kuhinje, uživamo u ljepoti uzajamne ljubavi sebedarja. Ocijenjen sa PG-13. Dostupan u kinima.

Čudesna priča o Henryju Sugaru

Poznata estetika i neobičan stil pripovijedanja renomiranog redatelja Wesa Andersona savršeno pristaje fikciji Roalda Dahla, kao što smo saznali u njegovoj adaptaciji Fantastičnog gospodina Foxa iz 2009. Njegov nedavni kratki film, koji traje samo 40 minuta, koji je nadahnut Dahlovom “Čudesnom pričom Henryja Sugara” iz 1977. vizualno je zadivljujući i narativno briljantan. Uz Benedicta Cumberbatcha u naslovnoj ulozi, ova fantastična priča svojevrsna je moralna bajka koja prikazuje ljepotu jednog samoživog čovjeka, koji postupno prepoznaje prazninu pohlepe i materijalnog, kao i ljepotu velikodušnog življenja. Anderson je osvojio svog prvog Oscara za ovaj film, za najbolji kratki igrani film uživo i to je zasluženo. Ocijenjen sa PG. Dostupan na Netflixu.

Wonka

Roald Dahl je dobio zamah. Uz Andersonov vrhunski kratki film o Henryju Sugaru, Wonka film, koji je povezan s Božićem, s Timothéejem Chalametom iz Dine u glavnoj ulozi, govori o pozadinskoj priči Dahlova kultnog. Čokoladnog genijalca, Willyja Wonke. Bio sam sumnjičav u vezi premisa, no moram priznati da je film, kojeg je režirao redatelj filmova o Paddingtonu, daleko je nadmašio moja očekivanja i postao moj najbolji film za 2023. godinu.

Filmovi sa zdravom i pitomom pričom, bez woke ideologije, a kvalitetno snimljeni, koje možete bez problema gledati s cijelom obitelji danas su jako rijetki. Ipak, Wonka, koji je bio i veliki hit u kino blagajnama, pokazuje da postoji glad publike za ovakvom hranom. Nadamo se da će Hollywood obratiti pozornost na ovo. Ocijenjen sa PG.

Autor: Brett McCracken; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoalition.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org

NAJNOVIJE!