Povedi Isusa da radi s tobom

Kolega i ja smo nedavno razgovarali o ponašanju na radnome mjestu. Bio je to po prilično tipičan razgovor – opuštenoga tipa kao u nekom slobodnom kabinetu.

Moja kolegica s posla mi je dala jedan od najboljih savjeta koje je ona primila, kako naše ponašanje na poslu prema drugima treba biti kao da će on biti jednog dana tvoj šef. Nije loša ideja, uistinu. Zacijelo je praktično, i to je poticaj za sve nas da možemo ravnomjerno živjeti s našim poslom. Jedan problem koji imam sa time je upravo kada se kaže kako naše ponašanje prema drugima se odnosi jedino onako kako u konačnosti se oni budu tretirali prema nama.

Zlatno pravilo, nalazimo u Matej 7,12 gdje kaže: „što hoćete da ljudi čine vama, to činite i vi njima“ (Prijevod Varaždinske Biblije). Drugim riječima, ponašajte se prema drugima onako kako želiš da se prema tebi sada ponašaju, a ne kada su oni iznad tebe u organizacijskoj tablici.

Idemo korak dalje! Što ako bi se mi ponašali prema drugome na poslu, ne samo kako želimo da se prema nama ponaša, nego onako kako Bog se tretira prema njima? Bog nam ne daje ono što mi zaslužujemo. On nas voli unatoč onome tko smo mi i za što smo sposobni. Koliko će biti drugačiji naš posao okruženja ako pružamo tu vrstu prave milosti našim suradnicima, iako oni to ponekada ne zaslužuju! Ali, i mi smo samo ljudi. Iako smo odani Kristovi-sljedbenici, dosljedno djelovati kao On zasigurno nije lako. Ali, ipak imamo knjigu gdje možemo pronaći odgovore. Možemo naći Isusove riječi koje nas vode kako da živimo svoje živote i međusobno djelujemo s ljudima. Možemo isto tako vidjeti njegova djela, kada je izrazio u praksi istine Staroga zavjeta. Ima jedan odlomak u knjizi proroka Miheja koji me uvijek prisvaja. U Mihej 6,8 ovaj kratki odlomak od Boga,  pokazuje nam točno kakav bi trebao biti naš međusobni odnos sa drugima na radnome mjestu: „Pokazao ti je, čovječe, što je dobro. Ta što Gospod traži od tebe osim da vršiš pravdu i ljubiš milosrđe i smjerno sa svojim Bogom hodiš?“

Vršiti pravdu

Pravedno je sve što je pravično i razumno. Poučeni smo da djelujemo u ponašanju što je pravedno – što nije pravedno, ali raditi s Božjim očima. Dali smo uvijek pravedni prema svojim kolegama?  Dali im dajemo priliku da sumnjaju u nas? Vrlo je jednostavno danas uzdignuti se a naše suradnike spustiti na nižu razinu. Isus je mislio kada je dao drugu najveću zapovijed je kako bi voljeli svoje bližnje kao samoga sebe. Naše kolege na poslu su naši bližnji, ali mi ih ne volimo baš uvijek kao naše bližnje, ili najmanje da bi im to pokazali.

Ljubiti milosrđe

Ne kaže samo da djeluješ ljubazno. Kaže da „ljubiš“ milosrdno. Kada nešto voliš, ti to tražiš. Dali tražimo prilike da budemo ljubazni našim kolegama na poslu? Mnogi prijevodi koriste riječ „milosrđe“ a neki i „ljubaznost“, što nam komunicira o samilosti ili pružanje oproštenja kada netko napravi neku štetu ili nešto loše. Mi smo upravo pozvani da slijedimo taj primjer, bilo to sa našom ljubaznošću ili milosrdnošću. Pokušajte to na vašem poslu i vidjet ćete kako ono djeluje na ljude koji su oko vas.

Hodaj ponizno

Ovo može biti najteže od svega ako gledamo sa strane kada smo u uredu. Mi se borimo snažno da nas drugi vide. Mi očajnički želimo da naši nadglednici zapaze naša dostignuća i naporan rad. Hodati ponizno izgleda da se sukobljava sa našom današnjom kulturom. Isusovo učenje je bilo suprotno-kulturi isto tako. Ostavi svoje motive po strani, ako želiš hodati bliže Bogu i utjecati na one oko tebe. „Bog se oholima protivi, a poniznima daje milost“ (1. Petrova 5,5). Mi vidimo savršen primjer kod Isusove poniznosti i kao pravoga sluge, kada je otišao prati noge svojim učenicima. Ako ustraješ da služiš drugima, naći ćeš mnoge koji ćete kasnije više respektirati i uzvratiti nazad u djelu.

Pavao u svojoj poslanici gdje je pisao svom prijatelju Filemonu, kaže:

„Zahvaljujem Bogu svojemu spominjući te svagda u svojim molitvama, jer čujem za tvoju ljubav i vjeru koju imaš prema Gospodinu Isusu i prema svima svetima. Neka zajedništvo tvoje vjere bude djelotvorno u spoznaji svakoga dobra što je u vama zaradi Krista Isusa. Ta imamo veliku radost i utjehu  zbog tvoje ljubavi jer si, brate, okrijepio srca svetih.“ (4.-7. stiha – Prijevod Varaždinske biblije).

U uredu, bi trebali isto tako okrijepiti srca naših suradnika. Kada nešto je okrijepljeno, daje novu snagu i energiju. To je osnažujuće. Suprotno od toga će biti onda ispraznujuće. Dali ti okrijepiš ljude ili ih isprazniš? Ako je tvoj odgovor ovaj zadnji, povedi Isusa da radi s tobom sutra na poslu i nemoj dopustiti da Njegova ljubav bi bila prezentirana onako kako ti inače djeluješ među onima koji su oko tebe. Uradi onako kako je on činio: Radi pravično, ljubi milosrdno i hodaj u poniznosti. Tada ćeš uvidjeti da ako se fokusiraš da Njegovo svjetlo svijetli dok radiš na poslu, bit će manje prostora za tamu.

Autor: Brent Rinehart

NAJNOVIJE!