6 tipova prijatelja koje svaki kršćanin ima (i 1 koji vam je zaista potreban)

Svi trebaju dobre prijatelje, a svaki kršćanin treba dobre prijatelje kršćanine.

Biblija nam slikovito opisuje kršćansko prijateljstvo; ona govori o crkvi kao „družini“ braće i sestara koji se međusobno odnose u ljubav i istini, koji su iskreni u vezi grijeha, koji se podupiru kroz svakodnevne borbe, i koji skupa rastu u svetosti.

Ali ako ste poput većine, vaši prijatelji kršćani zapravo ne izgledaju ovako u stvarnosti.

Ovo je šest tipova prijatelja koje svaki kršćanin ima i jedan kojeg svi trebamo imati i kakvi trebamo postati.

Onaj koji se nikada ne povjerava.

Ovakav tip prijatelja sluša vaše probleme i voli kopati po detaljima, ali nikada ne dijele svoje. Zbog ovakvih prijatelja možete se osjećati kao poseban slučaj, kao da ste jedini koji ima probleme u životu.

VIDI OVO: Jeste li u toksičnom prijateljstvu? Tri znaka prepoznavanja

Onaj koji previše dijeli.

Ovakav prijatelj rado rasterećuje svoj teret s vama, ali rijetko kada uzvraća i olakšava vaš. Nakon nekog vremena, počnete se pitati je li im uopće stalo do prijateljstva.

Onaj koji se postavlja visoko.

Ako imate problem, ovaj će vam prijatelj navesti barem tri primjera kada su prošli nešto slično, ali puuuno gore. Ovo se može činiti kao suosjećanje, ali oni vam rijetko kada zaista pomognu u rješavanju problema.

VIDI OVO: Neka prijateljstva traju zauvijek: Ovih 10 predivnih fotografija to dokazuje!

Suosjećajni klimalac glavom.

Ovakav prijatelj vas nastoji uvjeriti da „svi griješimo“ i da „nije toliko strašno“ kada god nešto pogriješite. Oni imaju dobre namjere, ali prikazuju vaše probleme i grijehe kao nešto malo i nevažno, što sigurno ne pomaže.

Onaj koji zbija šale.

Oni se ne žele emocionalno pozabaviti s teretom drugih ljudi, pa kada god ih nešto pitate ili pokušate podijeliti, oni se zapravo i vas odbijaju laganim humorom.

Onaj koji uvjerava da je u redu.

Ovakvi prijatelji daju dojam kao da sve uvijek imaju pod kontrolom, STALNO. Ali nemaju, nitko nema, oni to samo bolje skrivaju od drugih.

VIDI OVO: 25 citata o prijateljstvu koje možete podijeliti sa svojim prijateljima

Pravi prijatelj.

Ovo je prijatelj kakvog svi trebamo i želimo. Oni vas pitaju stvari poput „Kako se danas boriš s brigama, je li ti srce na mjestu?“ i ne zadovoljavaju se površnim odgovorom. Oni ne osuđuju, ali potiču vas da ozbiljno shvatite svoj grijeh i da je Bog uvijek milosrdan. Oni se ne srame s vama podijeliti svoj grijeh. Oni razgovaraju s o Isusu, i to puno. Oni stalno pokazuju da aktivno žele biti „braća i sestre“ s vama te da žele biti uz vas u životu – a isto to očekuju od vas.

Autorica: Rachel Jones; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Relevantmagazine.com