Koja je razlika između Božje kazne i Božje discipline?

Postoji razlika između Božje kazne i Božje discipline. Čovjek može iskusiti i jedno i drugo.

Prema Bibliji, Božja milost spašava ljude od zaslužene kazne, ali nas ne spašava uvijek od posljedica naših djela, niti nas ne spašava od Božje discipline.

Postoje stvari koje Bog nikada neće učiniti s našim grijehom – jedna od njih je da nam nikada neće uzvratiti. Nikada nam to neće uračunati. Zanimljivo je kada to usporedite s ljudskim ponašanjem. Vrlo smo dobri u vraćanju ljudima za njihove grijehe. Mogli bismo reći da im opraštamo, ali onda vodimo malu knjižicu … i često reagiramo: “Pa, da, nikad ti to neću spomenuti dok me opet ne prevariš, a onda ću ti ga baciti natrag u lice.”

Bog obećava da nam nikada neće vratiti za naše grijehe. Zašto? Jer On je već izlio tu osudu i taj gnjev na svog Sina umjesto na nas. Isus je to rado, s ljubavlju prigrlio na križu. No, to ne znači da naš grijeh nema utjecaja na naš odnos s Bogom. Duh Božji nas i dalje osuđuje kada sagriješimo, dakle, dovodi nas do svijesti o načinima na koje smo pogriješili, ali ne u svrhu korištenja toga za isključenje iz Božjeg kraljevstva na novom nebu i novoj zemlji.

Koja je razlika između Božje kazne i Božje discipline?

Kazna je kaznena radnja koja se poduzima kako bi počinitelj vratio dug koji je napravio. To se radi za dobrobit povrijeđenog, a ne za počinitelja.

Disciplina je korektivna radnja koja se poduzima kako bi se promijenilo negativno ponašanje počinitelja. To je učinjeno za dobrobit počinitelja, a ne za povrijeđenog.

PROČITAJTE OVO: Ako si Božje dijete, jedna od najvažnijih stvari u tvom životu jest ovo

Razlika između biblijske kazne i discipline odnosi se na prošlost, sadašnjost i budućnost. Kazna se bavi prošlošću. Disciplina je često ono s čim imamo posla u sadašnjosti i ona gleda prema boljoj budućnosti.

Disciplina i kazna imaju drugačiji odnos prema vremenu. Kazna se osvrće. Usredotočuje se na plaćanje za nedjela počinjena u prošlosti. Kristova žrtva je bila dostatna za plaćanje našeg grijeha. Disciplina, međutim, gleda naprijed. Od trenutka kada postanemo Kristovi, lekcije koje učimo iz discipline pomažu nam da više ne činimo iste pogreške – Bog nas disciplinira za naše dobro, da bismo bili sudionici njegove svetosti (Hebrejima 12, 10).

Disciplina je ispravljanje. Disciplina znači činiti ono što je od najveće pomoći. Disciplina proizlazi iz strpljenja. Disciplina je odgovor kada odnos ide prema obnovi. Disciplina je znak ljubavi.

Biblija kaže da Bog disciplinira samo one koje voli

Bog nikada ne kažnjava kršćane. On ih uvijek disciplinira. Bog nas ponekad spašava od posljedica.

Zlouporaba je milosti pretpostaviti da nas je Bog obećao izbaviti od posljedica grijeha. Ako smo počinili neko kazneno djelo, odgovarat ćemo za njega po zemaljskim zakonima. Bog nam samo obećava da će nas milost spasiti od kazne za naše grijehe (od pakla).

Međutim, zlorabimo milost kada se naljutimo na Boga jer nas disciplinira. Ali Biblija kaže:

Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori. Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli. Poradi vašega odgajanja trpite. Bog s vama postupa kao sa sinovima: a ima li koji sin kojega otac stegom ne odgaja? (Hebrejima 12, 5-6)

Što se tiče posljedica za grijehe, vjerujem da smo nekada pošteđeni, a nekada nismo. Bog često koristi posljedice u disciplinskom postupku.