Naslovnica Zdravlje 4 zdravstvene tegobe koje češnjak liječi

4 zdravstvene tegobe koje češnjak liječi

Češnjak pozitivno utječe na mnoge zdravstvene tegobe poput virusnih i bakterijskih infekcija, artritisa, krvožilnih bolesti, bolesti dišnih puteva, probavnih tegoba, parazita i kroničnog umora.

Istraživanja potvrđuju da redovito korištenje češnjaka regulira tlak i razinu kolesterola i šećera u krvi. Iste također govore o tome da češnjak može poslužiti kao odlična prevencija protiv mnogih vrsta raka.

Evo protiv kojih zdravstvenih tegoba se češnjak uspješno bori!

1. Češnjak pozitivno utječe na krvožilni sustav – snižava krvni tlak i štiti žile od začepljenja

Najveća dobrobit bijelog luka se sastoji u tome, da on štiti krvne stanice i žile od upalnih i oksidativnih procesa.

PROČITAJTE: Češnjak na prazan želudac čini čuda kakva ne možete ni zamisliti

Češnjak također utječe na razinu triglicerida i općenito, kolesterola u krvi.

Osim toga, što štiti naše krvne žile od začepljenja, češnjak sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, zahvaljujući jednom posebnom sastojku, koji se zove ajoen.

Vrlo impresivna je sposobnost bijelog luka ka smanjenju krvnog tlaka. Pretpostavlja se da alicin u sastavu češnjaka blokira aktivnost angiotensina, što sprečava nepoželjnu kontrakciju krvnih žila i rast krvnog tlaka. Na taj način sprječava moždani i srčani udar.

češnjak
Foto: Pixabay

2. Češnjak ima antiupalna svojstva 

Češnjak djeluje i na naš koštani, mišićni i dišni sustav.

Kao diallyl sulfide, tako i thiacremonone u sastavu bijelog luka pokazuju anti-reumatska svojstva. Češnjak je također izazvao poboljšanja kod upala, uzrokovanih alergijama.

PROČITAJTE: Konzumirajte češnjak i med 7 dana: Evo što će se dogoditi vašem zdravlju

Druga istraživanja, koja povezuju gojaznost sa upalnim procesima u organizmu, potvrđuju, da spojevi sumpora, koji sadrži češnjak, mogu spriječiti upalne procese, koji potiču oblikovanje stanica masti.

3. Antibakterijska i antivirusna svojstva

U povijesti medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka su legendarno poznata. Češnjak i njegovi sastojci su podvrgnuti brojnim istraživanjima, da bi se dokazalo njihovo djelovanje na infekcije, uzrokovane bakterijama i virusima. Ne samo to – njegovo antimikrobno djelovanje uključuje gljivice i parazite.

PROČITAJTE: Kombinacija limuna i češnjaka čisti krvne žile: Ovaj jednostavan napitak čini čuda!

Posebno zanimanje liječnika izaziva djelovanje češnjaka na bakterije, koje su postale otporne na na moderne antibiotike.

4. Češnjak pomaže u prevenciji raka

Istraživanja češnjaka potvrđuju, da ova biljka ima značajna antikancerogena svojstva. Pokazalo se, da redovito konzumiranje većih količina češnjaka značajno smanjuje rizik od pojave različitih vrsta raka.

NAJNOVIJI ČLANCI