6 prikrivenih simptoma depresije, osobito kod muškaraca

Depresija kod muškaraca može biti nešto drugačija u odnosu na žene. Donosimo nekoliko prikrivenih simptoma na koje valja obratiti pozornost.

Mnogi muškarci smatraju da moraju biti “snažni” i da u svakom trenutku moraju kontrolirati svoje emocije, zbog čega im je teško priznati kada osjete bespomoćnost, tugu ili očaj.

Upravo zbog toga ogroman broj njih dobije dijagnozu depresije.

Depresija kod muškaraca nije znak slabosti ili neuspjeha – to je izlječivo stanje koje pogađa milijune ljudi. Klinička depresija obično izaziva tugu i gubitak zanimanja za omiljene hobije i posao, ali se može manifestirati na mnogo načina

Predstavljamo vam neke od skrivenih simptoma depresije, osobito kod muškaraca:

Bijes

U ovu kategoriju spadaju mnoge emocije, poput osjetljivosti, iritiranosti, gubitka smisla za humor, nasumičnih izljeva agresije zbog sitnica, negativnog razmišljanja, verbalnog ili fizičkog napada na druge.

Muškarci emocionalnu komponentu tuge obično iskuse kroz iritiranost i negativno razmišljanje. To znači da imaju vrlo “kratak fitilj” i brzo “gube živce”.

Nesmotreno ponašanje

Nesmotreno ponašanje je čest simptom depresije kod muškaraca. Depresivni muškarci se mogu iznenada zainteresirati za ekstremne sportove, alkohol ili narkotike, neopreznu vožnju ili seks bez zaštite.

znakovi depresije muškarci
Foto: Pexels

Tjelesna bol

Depresija može izazvati i fizičke tegobe, a mnogi osjećaju probleme s crijevima – zatvor, proljev, žgaravicu, bol u trbuhu, mučninu, ali i opći umor, nesanicu, pretjeranu pospanost i kronične glavobolje.

Kronična bol i poremećaji probave idu ruku pod ruku s depresijom.

Stres

Stres može biti i okidač i posljedica depresije. Muškarci češće pripisuju simptome depresije stresu, jer osjećaju da je to društveno prihvatljiv način objasniti da nešto nije u redu s njima. Nekad tuga, očaj i negativno razmišljanje zaista dovode do stresa jer osoba ne može pomiriti s činjenicom da se ne može izboriti sa svojim osjećajima.

Nezainteresiranost za spolne odnose

Depresivni muškarci su uglavnom nezainteresirani za seks. Nekad su spremni da se upuste u razna rizična ponašanja kako bi skrenuli misli od patnje i boli.

Samoprijezir

Nekada depresivne osobe osjećaju samoprijezir, što znači da svoje pogreške teško prihvaćaju, a u ekstremnim slučajevima čak mogu poželjeti nauditi sebi.

Nikad nemojte ignorirati ono što netko pokušava reći o svojim emocijama. Svačiji simptomi se mogu razlikovati i u tipu i u intenzitetu i zato je važno osluškivati ​​osjećaje vam bliskih ljudi.

”Veselo srce razvedrava lice, a bol u srcu tjeskoba je duhu.” (Mudre izreke 15,13)

PROČITAJTE JOŠ: