Prorok Elizej: 3 moćne lekcije koje možemo naučiti od njega

Elizej je bio moćni Božji prorok. Ispunio je Božju svrhu u svom životu, od početka svog poziva do kraja života. Postoji toliko stvari koje možemo naučiti iz njegova života.

Prorok Elizej je bio čovjek vjere, hrabrosti i straha Gospodnjeg. Bio je ispunjen demonstracijom Božje moći i slave otkrivene kroz njegov život.

Ovo su neke životne lekcije koje možemo naučiti iz njegova života.

1. Elizej je odgovorio i predao se Božjem pozivu

Elizej se prepustio Božjem pozivu preko proroka Ilije ne razmišljajući o tome što će ga snaći. Bio je to čovjek iz ugledne obitelji s puno izgleda za nasljedstvo po pitanju materijalnog bogatstva. Ljubavna veza s njegovom obitelji mogla mu je otežati da ih napusti.

Međutim, On je napustio svoj položaj vlasti svoje obitelji kako bi preuzeo položaj sluge te tako ispunio Božju svrhu u svom životu.

Ode on i na povratku naiđe na Elizeja, sina Šafatova, gdje ore: pred njim dvanaest jarmova, sam bijaše kod dvanaestoga. Ilija prođe kraj njega i baci na nj svoj plašt.

On ostavi volove, potrča za Ilijom i reče: “Dopusti mi da zagrlim svoga oca i majku, pa ću poći za tobom.” Ilija mu odgovori: “Idi, vrati se, jer što sam ti učinio?

On ga ostavi, uze jaram volova i žrtvova ih. Volujskim jarmom skuha meso i dade ga ljudima da jedu. Zatim ustade i pođe za Ilijom da ga poslužuje.” (1. Kraljevima 19,19-21)

Isto tako, trebali bismo se pouzdati u Gospodina i predati se Njegovoj volji i namjeri za naše živote jer s Njim u našim životima nećemo pogriješiti, a stvari će funkcionirati zajedno za naše dobro.

Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Mudre izreke Misli na nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.” (Mudre izreke 3,5-6)

VIDI OVO: 10 predivnih činjenica koje su starozavjetni proroci otkrili o Bogu

2. Budite čovjek vjere i odlučnosti.

Elizej je bio odlučan ispuniti Božju svrhu u svom životu. Njegova neumoljivost priskrbila mu je plašt vođe i Božji Duh na sebi. Bio je poslušan Bogu i svom gospodaru te je bio predan s njim raditi do kraja života.

Čak i kad je Ilija prolazio kroz težak životni put, Elizej ga nije napustio. Nastavio se poistovjećivati s njim jer je znao da je Božja naklonost s njim. (1. Kraljevima 20,22 i 26; 22,1 i 51)

Kroz duh razlučivanja, Elizej je spoznao vrijeme svog pohoda od Boga i bio je odlučan ne dopustiti da ga išta spriječi da primi plašt Gospodnji; čak ga ni glas njegova gospodara nije mogao zaustaviti.

Sasvim je jasno da je Ilija bio zadovoljan Elizejevim odbijanjem da ostane. On je nastavio dalje, vidio je svog gospodara uznesenog na nebo, dobio je plašt moći i dobio dvostruko više od svog gospodara.

3. Čuda kroz autoritet Božje riječi

Autoritetom Božje riječi Elizej je učinio više čuda koja su dotakla živote ljudi i naroda. Neke od ogromnih stvari koje je učinio bile su za vrijeme kiše kralja Jošafata.

Kralj Jude, kralj Izraela i kralj Edoma su se udružili u ratu protiv svog zajedničkog neprijatelja, Moaba, ali katastrofa ih je zadesila na putu prema jugu zbog nedostatka vode. Vjerni Jošafat predlaže da traže pomoć od Gospodina preko jednog od njegovih proroka.

Elizej se molio i primio proročansku riječ od Boga: “I on reče: “Ovako veli Jahve: `Iskopajte u ovoj dolini mnogo jama. Jer ovako veli Jahve: nećete osjetiti vjetra niti ćete vidjeti dažda, a ova će se dolina napuniti vodom. I pit ćete vi, vaš marva i vaša stoka.`” (2. Kraljevima 3, 16-17). Sljedećeg jutra proročanstvo se ispunilo.

Blagoslov je biti povlašten u društvu onih koji imaju moć od Boga i znaju kako je uključiti u molitvu. Šteta je što mnoge vlade i vladari našeg vremena to ne razumiju, jer naciju mogu značajno podržati žarke molitve onih koji su predani Bogu.