Psalam 42: 8 stvari koje trebamo činiti kada smo depresivni

Psalam 42 otkriva 8 stvari koje trebamo činiti kada smo depresivni. Trebamo znati što činiti kada smo potonuli, obeshrabreni ili deprimirani. 

Svatko je bio „u lošem stanju“ najmanje jednom u svom životu. 

Bilo je trenutaka u mom životu kada sam se neprestano morao boriti protiv obeshrabrenosti, depresije i neprestane tjeskobe zbog svih odgovornosti i nesigurnosti s kojima se bavim na dnevnoj bazi.

Ujedno sam izdržao nekoliko razdoblja teške emocionalne boli i traume tijekom čega sam i dalje pokušavao funkcionirati na visokoj razini, vodeći svoju obitelj i nekoliko misija. 

Tijekom posljednjim 12 mjeseci, prijatelj psiholog mi je rekao da su termini svim zdravstvenim djelatnicima na polju psihologije neprestano popunjeni tijekom posljednjih 12 mjeseci zbog teškoća s COVID-19 i političkih nemira. S tim na umu, trebamo znati što činiti kada smo emocionalno potonuli, obeshrabreni ili deprimirani. 

Psalmi ilustriraju Božje načine usred ljudskih emocija, uključujući depresiju. Psalam 42 ukazuje na 8 stvari koje trebamo činiti kada smo depresivni: 

1. Nastavite tražiti Božju pomoć čak i tijekom razdoblja emocionalne boli (Psalam 42,1-2). 

U kontekstu vremena kada je psalmist to napisao, on je vapio za Bogom na isti način na koji košuta vapi za izvorom vode. Iako je bio izgnan i progonjen od neprijatelja, Psalmist je znao da je potraga za Bogom važnija od bilo kojih njegovih tadašnjih problema i izazova. To je uvijek stavljao kao objekt svoje duhovne discipline.

Budući da je živio životom u kojem je uvijek gladovao za Bogom, a ne tražeći Boga kako bi se okoristio o Njega, on je bio privezan za tog velikog Stvoritelja koji je bio središte Psalmistova života kada su mu emocije bile nestabilne. 

Usmjeravanje naših emocija prema potrazi Boga će u konačnici stabilizirati naš život. 

2. Izlijte dušu Bogu (Psalam 42,4). 

Psalmist nije puko izgovarao molitve, on je ulijevao svoju dušu Bogu! On nije zauzdavao svoje osjećaje religijom nego je bio iskren s Bogom. Psalmist je bio svjestan svojih osjećaja te je pustio sve što je duboko držao u srcu pred Boga. Ako se suočimo s našim pravim osjećajima i ako ih ne predamo Bogu, tada nećemo dati Njegovom Duhu mjesta da nas iscijeli i spasi iz našeg depresivnog stanja. 

3. Nemojte se izolirati. Ostanite u Božjoj obitelji (Psalam 42,4).

Psalmist je razumio moć zajedništva s drugim vjernicima. Najgora stvar koju možemo učiniti kada smo deprimirani jest izolirati se od crkve i drugih kršćana. Moć zajedništva je ključna. Čak je i uspomena na to zajedništvo osnažila Psalmista i pomogla mu da se sabere.

„Bolje je dvojici nego jednome, jer imaju bolju plaću za svoj trud. Padne li jedan, drugi će ga podići; a teško jednomu! Ako padne, nema nikoga da ga podigne“ (Propovjednik 4,9-10). 

Psalmi u nevolji
Foto: Unsplash

4. Otkrijte korijen problema pitajući se prava pitanja (Psalmi 42,5). 

Psalmist je znao da je depresivno emocionalno stanje znak dubljeg problema u srcu. On nije ignorirao ili nijekao te osjećaje nego se je pitao prava pitanja kako bi odredio pravi problem svoje duše. Zbog toga je samosvijest ključna za izlazak iz depresije.

Jednom kada znamo s čime se nosimo, mi možemo primijeniti Božju riječ na naš problem kako bismo mogli sagledati svoju situaciju iz Njegove perspektive, a ne naše. 

5. Sjetite se što je Bog već učinio za vas u prošlosti (Psalmi 42,6). 

Važno je voditi dnevnik kako bi se mogli prisjetiti svih čuda, odgovora na molitvu i vodstva koje vam je Bog pružio. Prisjećanje svih stvari koje je Bog učinio za nas u prošlosti će nam pomoći da ostanemo snažni u vjeri kada se suočimo s velikim izazovima koji uzrokuju emocionalne teškoće. Biblija nam kaže da ne zaboravimo što nam je On dao kako bismo mogli blagoslivljati Gospodina (Psalmi 103,2).

Djeca Izraela pobunila su se protiv Boga jer su zaboravili Njegova djela (Psalmi 78,8-9). Psalmist je rekao da će Ga se on namjerno sjećati dok mu je duša u nemiru. Zbog toga je jako važno držati popise i razmatrati sve što je Bog učinio za vas kada ste u razdobljima vatrenih iskušenja. Kao osobi koja izgrađuje svoju vjeru, to vam može biti oslonac, i može vas izvući iz sjena mentalnih teškoća.

6. Dopustite Bogu da posegne duboko u vas (Psalmi 42,7). 

Oni koji traže Boga nisu zainteresirani samo za religiju, nego žele posegnuti u Njegove dubine. Tijekom velikog duhovnog iskušenja Psalmist je znao da mu se otvorila prilika da Bog dotakne dubine Njegove duše. Zbog toga je rekao „bezdan doziva bezdan“. Tako da, svaka kriza duše prilika je da dostignemo novi stupanj duhovne izgradnje koji može iskupiti naše duhovno obeshrabrenje i depresiju.

7. Pitajte Boga što čini u vama i što se događa (Psalmi 42,9). 

Dok je bio u mračnom stanju, Psalmist je Boga ispitivao o tome što mu se događa. Zbog toga, iako je depresija znak da nešto nije u redu s našom dušom, to je ujedno i prilika da nam Bog da jasniji uvid u Njegove načine i način Njegova odnosa s nama. 

Biblija obećava da, ako nam nedostaje mudrosti, možemo pitati Boga koji svima daje bez osvrta na manjkavosti (Jakov 1,5).

8. U potpunosti stavite povjerenje u Boga za vašu budućnost (Psalmi 42,11). 

Usred velikih emocionalnih previranja, Psalmist je skupio svu svoju unutarnju snagu i rekao da je njegova nada i dalje u Gospodinu kojeg će slaviti u svojoj konačnoj pobijediti. Morao je ići protiv svojih osjećaja kako bi usidrio svoje srce u božanskoj nadi (Hebrejima 6,19). N

e samo to, nego je on znao da je Bog njegova podrška, bez obzira na njegov pogled na život uokviren njegovim teškim mentalnim stanjem. Zbog toga je ključ za bijeg iz mučne depresije bilo vjerovanje Bogu unatoč njegovim osjećajima (Psalmi 40,2). 

Autor: Joseph Mattera; Prijevod: Ida U.; Izvor: Godtv.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!