Rečenice koje trebate govoriti djeci
Foto: Pexels

Kvalitetna komunikacija, ako o tome niste baš prije razmišljali, ključ je dugovječnog, poštenog i smislenog odnosa s vašom djecom.

Sve ono drugo – karakter, okruženje, situacije – sve se to može postaviti u okvire kvalitetnog odnosa – ako postoji kvalitetna komunikacija.

S vašim djetetom. Od najranijih nogu.

Sva silna pametovanja i lekcije neće dati sjajne rezultate ako ne postoje – osnove. One su ključ da uspostavite najbolje temelje s osobama koje najviše volite – i vaša će se kuća – vaša obitelj – moći graditi i rušiti svakodnevno, a da temelji nikada neće biti poljuljani.

Ovo su osnove:

1. Sviđaš mi se. Različito od volim te jer ovako kažete da vam se sviđa ta osoba koja jest vaše dijete, ali je i osoba. Koliko god još mala bila.

2. Jako brzo učiš. Podarite im krila za učenje – jer ako im ovo budete često govorili, oni će u to i vjerovati.

3. Hvala. Za sve.

4. Hajdemo se dogovoriti. Stvar je uspostavljanja nekoliko osnovnih sporazuma po čijoj ćete formuli funkcionirati kao obitelj, kako bi uvijek mogli izbjeći uobičajene probleme, odnosno stvorili okvir ponašanja za rješavanje uobičajenih problema. Jer svaka ih obitelj ima.

rečenice djeci od malih nogu
Foto: Pexels

5. Ispričaj mi još. Potičite ih da podijele s vama osjećaje, misli, ideje – tako će znati koliko vam je stalo te će postati bolji slušatelji.

6. Idemo čitati. Neka ne budu djeca ta koja mole za čitanje – vi ih potičite. Ljubav prema knjigama nikada, nikome nije donijela zlo – ali nam je dala mogućnost upoznati druge svjetove, ljude, ideje.

7. Svi griješimo. Na greškama se uči. Dozvoljavam ti da griješiš. Greške su sastavni dio života.

8. Žao mi je. I vi griješite, svaki to put priznajte.

9. Što ti misliš? Njihovo je mišljenje jednako važno kao i vaše i dijete tu lekciju mora znati.  Jednom će odrasti i ne samo da će morati naučiti cijeniti tuđa mišljenja isto će tako uvijek znati izraziti i svoje.

10. Da. Ako uspijete doći do toga da dnevno više puta izgovarate svom djetetu riječ – da, onaj ne postat će još rjeđi.