Kako preboljeti prekid veze?

Prekidi su sastavni dio života, bilo da se radi o prekidu ljubavne veze ili prijateljstva. Kako kao kršćani možemo preboljeti prekid veze?

Prekidi mogu biti strašni. To se ne osporava. Može biti jako teško nakon prekida. Srećom, postoji mnogo biblijske istine koja nam može pomoći da prebrodimo bilo koje teško razdoblje u našem životu, uključujući i prekid veze.

Kako preboljeti prekid veze?

Rimljanima 8, 28 kaže: “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani.” Ako je Bog dopustio da se prekid dogodi, onda je to najbolje u ovom trenutku vašeg života.

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze. (Izreke 3, 5-6)

Možda ne razumijete zašto je veza završila, ali možete se pouzdati u to da Bog zna. S vremenom ćete vidjeti što Bog vidi sada.

Prema vlastitom razumijevanju, vaša se situacija vjerojatno čini prilično lošom, ali nikad ne znate kako je Bog može preokrenuti i pretvoriti u nešto dobro. Kada ste usred oluje, teško je imati pozitivan pogled na stvari. Kada izađete iz oluje, a izaći ćete iz nje, moći ćete se osvrnuti i vidjeti kako vas je Bog oblikovao kao osobu. I vaša će budućnost biti jasnija.

Dajte to Bogu

Normalno je iskusiti bol, ali nije u redu dopustiti joj da preuzme vaš život. Dok istražujete zašto se osjećate tužno i shvaćate da je u redu osjećati gubitak, prekid morate predati Bogu kako bi oslobodio sve loše osjećaje koje imate.

Postupak nije jednostavan. Ponekad je lakše zadržati osjećaje za bivšeg ili bijes, nego krenuti naprijed. Tražeći od Boga da to preuzme, dopuštate Mu da vas oslobodi tih osjećaja.

Prekid ne znači kraj svijeta

Prekid veze nikada neće biti kraj svijeta. Slomljena srca će se oporaviti. Postoje drugi ljudi na svijetu koji će vas cijeniti i voljeti vas. Koncentrirajte se na Isusa i ono što kaže Njegova Riječ vrijedi za vas – nemojte se zadržavati u boli.

Težnja je tijela smrt, a težnja Duha život i mir. Jer težnja je tijela protivna Bogu: zakonu se Božjemu ne podvrgava, a i ne može. Oni pak koji su u tijelu, ne mogu se Bogu svidjeti. (Rimljanima 8, 6-8) 

Oslonite se na Boga i Njegovu brigu za vaše srce. Prisjetite se onoga što je važno za život i odvojite to od privremenog.

Budite strpljivi
Foto: Pexels

Budite strpljivi

Da, to možda zvuči kao najveći klišej, ali također je i istina. Prekidi bole. Ipak, Bog ima način na koji djeluje u vašem srcu kako bi izliječio povredu. Svakim danom bol će se pomalo smanjivati ​​dok ne prebolite prekid. Ne brinite ako za to treba vremena.

Isus nikada nije rekao da će život biti lak. Zapravo je rekao da ćemo se sigurno suočiti s problemima na ovom svijetu (Ivan 16, 33). Ali Bog vas nikada neće napustiti i uvijek će vas voditi prema svojoj volji.

Razgovarajte s Njim o svojoj boli. Možete čak i vikati na Njega; dovoljno je moćan da to riješi.

Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu. I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu. (Filipljanima 4, 6-7)

Neka vam Bog podari mir, utjehu i mudrost dok prolazite kroz prekid. Sunce će izaći nakon oluje, a i vaši problemi će nestati.

PROČITAJTE JOŠ: