Je li grijeh prigovarati Bogu?

Ponekad se uhvatimo kako se za nešto žalimo Bogu. Možemo li Bogu uputiti i svoje prigovore? Je li grijeh prigovarati Bogu?

U Bibliji ima podosta žalitelja. Adam se žalio na to što mu je Eva dala plod (Postanak 3, 12), a njihov sin Kajin u srcu se žalio što je Bogu bila draža žrtva njegovog brata od njegove (Postanak 4, 6). U psalmima ima mnogo primjera gdje se David i drugi žale Bogu za razne stvari.

Osoba u Bibliji koja se najviše žalila Bogu bio je Job, ali nije ništa loše učinio prigovarajući.

Uza sve to, nije sagriješio Job niti je kakvu ludost protiv Boga izustio. (Job 1, 22)

Job nam pokazuje da se ponekad možemo žaliti, a da ne zgriješimo. Ali Biblija to zapravo ne potiče. U stvari, Pavao nam kaže:

“U svemu zahvaljujte! Jer to je za vas volja Božja u Kristu Isusu.” (1. Solunjanima 5, 18)

Je li grijeh prigovarati Bogu?

Često smo skloniji žaliti se zbog sitnica nego zbog istinske patnje. Ali takve su žalbe neprikladne za Božju djecu.

“Sve činite bez mrmljanja i oklijevanja da budete besprijekorni i čisti, djeca Božja neporočna posred poroda izopačena i lukava u kojem svijetlite kao svjetlila u svijetu.” (Filipljanima 2, 14-15)

Pavao kaže da se ne bismo trebali žaliti, tako da možemo biti “besprijekorni i čisti” i “svijetliti kao svjetla u svijetu”. Nije pogrešno izraziti nezadovoljstvo palim svijetom i čežnju za Božjim otkupljenjem. No, pogrešno je to činiti prema Bogu ili s fokusom isključivo na sebičnu korist i utjehu. Nije pogrešno postavljati pitanja Bogu, ali pogrešno je propitivati ​​Božje motive kao da smo Njegov sudac.

Kada se Mirjam (Mojsijeva sestra) požalila na Mojsija, Božjeg slugu, dobila je užasnu bolest. Rijetko da bi to Bog učinio danas, ali uzmimo to za ozbiljno kada se žalimo na Njega ili Njegove sluge.

Za kršćanina je prigovaranje destruktivno

Koga bi, na primjer, privlačila religija čiji su sljedbenici nezadovoljni životom i koji neprestano gunđaju i žale se? Ako gunđamo i žalimo se, to pokazuje koliko smo još uvijek svjetovni.

Odakle ratovi, odakle borbe među vama? Zar ne odavde: od pohota što vojuju u udovima vašim? Žudite, a nemate; ubijate i hlepite, a ne možete postići; borite se i ratujete. Nemate jer ne ištete. Ištete, a ne primate jer rđavo ištete: da u pohotama svojim potratite. (Jakovljeva 4, 1-3)

Prigovaranje dovodi do borbe i svađe, jer pritužbe dolaze iz neispunjenih želja, koje vode zavisti i svađi. Nije li to bio korijen problema Jakovljevih sinova kada su odlučili riješiti se svog brata Josipa zbog njegova sna (Postanak 37, 3)?

Zapamtite, ako se morate na nešto žaliti Bogu, požalite se na grijeh koji vas udaljava od Njega. Čak i kada bismo mu se na to žalili, nećemo se dugo morati žaliti, jer Biblija kaže da će, ako priznamo svoj grijeh, oprostiti i očistiti nas od tog grijeha (1. Ivanova 1, 9)! Tada Mu možemo zahvaliti na daru vječnog života koji imamo po vjeri u Njegovog Sina.

PROČITAJTE JOŠ: