Ovako se pravilno konzumira češnjak

Češnjak je redovan gost na našim jelovnicima, ali i biljka kojoj se rado okrećemo kada imamo prehladu ili gripu. U narodu je poznat kao prirodni antibiotik, a da je zaista ljekovit potvrđuju i stručnjaci.

U češnjaku se nalazi gotovo sto aktivnih kemijskih supstanci, a među njima i nekoliko antioksidansa koji smanjuju trošenje i opterećenost tjelesnih stanica.

Još nije sasvim jasno kako svi sastavni dijelovi češnjaka funkcioniraju u tijelu, ali on zaista djeluje kao antibiotik, sredstvo za odčepljivanje dišnih putova.

VIDI OVO: 4 zdravstvene tegobe koje češnjak liječi

Češnjak  svojstva može da zahvali moćnom spoju alicinu kojim se ova biljka brani od napada bakterija i gljivica. Kako biste na najbolji način iskoristili blagotvorno djelovanje luka, trebali biste ga često i pravilno konzumirati.

1. Prije konzumacije obavezno ga zgnječite kako biste potakli enzimsku reakciju u kojoj nastaje alicin.

2. Svaki dan trebali bismo pojesti najmanje tri češnja češnjaka.

3. Najbolje ga je konzumirati u sirovom stanju.

4. Ako ga termički obrađujete, neka to bude kratko – ne više od 10 minuta.

VIDI OVO: Češnjak je čudotvoran lijek, no ovih 5 skupina ljudi ga ne smiju jesti

Mnogi izbjegavaju češnjak njegovog snažnog mirisa. Važno je znati da je on posljedica materije koje sadrže sumpor i koje luku daju ljekovita svojstva. Problem neugodnog zadaha nakon konzumacije češnjaka možete riješiti žvakanjem peršunovog lišća ili zrna kave.