Kako Bog izlijeva svoje blagoslove

Bog nas blagoslivlja na različite načine, više nego što možemo zamisliti. U nastavku slijedi 5 primjera kako Bog izlijeva svoje blagoslove. 

Postanak 12: Abrahamovi blagoslovi su i naši blagoslovi 

Kada je Bog rekao Abrahamu da će svi narodi na Zemlji biti blagoslovljeno kroz njegovo sjeme, Bog je ovdje u konačnici govorio o Isusu Kristu, jednom od Izakovih potomaka. (Postanak 12, 3) Njegovi blagoslovi pokrit će sve obitelji ili nacije na zemlji, time što će ponuditi oprost grijeha i vječni život svakome onome tko povjeruje u Njega. Ovo je najvažniji blagoslov od svih. Što se može usporediti s blagoslovom koji je značajan za ljudsku dušu i njezino vječno odredište. Zahvaljujući Abrahamovoj poslušnosti, cijeli svijet kroz stoljeća, u vječnost, bit će blagoslovljen kroz otkupljujuće djelo Isusa Krista. I mi bismo trebali dodati taj blagoslov drugima dok dijelimo evanđelje, koje govori o Isusovom životu, smrti i uskrsnuću. (1. Korinćanima 15, 1-5) 

Rimljanima 15: blagoslovljeni kako bi blagoslivljali druge

Apostol Pavao pisao je crkvi u Rimu da i oni trebaju biti na blagoslov drugima, budući da su i sami dobili svaku vrstu duhovnog blagoslova od Boga. Trebaju posebice biti na blagoslov Božjem izabranom narodu, Izraelcima, od kojeg je došlo proročanstvo, odnosno Riječ Božja. Pavao ističe sljedeće: „Da, odlučiše, a i dužnici su im. Jer ako su pogani postali sudionicima njihovih duhovnih dobara, dužni su im u tjelesnima poslužiti.“ (Rimljanima 15, 27) ”Oni” koje je Pavao ovdje spomenuo bili su židovski kršćani u Jeruzalemu, koji su trpjeli veliku glad i koji su prolazili kroz velike progone. S obzirom na to da su Židovi sačuvali Božju Riječ ili proročanstva, mi im dugujemo, jer se spasenje pronalazi u proročanstvima. Kako bismo mogli znati evanđelja, ako ne bismo o njima mogli čitati ili za njih čuti, što ne bismo mogli da Božja Riječ nije sačuvana. Trebamo se moliti za židovski narod i trebamo biti zahvalni na tomu što su sačuvali Pisma, odnosno istu ovu Božju Riječ koju danas čitamo. Nije svaki naraštaj blagoslovljen. Čak i danas, mnoge ubijaju samo zbog toga što posjeduju Bibliju. 

VIDI OVO: Što je Božji blagoslov?

Psalam 144: oni koje je blagoslovio Bog

Svatko tko je Božje dijete već je bogato blagoslovljen, ne svjetovnim bogatstvima, nego Božjom milošću i milosrđem, najvećim blagoslovom koji postoji. To ne isključuje blagoslove za naša fizička tijela i odnose. Ako smo povjerovali u Krista, to znači da smo blagoslovljeni iznad svake mjere i daleko više od onih koji nisu: „Blagoslovljen je narod, kojemu je sve to dosuđeno! Blagoslovljen je narod, u kojega je Bog Gospodin!“ (Psalam 144, 15) Trebamo na to uzvikivati: „Blagoslovljen Jahve, hridina moja.“ (Psalam 144, 1) Svako drugo tlo je pijesak koji tone u usporedbi sa Stijenom našega spasenja; gospodinom Isusom Kristom. Ako ste povjerovali u Krista, onda vam je Bog dao najveći blagoslov, jer je Gospodin vaš Bog. 

Izreke 28: blagoslovljeni kroz blagoslivljanje drugih

Salomon piše da će vjeran čovjek biti blagoslovljen i da će biti blagoslov drugima, no takve blagoslove ne može dobiti nitko tko trči za svjetovnim bogatstvima. To objašnjava sljedeće što je Salomon pisao: „Čestit čovjek stječe blagoslov, a tko hrli za bogatstvom, ne ostaje bez kazne.“ (Izreke 28, 20) Stjecanje bogatstva u žurbi rijetko kada uspije i uglavnom dovodi do uništavanja odnosa i povjerenja između ljudi. Kada imućni žele u kratkom vremenu postati još imućniji, vrlo često iskorištavaju siromašne za svoje ciljeve. To njima ide na štetu, jer Biblija uči: „Lakomac zameće svađu, a tko se uzda u Jahvu, uspjet će.“ (Izreke 28, 25) Svatko tko se pouzda u sebe zasigurno će biti razočaran, no svatko tko povjeruje u Krista nikada neće biti posramljen. (Rimljanima 10, 11) Blagoslivljajmo druge kao što je Bog blagoslovio nas. Biti blagoslov znači primiti blagoslov. 

Ponovljeni zakon 28: poslušnost donosi blagoslove

Bog je drevnom Izraelu rekao da će živjeti unutar ekonomije uzroka i posljedice. Poslušnost Bogu vodi prema blagoslovima, dok neposlušnost vodi prema prokletstvu. Mi isto tako moramo odabirati: blagoslove ili prokletstva. Bog nam je dao slobodnu volju, ali sami smo odgovorni za naše izbore. Izbore uvijek slijede posljedice. Žanjemo ono što smo posijali; što je nekada vidljivo odmah, a nekada tek kasnije. Jedna od posljedica jest i poslušnost za koju Biblija kaže sljedeće: „Svi ovi blagoslovi sići će na te i stići će te ako budeš slušao glas Jahve, Boga svoga.“ (Ponovljeni zakon 28, 2) Postoje isto tako i posljedice: „Ali ako ne budeš slušao glasa Jahve, Boga svoga, ne držeći i ne vršeći svih njegovih zapovijedi i svih njegovih zakona što ti ih danas naređujem, sva će ova prokletstva doći na te i stići će te…“ (Ponovljeni zakon 28, 15) 

Zaključak

Krist je postao prokletstvo za nas, kako bismo mi mogli dobiti blagoslov vječnoga života. Najveći blagoslov u povijesti došao je od najvećeg Čovjeka u povijesti: Boga i čovjeka, Isusa Krista. Zahvaljujući Njemu, koji je bio Abrahamov potomak, Krist je i dalje blagoslov za sve nacije. On dovodi mnoge sinove i kćeri do vjere u Krista. Najveći čin neposlušnosti jest ne vjerovanje u Božjeg Sina, Krista. On je jedini put prema Kraljevstvu. (Djela 4, 12)

Najveći blagoslov kojeg čovjek može imati jest vjera u Krista i spoznaja da je njegovo ili njezino ime zapisano na nebesima. Ako se niste pokajali i ako niste još uvijek povjerovali u Krista, nalazite se u opasnosti od Božjeg gnjeva, koji vas može pogoditi nakon Kristovog povratka (Otkrivenje 20, 12-15) ili nakon smrti (Hebrejima 9, 27), ovisno o tome što prije dođe. Molim se za to da današnji dan postane dan vašega spasenja. Danas je dan. Sutra možda ne dođe. U paklu nema vremena za pokajanje.

Autor: Jack Wellman; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Whatchristianswanttoknow.com

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare