MOGU VAM SPASITI ŽIVOT! Psi mogu otkriti rak u našem tijelu

Psi mogu nanjušiti rak u vašem tijelu
Foto: Pixabay

Psi, zahvaljujući svome senzibilnom njuhu, mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze za rak i tako pozitivno utjecati na tisuće života.

Psi nisu samo najbolji čovjekovi prijatelji, već i terapeuti osobama oboljelima od raznih bolesti, vodiči kroz život slijepima i slabovidnima, olakšavaju i obogaćuju život osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju, ali su i uspješni pomagači u detekciji ozbiljnih bolesti.

Posebno obučeni psi imaju nevjerojatnu sposobnost njuha za prepoznavanje ozbiljnih bolesti kod ljudi, pa su tako u stanju otkriti bolesti poput raka mnogo prije nego što je to moguće drugim metodama.

PROČITAJTE: 20 ranih znakova da se u tijelu možda pojavio rak

Njihovo osjetilo njuha toliko je sofisticirano da reagiraju na vrlo sitne koncentracije mirisa koje upućuju na bolest, piše Dnevni avaz.

Zahvaljujući svom senzibilnom njuhu mogu otkriti bolesti pa i rak

“Oni, zahvaljujući svome senzibilnom njuhu, mogu pridonijeti ubrzanju postavljanja dijagnoze i tako pozitivno utjecati na tisuće života.

Istražujemo sposobnost pasa za otkrivanje uroloških malignih bolesti, njihovu sposobnost za otkrivanje raka dojke, a postoji velik potencijal i za otkrivanje drugih vrsta raka, poput raka pluća i raka debelog crijeva”, rekla je dr. Claire Guest iz Velike Britanije.

Rano otkrivanje svih bolesti, a posebno karcinoma, ključno je za pozitivan ishod bolesti, a anomalije je važno otkriti prije nego što oboljeli osjeti prve simptome, što često nije moguće dostupnim i uobičajenim metodama.

PROČITAJTE: Oboljeli od raka su opisali prve simptome bolesti: Evo što su prvo primijetili na tijelu!

Neke bolesti, kao što je karcinom prostate, gušterače ili jajnika, nemaju gotovo nikakve vidljive simptome unutar petogodišnjeg razdoblja, odnosno sve do trenutka kada situacija postane zdravstveno ozbiljna, a šanse za izlječenje tada su dosta male i stopa preživljavanja opasno niska.

Rana dijagnoza najučinkovitiji je način za borbu protiv bolesti, a naša istraživanja pokazuju da psi mogu nanjušiti boluje li neka osoba od karcinoma s većom točnošću i mnogo prije od sadašnjih dostupnih metoda ispitivanja, rekla je dr. Guest.