Kada se oženite, pokušavate pronaći „čarobne riječi“ koje će vaš brak katapultirati u bračno blaženstvo. Gledali ste puno romantičnih komedija, i želite čuti „Osvojio si me na…“ ili „Dao bih život za tebe.“

Umjesto toga čujete „Zašto ne možeš ovo“ i „Trebao si ono“. Čini se kao da iz običnih razgovora proizlaze svađe oko toga tko je trebao natočiti gorivo i tko nije spremio mlijeko u hladnjak.

Činjenica je da se u braku komunicira i lijepim i lošim riječima. Obje vrste komunikacije mogu promijeniti brak, na bolje ili na gore. Obje vas mogu usmjeriti prema razočarenju ili zadovoljstvu.

Mudra izreka 12, 18 kaže: „Nesmotren govori kao da mačem probada, a jezik je mudrih iscjeljenje.“. Pogledajmo neke česte negativne i pozitivne izjave koje vaš brak mogu izliječiti.

1. Ti uvijek ovo/ Ti nikada ono.

Iako se čini kao da muž nikada ne diže dasku na toaletu, a žena nikada ne bude spremna na vrijeme, optužbe u kojima govorimo „uvijek“ i „nikada“ vašeg partnera stavljaju u obranu. Vi napadate, što znači da će osoba koja se brani biti spremna napasti, pobjeći ili smrznuti se. U brak će ući nepovjerenje i bol zato što prijetnje dolaze od supružnika. Pazite da ne generalizirate, da ne pretjerujete i da ne tumačite krivo postupke vašeg supružnika. Nitko se ne ponaša isto non stop. Ako počnete optuživati s „uvijek“ i „nikada“ to će stvoriti ratoborno okruženje i zasigurno ne doprinosi promjeni ponašanja. Alternativa ovom problemu je iskreni razgovor.

2. Ako napraviš ____, rastat ću se od tebe.

Ova je izjava prijetnja i signal da je vaša želja za brakom uvjetovana. Možda je vaša namjera povući granice ili dati upozorenje, ali zapravo govorite: „Ili ćeš biti u skladu s mojim standardima, ili me nisi vrijedan.“ To nije ono „dok nas smrt ne rastavi“ obećanje koje smo dali pred Bogom. Kada se u braku dogode katastrofe, potražite mudar savjet dok se problem ne riješi. Rastava može zakomplicirati problem, a možda budete i manje sretni.

3. Nismo se trebali vjenčati.

Mnogi se ljudi tijekom loših životnih trenutaka počnu pitati jesu li se oženili s krivom osobom. Možda je to razlog zašto se na vjenčanju daju zavjeti – da se osigura da u oluji nećete napustiti brod. Kada se počnete brinuti, usmjerite se na to da postanete bolja osoba i bolji partner. Brak zahtjeva trud i napor, a ako vjerujete da supružnik nije dovoljno dobar za vas ili da ste mogli proći bolje, istu ćete pogrešku napraviti i sa svojim drugim odabirom.

4. Rekla sam ti da nisi trebao ____.

Svaka verzija izjave „Rekla sam ti“ upire prstom i širi krivnju, a onog koji ju je izrekao postavlja u položaj superiornosti. To ukazuje da ste preponosni pomisliti da ste i vi možda doprinijeli problemu. To nije prijateljska atmosfera u kojoj se rješavaju problemi. Ako se osvetite ili okrivite svoga supružnika, tada pokazujete nepoštovanje i radite još i veći raskol između vas.

5. Moja je majka dobro rekla za tebe.

Ovo je slično kao i „Nisam se trebala udati za tebe“. Ovo je dodatni udarac – sramota (tj. moja te majka ne voli i o tome smo razgovarali). Ako se rodbinom koristite kao municijom kojom pokušavate povrijediti supružnika, prenosite kolektivnu ideju o tome da vaš supružnik ničemu ne valja, i da to znaju svi. Čak i ako riješite međusobni problem, posadili ste ideju o tome da supružnik nikada neće zadovoljiti zahtjeve obitelji. Srezali ste mu/joj samopouzdanje, a možda i uklonili mogućnost dobrog odnosa s vašom obitelji.

6. Uvijek ću te voljeti.

Efežanima 6, 23 nam objašnjava kako se muž i žena trebaju voljeti i poštovati. Njihova veza treba biti preslika Isusove ljubavi prema Crkvi. Vječna i predana ljubav nije osjećaj, to je odluka. Ona zahtjeva žrtvu, a to je srž ljubavi.

7. Neću otići, ne možeš me otjerati.

Kada je osoba u krizi, ponekad će koristiti izjave poput „Bolje ti je bez mene“ ili „Nisam ja za tebe“, ili „Zašto me ne ostaviš?“ To su zapravo pozivi za pomoć. Oni ukazuju na emocionalne poteškoće i nesigurnost. Umjesto da uskočite s laskanjem, potvrdite da ste predani svome supružniku i odvedite ih savjetniku koji će pomoći ukloniti strahove koji vam uništavaju brak.

8. Ti si moj junak/junakinja. Ti si zakon.

Kada izjavljujete svoje divljenje supružniku zbog njihove osobnosti, to gradi snažnu bračnu povezanost. Ljepota će nestati, ali vaša će izjava ojačati integritet i karakter. Trudite se pronaći trajne kvalitete kojima biste se divili, a ne izvanjsku i prolaznu ljepotu. Pohvale isto tako uklanjaju stalnu kritiku i stvaraju okruženje puno ljubavi i blaženstva.

9. Kako da ti pomognem?

Kada se naš supružnik bori s nekim problemom, umjesto da im riješite problem ili im kažete rješenje, pitajte ih da li žele vašu pomoć. To će ukloniti razočarenje i zbunjenost na obje strane i dati će vam priliku da skupa riješite problem. Možda će vaš supružnik htjeti samostalno riješiti problem. Ako je tako, pitajte ih zašto to žele (možda je to zbog nesigurnosti i straha da vam neće udovoljiti.) Potvrđivanje vaše ljubavi i divljenja može biti najbolja pomoć

10. Žao mi je za____. Molim te da mi oprostiš.

Kada priznate svoje pogreške, tada pitate za oprost i želite se iskupiti, i tada ste učinili velik korak prema isprici. Ako niste voljni prolaziti cijeli proces oprosta svaki puta kada imate svađu, problem će možda ostati otvoren. Iz tog razloga, kada budete idući puta imali sličan problem, vaš će supružnik burno reagirati zbog problema koji nikada nije riješen, i ponovno ćete imati veliku svađu. Naučite se odraditi svoj dio u nesporazumu, naučite se tražiti oprost.

Autorica: Sue Schlesman; Prijevod: Ida U.; Izvor: Crosswalk.com