Je li u redu imati predbračni seks ako ćete oženiti tu osobu?

Mnogi misle da je u redu imati predbračni seks ako planiraju oženiti osobu s kojom su u vezi ili su s njom zaručeni. Jesu li u pravu?

Iz ljudske perspektive čini se razumno misliti da je u redu imati seks ako se želite oženiti. Međutim, Božja Riječ ima jasnu i izravnu zapovijed na ovu temu: „Ženidba neka bude časna u sviju i postelja neokaljana. A bludnicima i preljubnicima sudit će Bog“ (Hebrejima 13,4).

„Bludnici“ u ovom stihu podrazumijevaju sve one koji imaju seks izvan braka. Svijet mlako gleda na bludnost, ali ne i Bog.

Pavao poziva kršćane u Korintu govoreći: „Sada o onome što ste mi napisali. Dobro je čovjeku da se ne dotiče žene. No zbog bludnosti neka svaki ima svoju ženu i svaka neka ima svojega muža“ (1. Korinćanima 7,1-2).

VIDI OVO: Ako svi ionako imaju seksualne odnose prije braka, zašto ne bih i ja?

Brak je jedini odgovarajući kontekst za seksualne odnose

Njegove će riječi kasnije potaknuti one koji su sposobni živjeti sami i u celibatu kako bi u potpunosti služili Kristu (1. Korinćanima 7,7-9. 25-40). Biblijski, jedini odgovarajući kontekst za seksualne odnose je brak. Oni koji se „žele vjenčati“ po definiciji su neoženjeni i ne bi trebali živjeti kao da jesu.

U židovskoj kulturi spolne su veze bile jasno ograničene do braka prema Mojsijevom zakonu. Iako su se zaruke smatrale obvezujućim ugovorom, seksualni odnosi bili su još uvijek zabranjeni do stvarnog braka.

Je li u redu imati predbračni seks ako znate da ćete oženiti tu osobu
Foto: Unsplash

Brak i spolni odnos bili su usko povezani

Prvi put kada su muškarac i žena imali seksualne odnose smatralo se da je brak konzumiran. Ta dva postupka – brak i spolni odnos – bili su toliko usko povezani da su gotovo sinonimi.

To djelomice objašnjava zašto je Isus odgovorio na pitanje farizeja o razvodu sljedeće: „A kažem vam: Tko god otpusti ženu svoju — osim zbog bludništva — pa se oženi drugom, čini preljub“ (Matej 19,9). U židovskoj kulturi brak i seksualni odnosi bili su uobičajeno vezana tema.

VIDI OVO: Bog ne odobrava seks prije braka: Što se događa onima koji su to ipak učinili?

Pavao razrađuje ovu ideju u 1. Korinćanima 6,12-20, u svojoj raspravi o Božjem vlasništvu naših tijela, kao i naših duša. Kaže da, kad čovjek ima seks s bludnicom, postaje „jedno tijelo“ (stih 16). Jasno je da je seksualni odnos, bez obzira na kontekst, poseban.

Postoji razina ranjivosti koja se doživi u seksualnom odnosu kojeg Bog želi sačuvati u predanom, pouzdanom, bračnom zajedništvu. Čak i ako se mislite oženiti s tom osobom, važno je poštovati jedno drugoga čekajući na seksualnu predanost dok se ne oženite.

Sami bračni planovi za budućnost ne daju nikome pravo na neposlušnost Božjih jasnih zapovijedi u Svetom pismu. Ako se namjeravate oženiti, čestitamo. No, u svom planiranju, častite Boga i častite vašeg budućeg supružnika.

Predbračni seks je iskušenje

Predbračni seks je iskušenje za sve koji su zaručeni ili hodaju, što zahtijeva mjere predostrožnosti i predanost hodanju u Duhu. Razmislite o svojim planovima vjenčanja. Razmislite o Božjoj dobroti za vas kao par. „I ne skrbite za tijelo da udovoljite požudama“ (Rimljanima 13,14).

Za one koji imaju predbračni seks, postoji nada i oprost u Kristu. Ako priznamo naš grijeh, On će nam oprostiti i očistiti nas od „svake nepravde“ (1. Ivanova 1,9). Novi put čistoće može započeti danas, s obnovljenom predanošću da unatoč prošlosti živite seksualno čisti do braka.

Kao što je Pavao napisao: „Braćo, ja za sebe ne mislim da sam ga već dohvatio. Jedno samo: zaboravljam što je za mnom, a sežem se za onim što je preda mnom. Prema cilju težim, k nagradi višnjega poziva Božjeg u Kristu Isusu“ (Filipljanima 3,13-14).

Izvor: Gotquestions.org; Prijevod: Vesna L.

NAJNOVIJE!