12 stvari koje će se dogoditi tijelu ako izbacite rafinirani šećer iz prehrane

Rafinirani šećer loše utječe na naše zdravlje. Naborana koža, brkovi od šećera i neplodnost samo su od nekih učinaka pretjerane konzumacije rafiniranog, bijelog šećera. Izbacivanje šećera neće riješiti sve probleme s težinom, ali zasigurno će poboljšati zdravlje.

Svatko voli pojesti kolač ili slatkiš, ali nakon što pročitate na koji način smanjeni unos šećera pomaže boljem zdravlju, neće vam biti svejedno koliko ga unosite.

Rafinirani šećer nije zdrav, a ovo su stvari koje će se dogoditi ako ga prestanete konzumirati.

1. Moći ćete lakše zatrudnjeti

Šećer nam daje energiju te povećava razinu inzulina u krvi, no inzulin je hormon, a hormoni su ključni za trudnoću. Ako konzumiramo previše rafiniranog šećera, u tijelu bude toliko inzulina da ga tijelo pobrka s hormonima koji pomažu razvoju jajne stanice te ono prelazi u proces smanjenja hormona. Rezultat je taj da u tijelu bude manje plodnih stanica i ženama postaje teže zatrudnjeti.

2. Smanjit će se glad i želja za hranom

Kada šećer uđe u tijelo, tada on utječe na naše mentalne sposobnosti i samokontrolu. Istraživanja pokazuju da šećer može uzrokovati ovisnost na određenim područjima mozga. Kada jedemo šećer, povećava se hormon koji izaziva glad, a smanjuje se hormon koji potiskuje glad. Tada postanemo i željni hrane koja je bogata kalorijama i teško nam je zasititi se.

3. Može se povećati obujam mozga i snaga pamćenja

Kada nam stomak kaže da pojedemo nešto slatko, naš mozak kaže ‘ne’, a razlog je ovaj. Istraživanja su pokazala da mozak osjeća nelagodu kada jedemo šećer, čak i ako se ne debljamo, jer se usporavaju kognitivne sposobnosti. Može doći do lošijeg pamćenja i donošenja odluka. Osim toga, mozak može izgubiti obujam i postati manji na određenom području.

4. Postat ćete veseliji

Previše šećera može dovesti do poremećaja raspoloženja, čak i depresije. Prehrana prepuna šećera može pojačati tjeskobu i dovesti do lošijeg emocionalnog života.

Ovo se događa zato što rafinirani šećer izvlači vitamin B iz tijela, a on igra važnu ulogu kod raspoloženja. Liječnici zapravo koriste inzulin ne samo kod liječenja dijabetesa, već i depresije.

5. Možete izbjeći ‘pivski sindrom’

Sindrom crijevnog vrenja, ili ‘pivski sindrom’ događa se kada hrana u probavnom traktu fermentira, što je proces koji se odvija pri proizvodnji piva. Sindrom može čak i dovesti do opijenosti jer pri procesu nastaje etanol koji se otpušta u krvotok. Fermentacija se u probavnom traktu događa svakodnevno, no šećer pogoršava situaciju i dovodi do nakupljanja bakterija.

6. Možete izbjeći lošu kožu

Rafinirani šećer se često povezuje s viškom kilograma, ali dermatolozi također upozoravaju na neželjene posljedice. Šećer povećava hormon stresa koji dovodi do sivkaste boje kože, prorijeđenih obrva, mrlja po licu i lošije kože općenito.

7. Možete imati gušću kosu

Rafinirani šećer može dovesti do prorjeđivanja i gubitka kose. Povećana razina šećera remeti hormonalnu ravnotežu, a ovo pak do raznih nepoželjnih posljedica. Jedna je od njih i mogući gubitak vlasi kose.

8. Možete smanjiti višak dlake na licu

Kada prekomjerno konzumiramo rafinirani šećer to može dovesti do nepoželjnih dlaka na licu. Šećer povećava ne samo razinu inzulina, već i testosterona koji dovodi do pojačanog rasta dlaka na tijelu, naročito oko usta i na trbuhu, piše Brightside.

9. Koža će vam sporije starjeti

Šećer ne samo da pojačava javljanje akni, već može ubrzati starenje kože. Šećer sudjeluje u oštećenju kolagena u koži, a dodatni je čimbenik i ultraljubičasto svjetlo. Naša koža postaje manje elastična i sklonija oštećenju, povećavaju se bore i smanjuje čvrstoća. Šećer isto tako može potisnuti hormon rasta, zbog čega se možemo osjećati i možemo izgledati starije.

10. Kosti će biti jače

Postoje neke naznake preko istraživanja da sol čini kosti slabijima zbog toga što uklanja kalcij pri mokrenju. No liječnici su još više zabrinuti za ulogu šećera kod slabljenja kostiju. Nedavna su istraživanja pokazala da rafinirani šećer dovodi do slabije apsorpcije vitamina D te da uzima kalcij, magnezij i druge hranjive tvari iz tijela. Ovo pak može dovesti do slabijih kostiju i osteoporoze.

11. Mogu se smanjiti menstrualni grčevi

Iako se može činiti dobra ideja da se natrpate slatkišima i čokoladom kada se javi menstruacija, ginekolozi tvrde da šećer može pogoršati stvar. Šećer može dovesti do jačih upala, povećane nadutosti, plinova, bolova u stomaku, a može i pogoršati simptome menstruacije.

12. Možete ojačati imunitet

Redovita konzumacija šećera i visok postotak u krvi može dovesti do slabijeg imuniteta. Šećer utječe na bijele krvne stanice koje se bore protiv virusa i bakterija. Jedna litra soka ili 100 grama šećera dovodi do 40% slabije učinkovitosti imunološkog sustava, tj. 4-5 sati tijekom kojih je imunitet ‘ugašen’.