Kako bi se prema Bibliji muškarci i žene trebali odijevati?

Biblija prvi puta spominje problem odijevanja u Knjizi Postanka 3. Nakon što su Adam i Eva odbili poslušati Boga, oni su shvatili da su goli te su si stoga napravili pokrivala od smokvina lišća: „Tada se obadvoma otvore oči i upoznaju da su goli. Spletu smokova lišća i naprave sebi pregače.“ (NIV).

Ubrzo nakon toga, Bog je za njih osmislio odjeću načinjenu od životinjske kože: „I načini Jahve, Bog, čovjeku i njegovoj ženi odjeću od krzna pa ih odjenu.“ (Post 3,21).

Iz ovoga možemo vidjeti da je još od Knjige Postanka 3 normalno i ispravno za muškarce i žene da nose odjeću. No, kakvu bi odjeću oni trebali nositi?

Ponovljeni zakon 22,5 kaže: „Žena ne smije na se stavljati muške odjeće, a muškarac se ne smije oblačiti u ženske haljine. Tko bi to činio bio bi odvratan Jahvi, Bogu svome.“ Bog ne daje izričit razlog za ovu zapovijed, no vrlo vjerojatno ima veze s održavanjem odgovarajućih razlika između muškaraca i žena.

Novi Zavjet nam u 2 poglavlja daje odgovor na pitanje ispravnog odijevanja žena; 1 Tim 2, 9-10 i 1 Pt 3, 3-4.

1 Tim 2, 9-10: „Isto tako žene – u doličnu držanju: neka se rese stidljivošću i razborom, ne pletenicama i zlatom ili biserjem ili skupocjenim odijelom, nego – dobrim djelima, kako dolikuje ženama koje ispovijedaju bogoljubnost.“

Pavlova zapovijed ženama crkve u Efezu je ta da se odijevaju prikladno, tj. skromno. To znači da se ne smiju odijevati s upadljivim i seksualno provokativnim namjerama, već s uzdržljivošću. Kao rezultat, žene bi trebale biti poznate kao osobe koje karakterizira pristojno ponašanje i dobra djela, a ne ono što odijevaju.

1 Pt 3, 3-4: „Vaš nakit neka ne bude izvanjski – pletenje kose, kićenje zlatom ili oblačenje haljina. Nego: čovjek skrovita srca, neprolazne ljepote, blaga i smirena duha. To je pred Bogom dragocjeno.“

Petar kaže da je unutarnja ljepota puno važnija od one vanjske: ono što je najvažnije je upravo karakter žene i njezin blag i smiren duh. Primijetite da Petar ne zabranjuje nošenje zlata, ili lijepe odjeće, ili lijepo uređene kose; to je sekundarne važnosti nakon pobožne osobnosti. Pa ako ste vi žena koja sada čita ovo, nastavite raditi na rastu u pobožnosti, u skromnosti, u ljubaznosti i u dobrim djelima, budući da su to karakteristike koje su Bogu dragocjene.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Suzana Z.

NAJNOVIJE!