Kao vjernici, svi smo mi bili tamo – ili ćemo biti. Mi iskreno tražimo Boga, ali za uzvrat osjećamo samo Njegovu tišinu. A ta tišina može biti teška, frustrirajuća pa čak i bolna.

Biblija govori o čovjeku imenom Job, kojem patnja i bol nisu bili strani. U svojoj patnji i boli, zazvao je Gospodina. Tražio je odgovore. I nastavio je tražiti.

No tijekom prvih 37 poglavlja Knjige o Jobu, njegovi uzvici za Božjom pomoći i olakšanjem kao odgovor dobivaju samo tišinu.

Kao kršćani, nećemo uvijek čuti Božji glas, ali od Joba možemo naučiti nekoliko praktičnih stvari koje će nam koristiti kada se čini da Bog šuti.

1. Razmotrite svoj život

Prvo si postavite pitanja o tome ima li u vašem životu neispovjeđenih grijeha? Budite sigurni da uklonite sve što bi moglo blokirati Božji glas.

U Psalmu 66,18 piše: „Da sam u srcu na zlo mislio, ne bi uslišio Gospod.“ Ovo uključuje gledanje dublje od uobičajenih grijeha.

Zapitajte se: „Imam li krive motive? Postoji li netko (ili nešto) koga volim više od Boga?“

Dok vas Bog podsjeća, brzo zatražite Njegov oprost.

I zapamtite, nije sramota pokajati se. Ovakvo djelo vjere milo je Bogu i obnavlja našu vezu s Njim.

2. Prihvatite Božju vladavinu

Budite svjesni toga da Bog može biti tih. Bog nema nikakvu obavezu da vam odgovori, da vas informira ili vam nešto da do znanja.

Poput nas, Job je bio suočen s izborom prihvaćanja – ili odbijanja – Božje vladavine. Kao odgovor za svoju patnju i gubitak, Jobova je žena rekla da bi trebao odbaciti Boga i umrijeti.

Umjesto prihvaćanja njezinog savjeta, Job je odlučio pustiti Boga da bude Bog.

„Job joj odgovori: »Brbljaš kao luđakinja! Kad od Boga primamo dobro, zar da onda i zlo ne primimo?« U svemu tome Job nije sagriješio svojim usnama“ (Job 2,10).

Prihvatiti Božju vladavinu ujedno znači aktivno vjerovati Bogu, shvatiti da je On taj koji sve kontrolira i kome se može vjerovati.

„On me ubit’ može: nade druge nemam, već da pred njim svoje držanje opravdam“ (Job 13,15).

Ništa u Jobovu životu, ili u našem, se ne događa neovisno o Božjem znanju i planu. Kako nas početak knjige o Jobu uči, Bog je bio potpuno svjestan svih stvari koje će se Jobu dogoditi.

3. Slušajte što Bog govori

Iako se čini da Bog šuti kada je riječ o posebnom zahtjevu, zapamtite da je On u neprestanoj komunikaciji s nama.

Zapravo, moguće je da vam je već odgovorio. Biblija je puna specifičnih odgovora o onome što je dobro, a što nije, kao i informacija o Božjem karakteru i Njegovom planu za nas kao svoju djecu i pratioce.

Nemojte zaboraviti potražiti Božju Riječ – Njegovu pisanu komunikaciju s nama – kako biste našli što On govori o problemima s kojima ste suočeni ili pitanjima koje postavljate.

Dok čitate Bibliju, zamolite Boga da razgovara s vama putem Duha Svetoga, koji živi u vama. Često biblijski stihovi mogu imati novo značenje kada se sagledaju iz perspektive problema s kojim ste suočeni.

4. Shvatite da tišina može biti intimna

I tišina može biti znak Božjeg povjerenja.

Job je Božju tišinu mogao protumačiti kao zanemarivanje – znak da Isus ne mari ili mu ne želi pomoći.

U ovome se ogledaju mnogi osjećaji koje mi gajimo kada Bog odmah ne odgovori na naše vapaje za pomoć.

No u tišini se zapravo na nov način približavamo Bogu i razumijevanju Njegove moći.

Kada vam je potpuno ugodno s osobnom, moguće je sjediti zajedno u sobi, a ne progovoriti ni riječ.

U ljubavi, to može biti znak intimnosti.

Za Joba je Božja tišina bila rezultat dubine njegove povezanosti. Kada je đavao prišao Bogu, Bog mu je rekao: „Nisi li zapazio slugu moga Joba? Njemu na zemlji nema ravna. Čovjek je to neporočan i pravedan, boji se Boga i kloni zla!“ (Job 1,8) Bog je u povjerenju izabrao Joba.

5. Nastavite razgovarati s Bogom

Samo zašto što Bog nastavlja šutjeti, ne znači da vi trebate sumnjati u Njega ili se prestati moliti.

Božja tišina nije naša dozvola da mu možemo okrenuti leđa. Nego, ona je pozivnica da ustrajemo i nastavimo ga još vrijednije tražiti.

Na mnogim stranicama Knjige o Jobu, Bog šuti. No u 38. poglavlju, Bog odgovara i ispituje Joba.

„Gdje si bio kad zemlju utemeljih? Kazuj, ako ti je znanje sigurno“(Job 38,4).

Bog je sve kontrolirao od početka. On je čuo Jobov vapaj za pomoć. U povjerenju je čekao savršeno vrijeme da progovori. Podsjetio je Joba da Bog odgovara na molitve.

Izvor: Theprayingwoman.com; Prijevod: Mislav U.