Rani simptomi tumor na mozgu
Foto: Pixabay

Tumor na mozgu je jedan od najrjeđih kancerogenih oboljenja – od njega oboli manje od jedan posto svjetske populacije. Ali, loša vijest je to što su njegovi simptomi malobrojni i suptilni.

Jeste li znali da se rani simptomi tumora na mozgu vrlo lako mogu povezati s nekim svakodnevnim zdravstvenim poteškoćama koje smatramo bezazlenim i uobičajenim?

Ovo su 8 najčešćih ranih simptoma tumora na mozgu!

1. Česte glavobolje

Čak je i liječnicima ponekad teško uočiti razliku između glavobolja ili migrena koje su posljedica tumora na mozgu od onih koje izazivaju drugi uzroci.

“Najčešći indikator je svakodnevna glavobolja koja se ranije nije javljala i kod koje lijekovi nemaju mnogo učinka”, kaže neurolog dr. Mike Chan.

“Te glavobolje se pogoršavaju s vremenom i često su prisutne odmah nakon buđenja, kada je intrakranijalni pritisak visok zbog višesatnog ležanja”, odbjašnjava dr. Chan.

PROČITAJTE: Pet prirodnih lijekova pomoću kojih možete ukloniti glavobolju

Jačina bola varira ovisno o veličini i brzini rasta tumora.

Važno je da znate i da ne postoji poseban tip glavobolje koji bi predvidio ima li osoba ili nema tumor. Ključ je da obratite pozornost na  što se to odjednom događa s vašim tijelom. Ako glavobolja ne prestaje ni uz terapiju, trebali biste posjetiti liječnika koji će utvrditi točan uzrok.

2. Lagani gubitak vida

Neki pacijenti ne primijete da su lagano počeli gubiti vid. Ipak, gubitak vida uslijed tumora na mozgu izdvaja se po tome što obično pogađa samo jedno oko.

3. Slabost mišića i letargija

Motorički korteks mozga potiče i kontrolira pokrete mišića u tijelu. Desni kontrolira lijevu stranu i obrnuto, a ako postoji tumor, ove “staze” se potpuno poremete i kod pacijenta se gubi ili smanjuje funkcija upravljanja pokretima. U slučaju tumora na mozgu, možda nećete imati bol u, primjerice, nozi, ali ćete je vjerojatno sporije pomicati ili nećete moći nimalo. Ipak, slabost u nogama također može značiti nedostatak D vitamina.

4. Poteškoće u govoru

Još jedan tipičan simptom raka mozga je nejasan govor ili “gutanje” riječi.

Problemi s govorom poput mucanja, poteškoća u imenovanju poznatih objekata ili razumijevanja sugovornika često upućuju na tumor u frontalnom ili temporalnom režnju, regije mozga koje se povezuju sa motoričkim i govornim funkcijama.

PROČITAJTE: Broj tumora na mozgu u Engleskoj se udvostručio: Znanstvenici upozoravaju da su krivi mobiteli

5. Promjenjive emocije i rizično ponašanje

Pacijenti koji pate od tumora na mozgu mogu da razviju depresiju, bijes ili anksioznost, čak i ako ranije nisu pokazivali ovakve tipove emocija. To se događa kada tumor počne utjecati na prednji režanj, koji je odgovoran za osobine ličnosti, tvrde neurolozi.

Kod pacijenata se mogu javiti i promjene u ponažanju – mogu da postanu ljuti, uznemireni, mogu da počnu poduzimati rizične poteze, otvoreno i neprimjereno pokazuju svoju seksualnost ili potpuno prestanu s tim.

6. Gubitak sluha ili zvonjava u ušima

Temporalni režanj, koji se nalazi u donjem srednjem dijelu između lijeve i desne hemisfere mozga, odgovoran je za vašu sposobnost da čujete zvukove, kao i za sposobnost da razumijete jezik i razgovarate.

Ako vam se čini da gubite sluh ili čujete zvonjavu u jednom istom uhu, trebali biste posjetiti liječnika koji će odrediti jesu li vaši simptomi razlog da se zakažete i kod neurologa, upozoravaju neurolozi.

7. Neplodnost

Mozak kontrolira gotovo sve u tijelu, uključujući i hormone.

“To radi preko hipofize, a kada tumor pogodi ovu žlijezdu, ona može početi izbacivati prevelike količine hormona ili spriječiti ostale žlijezde da normalno funkcioniraju”, objasnio je dr. Chan.

Uslijed ovog problema, žene s tumorom na mozgu ne mogu zatrudnjeti ili laktacija izostaje nakon porođaja.

8. Gubitak ravnoteže

Mozak igra ključnu ulogu u motoričkim funkcijama. Ako vam je teško hodati, osobito po mraku i prilikom hoda se naginjete na jednu stranu, to može biti simptom tumora na mozgu, izazvanog tumorima u malom mozgu, koji je odgovoran za ravnotežu i koordinaciju pokreta. Problemi s ravnotežom također mogu biti tihi simptom multiple skleroze, piše Stil.