Prednosti cjepiva su jasne, no na 3 opasnosti nas Biblija upozorava
Foto: Pixabay

Prednosti cjepiva su jasne jer bi spasilo brojne živote, no postoje tri opasnosti na koje nas Biblija upozorava. Ona nisu očita i ne nalaze se u ”mainstream” medijima. 

Veliki mediji prepuni su vijesti koje govore o ohrabrujućim rezultatima koje daju potencijalna cjepiva protiv Covid-19. Želim započeti ovaj članak tako što ću reći da se zaista nadam da ćemo dobiti učinkovito cjepivo. Zaista se nadam da će cjepivo biti dostupno ne samo u mojoj državi, nego i širom svijeta. 

Prednosti cjepiva su jasne. Najočiglednije, ono bi spasilo živote. Život je dobra stvar, spašavanje života je poželjno. Cjepiva mogu dovesti i do olakšane situacije u vezi teških mentalnih stanja kroz koja neki prolaze zbog restrikcija koje su nametnute zbog Covid-19.

Cjepivo nekima može biti izlaz iz problema koje trpe zbog svega ovoga što se događa, a što je uzrokovano mjerama zatvaranja zbog koronavirusa. Svi želimo da tim problemima dođe kraj. Posebice suosjećam s mladima koji plaćaju cijenu i nastavljat će je plaćati zbog svega ovoga. 

Nakon što se cijepimo, osjetit ćemo takvu radost kada se ponovno slobodno budemo mogli susresti s braćom i sestrama u Kristu, kada budemo mogli slaviti Boga i kada budemo mogli činiti stvari jedni drugima na koje nas Novi zavjet potiče. Takva radost. Sekularno društvo ne razumije dubinu tuge koje ove restrikcije uzrokuju našim jadnim dušama. Ako će cjepivo omogućiti novi početak svega onda aleluja. 

Osim toga, moći ćemo viđati i naše obitelji, provoditi vrijeme s prijateljima i ponovno ćemo moći primati ljude u svojim domovima. Stoga, naravno da čeznem i želim da dobijemo uspješno cjepivo i da ga dobijemo brzo. 

No kao što sam spomenuo u naslovu, izgleda da nas Biblija upozorava na tri opasnosti koje mogu popratiti nastanak uspješnog cjepiva, stoga nam nudi tri duhovna upozorenja. Ona nisu očita i ne nalaze se u ”mainstream” medijima. 

Možda nećemo dopustiti da nas Božja dobrota navede na pokajanje. 

Ja osobno koronavirus shvaćam kao još jedno Božje upozorenje o nadolazećem sudu, da živimo u svijetu na koji je čisti, sveti i pravedni Bog s pravom ljut. To ne znači da je grozna bolest uvijek osobna kazna za određeni grijeh. Isus je čvrsto ukorio one koji su mislili da jest. (Ivan 9, 1-3) No ovo je upozorenje svima nama da, osim ako se ne pokajemo, svi ćemo biti uništeni. (Luka 13, 1-4)

Strašna ponavljanja u knjizi Otkrivenja (Otkrivenje 16, 9; 11) o ljudima koji su patili u iščekivanju posljednjeg suda i koji se nisu pokajali trebala bi nas ponukati na pokajanje. To što nas Bog odmah ne kažnjava za sve naše grijehe Njegova je dobrota, koja bi nas trebala navesti na pokajanje. (Rimljanima 2, 4) Koronavirus je, da iskoristim riječi C. S. Lewisa, ”težak oblik milosti,” jer nas upozorava na to da dolaze teže stvari i da se stoga hitno trebamo okrenuti Bogu. 

Kada je pisao o katastrofi koja je pogodila Siciliju u 18. stoljeću, kršćanski pjesnik William Cowper napisao je: 

„Bog može odabrati svoj žig, može kazniti, ako želi, manje upozoriti što je zloćudnije. Ako ih nije poštedio, drhti i čudi se svom bijegu od kazne, puno više kriva Englesko, da te ne bi poštedio!“

U svojoj državi, vidim malo pokazatelja da je koronavirus društvo potaknuo na pokajanje Bogu. Vidim malo ovakvih pokazatelja u crkvi. Najgore od svega, dio ovoga vidim i u svom, samo pravednom, zadovoljnom srcu.

Dok ovo pišem sam sebi govorim: „Christopher, moraš se svakodnevno pokajati od svojih grijeha i iznova tražiti Kristovo milosrđe.“ Moja prva reakcija na ovo, a ovo govorim na svoju sramotu, jest mrmljanje, kritiziranje vlasti i prebivanje u samosažaljenju. Neka Bog ima milost i neka me potakne, neka potakne naše crkve, neka potakne narode prema dubokom i rasprostranjenom pokajanju. 

VIDI OVO: Može li cjepivo za COVID-19 biti znak zvijeri?

Cjepivo može nahraniti naš ponos toliko snažno da ćemo zaboraviti zahvaliti Bogu. 

Koliko su nevjerojatno pametni ti znanstvenici u farmaceutskim industrijama! Vještina, genijalnost, težak rad, ustrajnost i nevjerojatna briljantnost onih koji razvijaju cjepivo, nešto je čemu se divim. Nevjerojatno mi je promatrati da se taj cjelokupan postupak događa u takvoj brzini i da je vrlo vjerojatno da će dovesti do uspjeha. 

No ipak, a o ovome ne čitamo u medijima, svaka vještina, svaki djelić energije, svaki dašak mudrosti koju oni posjeduju dolazi od Stvoritelja, koji im je sve to dao u svojoj milosti. Poput ponosnih Korinćana, oni moraju naučiti da su dobili sve ono što imaju. (1. Korinćanima 4, 7) Koliko će dobro biti ako, uz molitve i svježe pokajanje, iskažemo zahvalnost Bogu na svojoj velikoj milosti koju je pokazao kada je znanstvenicima dao sve te darove, kako bi oni mogli kreirati cjepivo. 

Može nam dati lažan osjećaj sigurnosti za budućnost.

Postoji rašireno mišljenje da, nakon što se cjepivo pusti u korištenje, sve će se vratiti u normalu. Istina, neke će stvari biti drugačije; možda će biti puno više poslova ”na daljinu,” izgled četvrti velikih gradova će se promijeniti, takve stvari. No, općenito, zasigurno ćemo moći nastaviti ondje gdje smo stali, zar ne? Bit ćemo sigurni, zar ne? 

Kakva opasna glupost. Naravno da nećemo biti sigurni. To me podsjeća na prizor kada je smrtna rana Zvijeri bila iscijeljena i kada su se svi tome divili. (Otkrivenje 13, 3) No ona je i dalje bila Zvijer, koju će zadesiti Božji sud. U svom komentaru Psalma 42, 7, Jean Calvin piše nešto što nas sve može probuditi: „Ako bi se Bogu svidjelo da na nas spusti kišu nasilja, čim otvori svoje brane ili vodenice, našoj bijedi neće biti kraja sve dok Bog ne bude zadovoljen; jer On u svojoj moći posjeduje načine čudesne i nepoznate, za izvršenje Njegove osvete nad nama.“ 

Možemo biti sigurni od jednog virusa, osim ako ne mutira, ali Bog ”u svojoj moći posjeduje načine čudesne i nepoznate” kako bi izvršio svoj sud nad grješnim čovječanstvom. Stoga neka naša nada ne bude pretjerano naglašena. Ako dobijemo cjepivo, to će biti signal Božje milosti. No nemojmo misliti da je to znak da ćemo biti izuzeti od Njegovog suda. Samo smrt i uskrsnuće Krista mogu donijeti do onog prekrasnog pouzdanja da ”stoga nema osude za one koji su u Kristu Isusu.” (Rimljanima 8, 1) 

Sva ova tri upozorenja moramo čuti, bez obzira na način kako će Bog pokazati svoju dobrotu. Kada je netko od nas čudesno iscijeljen od bolesti, možemo upasti u ove zamke. Kada stručnjaci razviju lijek za bilo koju bolest, trebali bismo saslušati ova upozorenja. No možda su Covid-19 i mogućnost nastanka cjepiva ovim opasnostima dale neobičan publicitet? 

Stoga, nadam se da ćemo dobiti cjepivo. Zaista, zaista se nadam. No ipak, želim se moliti da nas Božja dobrota navede na novo pokajanje, da nas Njegovi darovi potaknu na zahvalnost i da nas ovo privremeno odgađanje kazne neće zaustaviti od toga da pobjegnemo Kristu, kako bismo izbjegli Božji gnjev i da druge ne potičemo da čine isto. 

Autor: Christopher Ash; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Thegospelcoaliton.org; Prevedeno i objavljeno uz dopuštenje portala Thegospelcoalition.org koje vrijedi za Novizivot.net.