Što znači da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu?

0
Što znači da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu?
Foto: Unsplash

Prijateljstvo sa svijetom znači voljeti požude tijela i pokretački duh koji stoji iza njih – sebe, samoga sebe! Takvo postupanje je neprijateljstvo prema Bogu.

“Preljubnici! Ne znate li da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo prema Bogu? Tko god dakle hoće da bude prijatelj svijeta, promeće se u neprijatelja Božjega.” (Jakov 4, 4)

Što je Jakov mislio kada je napisao ove naizgled teške riječi? Znači li to da ako se družimo s ljudima koji nisu kršćani, onda smo Božji neprijatelji? Znači li to da bi trebali biti distancirani od nevjernika da bismo bili Božji prijatelji?

Sigurno Jakov nije tako mislio, iako bi to neki mogli tako protumačiti, što znači da se ne mogu rukovati s nevjernicima ili, recimo, podijeliti obrok s njima zbog straha da ne postanu “nečisti”. Neki strahuju od prihvaćanja moderne tehnologije, automobila i računala itd. Strahuju zbog “prijateljstva sa svijetom”. To ih tjera da žive odvojeno i izbjegavaju kontakt s većinom drugih ljudi!

Budući da Bog voli ljude, želi ih privući k sebi i spasiti ih od pakla, takva bi tumačenja imala suprotan učinak. U Ivanu 3, 16 piše :

“Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni.”

VIDI OVO: 10 laži o Bogu koje nam svijet govori

Biblija nam malo govori o Isusovu životu do njegove 30. godine, ali možemo pretpostaviti da je živio među ljudima na normalan način. Ljudi su o njemu mislili kao o “stolarovom sinu”. Nije živio poput pustinjaka. U stvari, tijekom tri godine svoje javne službe, postao je poznat kao prijatelj poreznika i grešnika. (Matej 11, 19) Ali On sigurno nije bio prijatelj svijeta!

Što je “svijet”?

Dakle, imajući to na umu, što zapravo znači izraz “prijateljstvo sa svijetom je neprijateljstvo prema Bogu”? Da bismo to ispravno razumjeli, vratimo se na početak svijeta.

U Postanku 1, 31 piše: “I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro…”  Nakon toga se nešto moralo promijeniti da bi Jakov napisao ovo upozorenje!

To “nešto objašnjeno je u Postanku 3, a govori o neposlušnosti čovječanstva i pada u grijeh. Samo tri poglavlja kasnije u Postanku 6, 5 piše: “Vidje Jahve kako je čovjekova pokvarenost na zemlji velika i kako je svaka pomisao u njegovoj pameti uvijek samo zloća.” Kakav grozan razvoj!

U početku su Adam i Eva imali odnos samo s Bogom i bili su pod utjecajem Njegovog Duha i svega što je bilo dobro. Ali slušajući zmiju (sotonu), na njih je utjecao zao duh. Odlučili su ne poslušati Boga i pali su u grijeh i odvojenost od Boga. Dakle, ljubav prema Bogu, Njegovim zapovijedima i svemu dobrom zamijenjena je ljubavlju prema sebi.

Taj egoizam – želja da dobijem sve što želim, mislim ili vidim, bez obzira na to što je ispravno ili pogrešno – uvukao se u cijelo čovječanstvo. To je “svijet”! To je u unutrašnjosti svakog ljudskog bića. Biblija ovu ljudsku prirodu nakon pada naziva “tijelom”, a to je utjecalo na sve ljude na svijetu.

VIDI OVO: Kako voljeti sebe na ispravan način?

Sotonin duh ima glavni utjecaj u svijetu, onaj koji je neprijatelj Boga i čovječanstva, kao što piše u Efežanima 2, 2-3:

“… u kojima ste nekoć živjeli po Eonu ovoga svijeta, po Knezu vlasti zraka, po tomu duhu koji sada djeluje u sinovima neposlušnima. Među njima smo i mi nekoć živjeli u požudama tijela svoga, udovoljavajući prohtjevima tijela i ćudi, te po naravi bijasmo djeca gnjeva kao i drugi.”

Jednostavno rečeno, ljudska bića su se beznadno izgubila u grijehu bez izlaza, i zato je Bog u svojoj velikoj ljubavi za nas poslao Isusa da nas spasi. (Ivan 3, 16; Rimljanima 5, 8)

Isus je postao ljudsko biće i kao čovjek bio podložan svim slabostima koje imamo. Poput nas je bio i iskušavan (Hebrejima 4, 15), ali u tim se iskušenjima borio i pobijedio požude u svome tijelu. Nikad nije sagriješio! Činio je to svaki dan i neposredno prije smrti povikao: “Svršeno je!” Put k Bogu je sada svima omogućen, ali svaka osoba mora sama odabrati što će učiniti.

Što je “prijateljstvo sa svijetom?”

Prijateljstvo sa svijetom znači voljeti požude tijela i pokretački duh koji stoji iza njih – sebe, samoga sebe! Ne možete to činiti i biti prijatelj Božji! Jedini način da budemo Božji prijatelj jest odvratiti se od grijeha, okrenuti se Isusu i dati mu cijelo svoje srce te ga slijediti. To znači mrziti požude tijela – sav egoizam, ponos i zlo – i voljeti ono što Bog voli – sve što je dobro, čisto, plemenito i ljupko.

“Ne ljubite svijeta ni što je u svijetu. Ako tko ljubi svijet, nema u njemu ljubavi Očeve. Jer što je god svjetovno – požuda tijela, i požuda očiju, i oholost života – nije od Oca, nego od svijeta. Svijet prolazi i požuda njegova, a tko čini volju Božju, ostaje dovijeka.” (1. Ivanova 2, 15-17)

VIDI OVO: 3 razloga zašto Isus traži da umremo sebi

Kad svoje srce i život damo Bogu kroz vjeru u Njegovog Sina Isusa Krista i počnemo ga slijediti u poslušnosti, Božji Duh nas ispunjava i vodi. Što smo više oslobođeni požude našeg tijela (sebe, našeg “ja”) više nas ispunjava ljubav, radost, mir i sve ostalo što je dobro. Ispunjeni smo ljubavlju prema Bogu i prema ljudima i želimo pomoći drugima kao što je Bog nama pomogao i nastavlja pomagati.