Kako možete znati je li vaš poziv zaista od Boga?

Je li vaš poziv zaista od Boga? Ako osjetite da vas nešto privlači, a niste sigurni je li to od Boga, evo nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost.

Bojala sam se pitanja poput: „Jesi li pronašao/la svoj poziv? Što je poziv u tvome životu“? Osjećala bih se kao da nisam uspjela ako bih odgovorila sa: „Nisam sigurna“.

Kao starija tinejdžerka i studentica fakulteta, osjetila sam toliko pritiska prilikom otkrivanja toga što Bog želi od mene da radim ostatak svoga života. Izgledalo je kao da svi od mene očekuju da moj život bude određen prije nego što diplomiram.

Tema poziva je vrlo popularna u kršćanskim krugovima. Ipak, ona može stvoriti toliko straha i frustracije za one koji još nisu „otkrili svoj poziv“.

Kršćani obično ograničavaju definiciju poziva na karijeru, misijsko posvećenje ili službu. Ono što sam željela znati kada sam bila mlađa jest da Božji poziv ima puno šire značenje od ta dva područja, a određivanje Njegovog poziva ne mora biti tako zastrašujuće kao što se čini.

Poziv je jednostavno Božji trzaj u našim srcima da idemo prema određenim stvarima. Poziv može biti za specifičnu situaciju, razdoblje života ili cijeli život.

Dok svaki kršćanin ima jedan glavni poziv; živjeti život u poslušnosti prema Bogu, svaki kršćanin isto tako ima i individualni poziv.

Bog nas poziva u različite stvari; odnose, poslove, službe, odlaske u gradove u različita vremena u našim životima. Ponekad nas poziva da činimo stvari i ponekad nas poziva da prestanemo činiti stvari. Ponekad nas poziva da krenemo, a ponekad nas poziva da ostanemo točno tu gdje jesmo.

Kada osjetimo da smo privučeni prema nečemu, zadatak određivanja je li taj trzaj od Boga ili nas to vlastite želje privlače prema nečemu može djelovati nemogućim, ali je definitivno moguć. Ako osjetite da vas nešto privlači, a niste sigurni je li to od Boga, evo nekoliko načina kako možete znati je li taj poziv od Boga.

1. Poziv od Boga nikada neće biti u suprotnosti s Biblijom.

Ovo može izgledati očito, ali vrlo lako se možemo predati željama, koje su u suprotnosti s onim kako nas Pismo poziva da živimo. Ako vas stvar za koju mislite da ste pozvani tjera na grijeh, to nije od Boga. Božji poziv će nas uvijek privući više k Njemu, a ne nas odgurnuti od Njega. (2. Korinćanima 10, 4-6; 2. Timoteju 3, 16-17)

VIDI OVO: Evo zašto nas Bog poziva na patnju

2. Poziv od Boga će uvijek pratiti Njegov mir, kao i sve drugo što nam je potrebno.

Ponekad će od nas Bog tražiti da učinimo nešto veliko ili ”strašno” i premda se možemo bojati, naši strahovi će biti zamijenjeni Božjom preplavljujućom milosti i mirom, kako bismo mogli učiniti sve ono što On traži od nas. Nadalje, Bog nas nikada neće pozvati da učinimo nešto, bez da nas prije toga ne opremi za to što trebamo učiniti. (Matej 11, 28-30; Filipljanima 4, 7)

3. Poziv od Boga će uvijek biti popraćen potvrdom.

Bog će uvijek potvrditi ono što On od nas traži da učinimo ili kroz situacije ili kroz druge ljude. Ako niste sigurni u vezi vašeg potencijalnog poziva u svome životu, zamolite Boga neka vam to razjasni nekom vrstom potvrde. Bog ne želi da budete zbunjeni, stoga nemojte oklijevati zamoliti Ga za mudrost. (1. Solunjanima 6, 16-21; Jakovljeva 1, 5)

4. Poziv od Boga će uvijek za rezultat imati to da Bog bude proslavljen.

Iako naši pozivi mogu i vrlo često služe za našu korist, u konačnici svaki poziv od Boga će služiti Njemu na slavu, bilo da kroz naš osobni rast ili naš blagoslov. Ako izgleda da se vaš poziv okreće samo oko vaše sreće ili uspjeha, bez zahvala ili veličanja Boga, taj poziv vjerojatno nije od Boga. (1. Korinćanima 10, 31; 2. Solunjanima 1, 11-12)

Na završetku dana, najvažnija stvar koju treba upamtiti prilikom otkrivanja vašeg poziva jest poslušnost prema Bogu. Ako tražite Njegovu volju s poslušnim srcem, On će vam to jasno pokazati, a nakon što vam pokaže, ohrabrujem vas da učinite sve što od vas traži istog trenutka. Iz iskustva sam naučila da odgođena poslušnost rezultira odgođenim blagoslovima.

Stoga, ako vam kaže da budete mirni, budite mirni kako bi Bog mogao djelovati u vašoj situaciji. Ako Bog od vas traži da ustanete i idete, ustanite i idite kako bi Bog mogao raditi u vama i kroz vas. Što ranije budemo poslušni, ranije Bog može početi raditi na nama za svoju konačnu slavu i naše konačno dobro.

Autorica: Abigail Folds; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Relevantmagazine.com

NAJNOVIJE!