Što ako se zaljubimo u prijateljevu suprugu?

Mnogima se neplanirano može dogoditi da ih privlači ili se zaljube u suprugu ili muža od prijatelja ili prijateljice. Kako ne sagriješiti?

Pitanje iz naslova može si postaviti i ženska osoba za prijateljičina supruga. I ne radi se o sapunici, već o stvarnom životu. Naime takvo što događa se dosta često i treba se znati s time nositi.

Dogodi se da je suprug nevjeran sa ženinom prijateljicom (ili supruga s muževim prijateljem). Kaže se, komu trebaju neprijatelji s takvim prijateljima.

Savjetovala sam parove više godina i nikad se nisam navikla na takvo što. Kao žena, ljuta sam i bijesna zbog toga. Najviše me smeta što se žene međusobno tako izdaju. Još je gori osjećaj što izdaja dolazi od navodnih prijatelja.

Nevjernost je uvijek bolna. Ali kad se dogodi s nekime komu vjeruješ, komu si otvorio/otvorila vrata svojeg srca i kuće, a onda dobio/dobila nož u leđa, to je još bolnije. To, jednostavno, nije u redu.

Gdje se ustvari prelazi crta dopuštenoga? Teško je reći, ali ako često boravite s prijateljima i ako sve radite zajedno – idete na izlete kao parovi i sl. – postoje neka osnovna pravila ponašanja i poštovanja koja nikada ne biste smjeli prekršiti.  

Navodimo neke od njih: 

1) Izbjegavajte šale sa seksualnim sadržajem. Prijatelji, posebno parovi koji se druže s parovima, a koji razgovaraju o takvim stvarima, vrlo će lako upasti u međusobnu nevjernost, jer takve teme otvaraju vrata za više.

2) Kada idete zajedno na zabave ili događaje na kojima se pleše, nemojte nikada plesati s tuđom ženom/mužem. To govori zdrav razum i životna mudrost.

3) Ako prolazite bračnu ili emocionalnu krizu, ne nalazite se privatno s prijateljevom/prijateljičinim suprugom. Ako trebate savjet, tražite ga zajedno, kao par.

4) Pazite kako se oblačite i ponašate. Budite odgovorni. Kad ste gdje zajedno s prijateljima, ne morate buditi ničije strasti osim svojeg supružnika. Ako imate nisko samopoštovanje, priznajte si to i razgovarajte o tome sa suprugom ili tražite stručnu pomoć.

5) Ne nalazite se nasamo. Nema potrebe da se nalazite s prijateljevim/prijateljičinim supružnikom nasamo ni pod kojom izlikom. To može stvoriti posebnu intimnost, a koja može lako dovesti do nevjere.

6) Izbjegavate ekskluzivne razgovore nasamo, a posebno dodirivanje. Nemojte popustiti „nevinim“ poljupcima, maskiranima ispod ljubaznosti, a zapravo punima skrivenih poruka. Ako želite pokazati koliko ste osjećajni, to možete činiti samo sa svojim bračnim drugom, koji će to itekako cijeniti.

PROČITAJTE: Trebaju li oženjeni muškarci prekinuti veze s prijateljicama?

7) Ako, dok ste sa svojim prijateljima, shvatite da osjećate privlačnost ili posebnu slabost prema komu od njih, odmah nešto poduzmite. Nemojte čekati, već to prekinite u korijenu. To znači da nešto u vašem osobnom životu ili braku treba pomoć. Budite iskreni i razgovarajte o tome sa svojim supružnikom, tako da to možete zajedno riješiti. Bolje je da to odmah riješite nego da kasnije snosite posljedice. Ako postoje problemi u vašem braku, pristupite im zrelo i tražite pomoć. 

Zaključno 

Ako osjećate potrebu za adrenalinom koji ćete dobiti ekstremnim ponašanjem poput nevjernosti, nemojte ga tražiti u preljubu. Skačite padobranom ili idite na bungee jumping, ali nikada nemojte tražiti čiju ženu ili muža. Nemate nikakva prava zadovoljavati svoje potrebe s tuđim bračnim/bračnom drugom/drugaricom, a najmanje onime/onom svojih prijatelja.

Kad smo jednom u braku, više nismo samo svoji, da tako kažem – naše želje, misli, pogledi, riječi, djela i tijelo pripada nekomu drugomu – jednoj konkretnoj osobi, i to zauvijek.

Nitko nije iznimka koja ne može doživjeti takvo što. Ne budimo naivni. Nitko ne može reći: „To se meni ne može dogoditi“, jer život je duga cesta i svi imamo probleme. Stoga je bolje biti oprezan negoli poslije žaliti. Moramo biti pozorni i ne otvoriti vrata nečemu što može ukaljati naše dostojanstvo kao ljudi i kao djece Božje.

Autorica: Luz Ivonne Ream; Izvor: Book.hr/Aleteia.org

NAJNOVIJE!