Psalam 19
Foto: Unsplash

Psalam 19 može obnoviti vašu vjeru u ovom svijetu okrenutom naglavačke. Obratite pozornost na predivne istine u njemu!

Dok odvajate vrijeme kako biste gledali televiziju ili ”prosurfali” internetom, postaje vam sve očiglednije da je današnji svijet okrenut naglavačke. Vlade izgledaju poput cirkusa. Patnje ljudi povrjeđuju vaše srce dok o tome čitate i razmišljate.

Kako možete odmoriti svoje srce? Gdje možete pronaći nekakav počinak za vašu dušu? Dopustite mi da vam ponudim Psalam 19. Postoje dva glasa, dvije kvalitete i dva odgovora koji mogu Psalam 19 donijeti vama u život.

1. Tražite dva moćna Božja glasa.

Prvi glas su nebesa ili nebeski svod. Psalam 19, 1-6 uči kako nebesa govore svakodnevno te da govore svakim jezikom koji postoji na zemlji. Ne postoji niti jedna osoba koja ne čuje glas. On nadalje objašnjava nebesa kao šator za Sunce.

Svaka živuća osoba pod utjecajem je nebesa dok se dnevno kreće ispod nebeskog svoda. Što glas kaže? On proglašava Božju slavu, usmjerava ljude na Božju neograničenu moć i božansku prirodu. (Rimljanima 1, 20) Svakoga dana kada izlazimo van i vidimo i osjetimo sunčevu toplinu, to nas podsjeća na Božju neograničenu moć i Njegovu božansku prirodu.

Naš odgovor je prepoznati Božju slavu.

VIDI OVO: 11 istina iz Psalma 91 koje mogu slomiti svaki strah

Drugi glas je Božja Riječ – Biblija. Psalam 19, 7-9 piše da, kako čitamo Božju Riječ, ona nas mijenja. Obnavlja nas, čini nas mudrijima, daje radost našim srcima, prosvjetljuje naše oči te nam pomaže s istinom i pravednošću.

Božja Riječ nam govori o stvaranju čovječanstva i padu, mogućnosti otkupljenja u Isusu Kristu i budućem otkupljenju. Kroz Psalam 19, dobivamo mudrost, rastemo u rasuđivanju i bivamo preobraženi.

2. Istražite dvije kvalitete Božje Riječi.

Prva kvaliteta je unutrašnja vrijednost. Psalam 19, 10 kaže: „Dragocjenije su od zlata, od mnogoga čistog zlata; slađe su od meda, što teče iz sata“.

Psalmist je upotrijebio dva vrlo važna objekta kako bi opisao unutrašnju vrijednost Biblije. Ona je daleko vrjednija od velike količine najboljeg zlata. Nadalje, ona je slađa i stoga poželjnija, od najslađeg meda. Kad je Biblija napisana, prije modernih vremena sa svim slatkišima koji si danas dostupni, med je bio delicija. Ovdje, psalmist kaže kako je Božja Riječ čak i veća delicija od toga.

VIDI OVO: Psalam 62 daje tri vrijedne lekcije za životne oluje

Druga kvaliteta je osobna vrijednost. Psalam 19, 11 uči da smo upozoreni (da bivamo podsjećani, dobivamo naputke i opomene) oko toga da leži velika nagrada u poslušnosti prema njoj.

Stoga, Biblija nam daje dvije nevjerojatne dobrobiti; dobivamo upozorenja kako čuvati naša srca i živote, plus dobivamo velike nagrade kada slijedimo ono što Biblija uči. Te upute i nagrada, naravno započinju s Isusom; upozorenjem o odbacivanju Njega i nagrada o prihvaćanju Njega kako bismo dobili oprost grijeha. Ipak, naputci i nagrada bivaju sve veći kako biblijska učenja dodiruju svaki segment naših života.

3. Svakodnevno odgovorite na Riječ Božju na dva načina koji mijenjaju život.

Prvi odgovor je molitva osobnog pokajanja. U Psalmu 19, 12-13 psalmist moli sljedeću molitvu: „I od strasti sačuvaj slugu svojega; ne daj da vladaju nada mnom; tada ću biti čist, slobodan od teške krivnje. O da bi ti se riječi usta mojih dopale, misli srca mojega, Gospode, utočište moje i Spasitelju moj“!

U ovoj molitvi postoji osjećaj samosvjesnosti i samoanaliziranja. Zamisao je pročitati Božju Riječ te koristiti ta učenja kako bi pažljivo procijenili svoja srca i živote. Žudite za time da Boga slijedite na svaki način. Stoga, molite Boga da vas pročisti od onih grijeha kojih niste svjesni da postoje i da ne dopusti da oni grijesi, kojih ste svjesni, imaju kontrolu nad vašim životom.

Drugi odgovor je molitva osobnog predanja. Molitva Psalma 19, 14 je svakodnevna molitva koju trebamo moliti svakoga dana nakon što smo pročitali i razmišljali o Božjem glasu u Pismu: „Moje ti riječi omiljele i razmišljanje srca moga pred licem tvojim. Jahve, hridi moja, otkupitelju moj“!

VIDI OVO: Psalam 51, jedan od najsnažnijih zapisa u Bibliji protiv zlih sila grijeha

U ovoj molitvi, vi u osnovi posvećujete svoje riječi i svoje misli Bogu kroz vaš cijeli dan.

Vaš cilj je da Bog bude proslavljen u svemu što mislite i govorite tijekom dana. Po implikaciji, ova molitva znači kako nema besmislenih trenutaka ili praznih riječi. Umjesto, vi s namjerom koristite svoj um tijekom dana i namjerno koristite riječi kako biste Bogu dali slavu.

Vaše misli zrcale duh slavljena koji dolazi iz vaše ljubavi prema Kristu; vaše riječi demonstriraju Kristovu ljubav i ljubav drugih, dok oni traže kako ohrabriti, obogatiti i osnažiti druge.

Nadalje, ova molitva prikazuje poniznost koja prepoznaje od koga vaša snaga uistinu dolazi; snaga koju samo Bog daje u Kristu kroz Duha koji boravi u tebi.

Osjećati se obnovljeno u našim reakcijama na naš svijet.

Dok razmišljam o Psalmu 19, danas želim živjeti u svjesnosti o dvama Božjim glasovima, dvjema kvalitetama Riječi i u skladu s dva odgovora na Riječ. Dok ovo činite i dok svakodnevno postajete svjesni Božjeg glasa, kvaliteta Božje Riječi i prikladan odgovor u molitvi, vaš će se život promijeniti.

Nemoguće je razmišljati o Bogu i Njegovoj Riječi, povećati želju za Njegovom Riječju i moliti u odnosu na Božju Riječ bez promjene kako bismo postali više poput Krista.

VIDI OVO: Psalam 27: Što znači “Gospodin mi je svjetlost i spasenje”?

Koji su neki pomoćni načini kako se možete podsjetiti na ovo?

Izađite van i hodajte malo. Gledajte na sunce, stabla, travu i nebo. Podsjećajte se na Božji glas. Uzmite sa sobom svoju Bibliju ili koristite biblijsku aplikaciju i čitajte neke od svojih omiljenih stihova.

Zapišite molitvu Psalma 19, 12-14. Čitajte je svakoga dana u molitvi Bogu, ponavljajte je kroz dan i čitajte je prije odlaska na spavanje (noću možete dodati molitvi ”i snovi mojih noći”).

Nakon nekog vremena, upamtit ćete ju i ona će postati dnevni segment vašeg molitvenog života.

Autor: Kevin Carson; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com