Oni koji se nađu u ovoj situaciji moraju provesti dodatno vrijeme u Riječi i poslušnosti, kao i dodatno vrijeme u molitvi i postu, i traženju pobožnog savjeta. Sve bezbožne veze i loši savjeti moraju biti isključeni dok tražite smjer u odlučivanju.

Mnogi biblijski učitelji su podijeljeni u vezi ovog pitanja. Neki vjeruju da drugi brak nikada nije dozvoljen, osim ako jedno od supružnika ne umre, dok drugi pretpostavljaju da je dozvoljen kada je u pitanju preljub i napuštanje. Najveći spor je oko Mateja 5,32 gdje Isus govori: “A ja vam kažem: Tko god otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – navodi je na preljub i tko se god otpuštenom oženi, čini preljub.”

Drugi brak nije glavno pitanje ovdje, manipulacija i napuštanje su. Cijenim riječi J. Nollanda o ovoj temi: “Uobičajno shvaćanje Mateja 5,32b donosi opasnost da žena postane dupla žrtva: može biti razvedena od muža koji je odbacio iz svog hira i sada se mora suzdržati od nove veze jer nosi žig ‘raspuštenice’.”

Matej 5,32 nosi dvostruko upozorenje:

  1. Ne razvodite se bez razloga.
  2. Nemojte ulaziti u vezu s osobom koja je napustila svog supružnika.

Nažalost, mnogi dodaju: “Ako ste prošli kroz razvod, ne možete se ponovno udati – i točka.” Ne samo da ova rečenica ne poručuje ovo, već osuđuje nekoga zbog djela druge osobe, zabranjujući ponovni brak zbog dijela prošlog supružnika.

Jedna stvar je sigurna, da se stihovi u Pismu o braku i razvodu uče u potpunosti i priznaju, donijeli bi ozbiljnije razmatranje prije braka i bili bi sjajno sredstvo za odvraćanje od razvoda. Manjak obzira za Pismo nas je odvelo u drugu krajnost: razvod bez krivnje.

Vjerujem da Bog mrzi razvod, a da mu je pomirenje ugodno. Postoje primjeri, po mom mišljenju, kada je osoba oslobođena braka kroz preljub i/ili napuštanje; međutim, ipak treba težiti pomirenju. Prije svega, Božja volja je da hodamo u integritetu, pratimo Njegove stavove, koristimo se mudrošću, budemo strpljivi i tražimo Njega tijekom našeg životnog putovanja. Neki se mogu pomiriti, drugi ne.

Kada se pomirenje ne dogodi, neprijatelj često oživljava prošle poraze kako bi ometao mir i radost. Postajemo plašljivi, jer ne želimo iskusiti ponovno bol razvoda.

Ako ste razdvojeni, ili skoro razvedeni, i nedostaju vam mir i radost, ohrabrujem vas da ponovno razmislite o svojoj trenutnoj situaciji. Zbunjenost, uznemirenost, strah i neki oblici depresije ponekad ukazuju da smo izvan Božje volje. (Molim vas obratite pozornost na riječ “ponekad”) Jedna od najvećih prepreka kada se razmatra obnova braka ili savjet, je ulazak u vezu s nekim ubrzo nakon razvoda ili razdvojenja. Ovo može ozbiljno ugroziti vašu šansu za pomirenje, kao i sposobnost da slijedite Božje vodstvo. Izbjegavajte ovo po svaku cijenu.

Bog nam je dao slobodu izbora, i, u braku, izbori jednog će utjecati na druge. Ako je vaš suprug otišao, čekali ste i učinili sve što možete biblijski gledano, vjerujem da će Bog gledati više na vaše srce, nego na okolnosti. Kralj David nije mogao izgraditi hram zbog svoje prošlosti – bio je čovjek rata, ali Bog je rekao: “Naumio si podići dom imenu mojem, i dobro učini” (2. Kraljevima 6,8). U kontekstu, ovaj stih se ne bavi brakom, ali vrijedi isti princip: Jer je Davidovo srce bilo ispravno, Bog je nastavio voditi ga.

Mnogi često zahvaljuju Gospodinu što je iskoristio razvod kako bi ih vratio sebi. Ne vjerujem da uzrokuje razvod, ali ga koristi kako bi vratio bludnog sina kući. Razvod nije neoprostivi grijeh; odbacivanje Krista jeste.

Jasno shvatite da ne zastupam razvod, niti govorim da je razvod opcija ako ste trenutno razdvojeni, jer vas čekaju bolje stvari. Bog mrzi razvod, a svatko tko je prošao kroz to zna zašto.

Moram ponovim: Prije svega vjerujem u pomirenje i obnovu, ali ovo nije uvijek moguće. Zato su osobni odnos s Isusom i poslušnost Božjoj riječi vrlo bitni. Kroz taj odnos, moći ćete donijeti pravu odluku. Neće biti laka, jer su životi narušeni, snovi uništeni i obećanja neispunjena, ali nas Bog uvijek otkupljuje kroz svoje praštanje, dok mi otpuštamo drugima. Bog želi da znamo Njegovu volju i pratimo Njegovo vodstvo, posebno na raskrižjima života.

Mnogi razvedeni kršćani nose godine kajanja u buduće veze. Ako Bog čini nešto novo, vrlo je važno da prošla slomljenost ne sprječava buduće planove. Ali ako Bog čini obnovljenje u vašem duhu, sačekajte na to; budite zadovoljni time; žarko molite za to.

Također vas ohrabrujem da uklonite sve što može ugroziti obnovu braka (npr. loši odnosi, robovanje nekom grijehu, ovisnost, bijes, neopraštanja i ogorčenost), i tražite Ga svim srcem i bezuvjetno. On će vas voditi. To znam.

Autor: Shane Idlman; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Charismanews.com