Štiti od raka i poboljšava rad mozga 7 nevjerojatnih razloga zbog kojih trebate jesti grožđe
Foto: Pixabay

Grožđe sadrži esencijalne sastojke bitne za zdravlje ljudskog organizma, a zbog ovih razloga ga trebate češće jesti.

Grožđe je poznato po svojoj višestrukoj primjeni. Većinom se koristi za pravljenja vina, a na drugom mjestu je suho grožđe koje se konzumira samo ili u poslasticama. Pored slatkog okusa, voće sadrži esencijalne sastojke koji su bitni za zdravlje našeg organizma, piše Klix.

Stručnjaci ističu kako je na prvom mjestu važno to što je grožđe bogato antioksidansima, odnosno sadrži različite fitonutrijente od karotenoida do polifenola koji sprječavaju nastanak raka i održavaju naše srce zdravim. Također, smanjuju tlak kod osoba koje imaju s njim problema omogućujući normalan protok krvi kroz krvne žile..

Grožđe rješava probleme s kožom. Prema podacima tima sa Sveučilišta California, miks grožđa i benzoil peroksida uništava bakterije koje stvaraju akne.

U sebi sadrži visok nivo kalija pa tako u 100 grama imate 191 mg kalija koji pomaže našem tijelu u mnogim stvarima. Upravo kalij pomaže osobama koje imaju problem s visokim tlakom, kolesterolom i sa srcem općenito. Također, nakon konzumacije naš trbuh se neće napuhati.

Od malih nogu nam govore da trebamo jesti mrkvu jer je dobra za vid, ali rijetko tko zna da je i grožđe itekako dobro za naše oči. Grožđe smanjuje upale i povećava količinu zaštitnih proteina u retini, dijelu oka koji sadrži stanice za odgovor na svjetlo.

Grožđe poboljšava i rad mozga povećavanjem protoka krvi do mozga i ubrzava njegov rad. Osim mozga, grožđe štiti i naša koljena. Sveučilište Texas Woman napravilo je istraživanje u kojem se navodi kako dnevni unos grožđa smanjuje bol u koljenima, osobito kod onih koji pate od osteoartritisa.

Grožđe sadrži enzime koji djeluju protuupalno. Olakšava rad arterija, unapređuje zdravlje srca i pomaže u oporavljanju drugih funkcija u ljudskom tijelu.