NaslovnicaŽivotKoja je razlika između ljubavi i požude?

Koja je razlika između ljubavi i požude?

Važno je graditi odnose s drugima na temeljima ljubavi. Zato je potrebno znati koja je razlika između ljubavi i požude.

Mnogi pojedinci teško razlikuju ljubav od požude. U našem modernom društvu, mnogi miješaju ljubav i požudu kao istu stvar, međutim, ljubav i požuda dvije su različite stvari.

Ovo može biti teška tema za raspravu, no korisno je nešto znati o te dvije stvari.

Razlika između ljubavi i požude

Kao što je rečeno, požuda i ljubav nisu iste stvari. Biblija nam daje točan opis i ljubavi i požude. Isus definira ljubav prema nama umiranjem na križu za naše grijehe. Takvu ljubav nitko ne može dati.

Uistinu, Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. (Ivan 3, 16-17)

Isus nas toliko voli da je umro za nas dok smo još bili nevjernici (Rimljanima 5, 8). Iz Isusova primjera znamo što je prava ljubav. Ljubav je stavljanje tuđeg interesa iznad vlastitog.

Često u našoj kulturi ljubav definiramo kao emocionalni osjećaj ili seksualnu privlačnost. Istina je da ljubav nije osjećaj, već izbor. Čak i za bračne parove – ljubav je izbor. Da, privlače jedno drugo i brinu jedno za drugo, ali ljubav je aktivan izbor koji pojedinac mora donositi svaki dan. Svaki dan moramo odlučiti voljeti druge kao što Bog voli nas, iako je nama to ponekad jako teško.

Požuda nije isto što i ljubav

Požuda je usmjerena isključivo na seksualne osjećaje. Osoba koja samo žudi za drugom ne voli istinski drugu osobu. Njezini osjećaji prema toj osobi su isključivo seksualni. Požuda se temelji na seksualnim interesima, dok se ljubav temelji na stavljanju interesa i dobrobiti druge osobe iznad vlastitog.

Biblija nas na više mjesta upozorava na požudu. Isus nam izravno govori da ako samo požudno pogledamo osobu, već smo počinili preljub s tom osobom u svom srcu (Matej 5, 27-28). Žudnja za nekim je grijeh i na kraju će nas navesti da počinimo fizički grijeh preljuba ako se ne obratimo Bogu i ne pokajemo.

Požuda je postala popularna u modernom društvu i čak se smatra normalnom. No, ako ste kršćanin i želite ući u vezu ili ste već u vezi, morate se pobrinuti da postoji uzajamna ljubav, a ne požuda. Veza ne može trajati ako se gradi na požudi. Požuda nema čvrste temelje na kojima može stajati.

Zaštititi se od svega što bi izazvalo požudu u našim srcima

Svi smo mi ljudska bića i svi imamo svoje slabosti. Bog ne želi da budemo uključeni u požudu prema bilo kome. Ako se danas borite s požudom, molite se Bogu da ukloni požudu iz vašeg srca. Recite mu da niste dovoljno jaki sami i da vam je potreban.

PROČITAJTE: Ako se ne borite protiv požude, evo što vas očekuje

Umjesto da se bavite aktivnostima koje bi izazvale požudu u vašem srcu, suzdržite se od tih aktivnosti.

Prijateljstvo ili romantična veza mogu se graditi samo na ljubavi.

Čak i ako ste se borili s požudom u prošlosti ili se trenutno borite s požudom, Bog vam može pomoći da se odvratite od ovog grijeha. Požuda će vas samo odvesti mračnim putem grijeha, koji bi se mogao pretvoriti u nešto puno gore, kao što je preljub ili seksualni nemoral.

Pretplati se
Notify of
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare